höyrypuhdistus

Höyrypuhdistus

Tämän artikkelin luettuasi tiedät mitä on höyrypuhdistus ja mihin höyrypesu soveltuu

Mitä on höyrypuhdistus?

Höyrypuhdistus on kuuman vesihöyryn avulla tehtävää puhdistamista.

Miten höyrypesuri toimii?

 Normaaleissa olosuhteissa vesi muuttuu höyryksi, kun veden lämpötila ylittää 100 celsius astetta. Veden kiehumispistettä voidaan nostaa lisäämällä ympäröivää painetta. Höyrypesuri Toimii samalla periaatteella kuin painekeitin. Kun vesi keitetään paineistetussa kammiossa, nousee veden kiehumispiste yli 100 celsius asteen. Painekammiosta syntynyttä yli 100 asteista höyryä kutsutaan kuivaksi höyryksi.

Höyrypesurit kotikäyttöön

Höyrypesureita on erilaisia valmistaajasta riippuen. Karkeasti voidaan ajatella, että on olemassa kolmenlaisia höyrypesureita.

 • Laitteita joissa  vesi- ja painesäiliö  ovat erillisessä pyörillä liikkuvassa laitteessa
 • Laitteita joissa vesi- ja painesäiliö on integroitu kahvaan tai varteen, jolloin erillistä letkua ei tarvita.
 • Kannettavat höyrypesurit joissa vesisäiliö on integroitu käsikahvaan

 

Mallista riippuen imureihin on integroitu märkäimutointo joka tarkoittaa, että pesuri imee  samanaikaisesti höyryn irrottaman lian pesurin likavesisäiliöön. Kaikissa laitteissa tällaista integroitua imutoimintoa imutoimintoa, jolloin pesurin puhdistettavalle pinnalle jättämä kosteus joudutaan erikseen pyyhkimään kuivaksi.

höyrypesuri

This is the heading

Höyrypesuri, jossa vesi- ja painesäiliö ovat erillisessä pyörillä liikkuvassa laitteessa. Tällainen malli mahdollistaa pesurin monipuolisen käytön, koska laitteeseen voidaan liittää erilaisia suuttimia puhdistuskohteen mukaan

Höyrypesuri02

This is the heading

Höyrypesuri, jossa vesi- ja painesäiliö ovat integroitu laitteen kahvan varteen kiinni. Erillistä letkua ei tarvita . Laitetta on helppo säilyttää pienessäkin tilassa.

Käsikäyttöinen höyrypuhdistus

This is the heading

kannettavat höyrypesurit, jolla voidaan kätevästi puhdistaa paikoista minne muilla laitteilla on hankala päästä kannettavan höyrypuhdistin mahtuu matkalle mukaan ja vaatteiden silittäminen onnistuu helposti hotellihuoneessa tai kesämökillä.

Höyrypesurin rakenne

Pyörillä liikkuvissa Höyrypesurissa on 3 osaa

 • Itse pesuri, jossa on painekattila ja vesisäiliöt. Laitteesta on mahdollista hienosäätää laitteen toimintoja
 • Noin 6 metrinen letku, jota pitkin höyry kulkee
 • Pistoolikahva, josta säädetään höyrysuihkua ja määrää. Pistoolikahvaan liitetään tarvittavat putket sekä suuttimet
kannettavissa malleissa vesisäiliö on integroitu pistoolikahvaan, jolloin erillistä laitetta tai letkua ei ole. kannettavan pesurin pistoolikahvaan voidaan liittää erillaisia suuttimia puhdistettavan kohteen mukaan.

Höyrypesurin asentaminen käyttökuntoon

 1.  Höyryletku kytketään pesurissa olevaan pistokkeeseen
 2.  Höyryletkun vapaana oleva pää kytketään pistoolikahvassa olevaan liittimeen
 3. Pistoolikahvaan liitetään tarvittava putki tai suutin puhdistettavan pinnan mukaan

Höyrypesurin käyttö

 1. Lisätään vesi höyrypesurin vesisäiliöön. Laitteessa voidaan Käyttää ainoastaan vesijohtovettä. Tislatun tai muun käsitellyn veden käyttö kuluttaa painekammiota ja voi johtaa laitteen ennenaikaiseen rikkoutumiseen. vesisäiliöön ei myöskään saa lisätä puhdistusaineita, koska laitteen suuttimet voivat tukkeutua käytetystä kemikaalista.
 2. Kytke laitteeseen virta. Mallista ja merkistä riippuen vie noin 1- 6 minuuttia ennen kuin laite on kuumentanut kammiossa olevan veden höyryksi.
 3. Säädetään höyrynmäärä sopivaksi käytettävälle pinnalle
 4. Laite on nyt valmiina käytettäväksi
 5. Pistoolikahvan liipaisinta painettaessa, kuuma vesihöyry purkautuu ulos painekammiosta. paineinen Höyry virtaa letkua pitkin pistoolikahvassa olevan suuttimen, jonka kautta vesihöyry suihkuaa puhdistettavaan pintaan. Kun pistoolikahvan liipaisin vapautetaan, höyryn tulo laitteesta loppuu.

Mihin perustuu höyrypuhdistuksen teho?

Höyrypuhdistuksen teho perustuu paineella suihkuavaan vesihöyryyn,  Kuuma höyry avaa pintamateriaalin huokoset  ja tunkeutuu syvälle irrottaen lian , jonne perinteisillä siivousmenetelmillä ei päästä käsiksi. Paine on tärkeä tekijä, kuinka hyvin höyry pääsee tunkeutumaan pinnan koloihin ja rakoihin irrottamaan likaa. Höyryn paineella on myös merkitystä desinfiointikyvyn kannalta, koska mitä suurempi paine sitä korkeampi on höyryn lämpötila. Höyrypuhdistus on tehokas ja kemikaalivapaa tapa tuhota mikrobeja. 

Yhdestä litrasta vettä saadaan noin 1400 – 1500 litraa vesihöyryä riippuen lämpötilasta.. Tämä riittää noin 20 minuutin siivoukseen

Ohessa on taulukko paineen vaikutuksesta höyryn lämpötilaan.

Mitä höyrypesurilla voi pestä?

Höyrypesuri on tehokas ja pinnoille hellävarainen puhdistaja. Pesurilla voi puhdistaa lähes kaikkia kodin pintoja.

Lattioiden pesu höyrypesurilla

Kivi- ja laattalattian pesu höyrypesurilla

Lattiapinnat imuroidaan ennen höyrypesurin käyttöä

 Höyrypesu sopii erinomaisesti kodin kivi- ja laattalattiapinnoille. Kuuma höyry irrottaa tehokkaasti lian irti laattojen saumakohdista ja syvennyksistä.

Lattiasuulakkeeseen laitetaan mikrokuituinen moppi, joka kerää itseensä höyryn irrottaman lian.  Suulaketta liikutetaan tasaisesti lattiapintaa pitkin. Höyryä suihkutetaan pistoolikahvasta tarpeen mukaan, hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Jos lattia pinnassa on pinttyneitä tahroja tai muuten erityisen likainen, voidaan käyttää lattiasuulaketta ilman mikrokuitumoppia ja harjata suulakkeen harjoilla lika irti lattiasta.

Laminaattilattian pesu höyrypesurilla

Laminaattilattian pesussa käytetään höyrypesuria, jossa on integroitu märkäimutoiminto. Jolloin laminaatin pinnalle tiivistynyt höyry imetään laitteen likavesisäiliöön. Näin lattiapinta jääkuivaksi.

Ennen höyrypesurin käyttöä tulee selvittää, että lattia on asennettu okein ammattilaisen toimesta ja kaikin puolin ehjä. Laminaattilattia tulee imuroida ennen höyrypuhdistimen käyttöä

 Höyrypesurin höyrynsäädöstä käännetään määrää pienemälle, jotta lattianpinta ei kostuisi likaa. Kahvan liipaisimesta voidaan lisäksi säädellä höyrynsyöttöä.  Hyvänlaatuinen mikrokuitumoppi lattiasuulakkeessa vähentää höyryn käytön tarvetta puhdistettavalta pinnalta. Lattiasuutinta pidetään tasaisessa liikkeessä koko puhdistuksen ajan. Suulakkeen pysäyttämistä siivouksen aikana vältetään, jotta lattiapinta ei pääsisi kastumaan. Jos lattiassa on pinttynyttä likaa tai tahroja, voidaan suulaketta liikuttaa paikallisesti pienelläkin alueella paremman puhdistustehon aikaan saamiseksi.

Parkettilattian pesu höyrypesurilla

Parkettilattia tulisi kuivapyyhkiä tai imuroida puhtaaksi ennen pesurin käyttöä. Höyrypesuri, johon on Integroitu imutoiminto, on välttämätön parkettilattiaa pestäessä, jotta vältetään lattiapinnan liiallinen vettyminen.

Höyrypuhdistinta saa käyttää vain lakattuun parketti- tai puulattiaan. Lattian kunto pitää tarkistaa huolella ennen pesurin käyttöä, Suihkuava höyry tunkeutuu avonaisista saumoista parkettilevyjen väliin ja saattaa aiheuttaa kosteusvauriota ja parketin kupruilua

 

Parkettilattian höyrypesu on toimenpiteiltään hyvin samanlainen, kun laminaattilattian pesu. Pesurin höyrynsäätö laitetaan pienelle, liian kosteuden välttämiseksi ja lattiasuulakkeeseen laitetaan paksu mikrokuituinen lattiamoppi tai  kaksi ohuempaa moppia päällekkäin. liian kosteuden välttämiseksi. Lattiasuulakkeen jatkuva tasainen liike pitää huolen, että höyry vaikuttaa tasaisesti koko lattiapintaan.

Muovimaton pesu höyrypesurilla

Höyrypesuri irrottaa tehokkaasti likaa muovimatosta. Höyry pääsee tunkeutumaan muovimaton huokosiin ja nostaa lian irti koloista Höyry irrottaa jopa värjäytymiä maton pinnasta. Muovimaton pesussa suulakkeessa käytetään mikrokuituista moppia, johon tarttuu kaikki höyryn irrottama lika.

Kylpyhuoneen pesu höyrypesurilla

Kylpyhuoneen pesussa höyrypesurin vahvuudet pääsevät esiin. kaakelipinnoista irtoavat helposti saippua jäämät ja kuivuneen hammastahnan rippeet.  Höyry poistaa kaakeleista tehokkaasti hiusvärien ja muiden kosmetiikkatuotteiden värjäämiä.

Vedestä muodostuneet kalkkisaostumat ovat monen kylpyhuoneen ongelma. Höyrypuhdistus irrottaa tehokkaasti kalkkeutumat ilman kemiallisia liuottimia.  Likaa irrottava höyry tunkeutuu sinne, minne perinteisillä siivousmenetelmillä on hyvin hankala päästä.

Kaakelipintojen ollessa peruspuhtaat riittää lattiasuulakkeeseen laitettu mikrokuitumoppi tuottamaan puhtaan ja hyvän lopputuloksen. Laitteen höyrynsyöttö laitetaan täysille ennen pesun aloittamista, jotta saadaan maksimaalinen puhdistusteho aikaiseksi. Lattianpesu aloitetaan yhdestä kulmasta ja edetään järjestelmällisesti niin, että koko lattiapinta tulee käsitellyksi. Jos kaakeleissa on pinttynyttä likaa, joka ei irtoa mikrokuituisella mopilla. Irrotetaan mikrokuituliina lattiasuulakkeesta ja harjataan paikallisesti lattiasuuttimella lattiaa samalla höyryä suihkuttaen.

Kylpyhuoneen seinien ja katon pesuun voidaan käyttää samaa suulaketta kuin mitä lattianpesussa.  Mikrokuituliina vaihdetaan uuteen jaa pesurin vesisäiliö täytetään tarvittaessa. Höyrynsäätö tehdään aina siivottavan kohteen tarpeen mukaan, mutta lähtökohtaisesti höyrynmäärää voidaan pitää samana, kuin lattioita pestessä. Kylpyhuoneen seinien paikalliseen puhdistukseen käsisuuttimen käyttö voi olla paras ratkaisu halutun lopputuloksen saamiseksi

WC- istuimen ja lavuaarin höyrypuhdistus

WC- istuimen ja lavuaarin höyrypuhdistus onnistuu helposti käsisuuttimella ja mikrokuituisella liinalla. Höyryn määrä voidaan säätää täydelle teholle, jotta saadaan paras puhdistusteho aikaiseksi.  Höyryä suihkutetaan puhdistettavalle pinnalle, jonka jälkeen irronnut lika pyyhitään mikrokuituliinalla. Näin pinnasta tulee hohtavan puhdas.  Kuivuneet saippua- tai hammastahnajäämät saadaan helposti poistettua harjaamalla käsisuuttimella ja saman aikaisesti höyryttämällä kertymän päällä. Tämän jälkeen irronneet kokkareet on helppo pyyhkiä pois.

WC pöntön pesu höyrypesurilla

Kaakelisaumojen puhdistus höyryllä

Kylpyhuoneen tasainen lämpö ja kostea ympäristö takaavat kasvualustan terveyttä haittaavien mikrobien leviämiselle. Laattojen saumakohtiin kerääntyy ihmisistä ja lemmikeistä irtoavaa orgaanista ainetta, jota Mikrobit käyttävät ravinnokseen. Ajan kuluessa saumoihin voi muodostua sienirihmastoja ja bakteerikasvustoja, jos puhdistusta ei tehdä.

Toinen yleinen ongelma on kaakelisaumoihin kertyvät kivennäisaine saostumat. Kalkkikertymät syntyvät, kun vesijohtovesi sisältää runsaasti kalsiumia ja magnesiumia. Mitä suurempi on veden kalsium ja magnesium pitoisuus, sen kovempaa vesi on.

kaakelisaumojen puhdistukseen käytetään käsisuulaketta, jotta vesihöyry kyetään kohdistamaan haluttuun paikkaan.  Höyryn määrä säädetään saumausmateriaalin mukaan. Silikonipohjaiset materiaalien kanssa täytyy olla varovainen, koska saumausaine saattaa kuoriutua, jos silikonia suihkutettaan täydellä höyryteholla harjauksen yhteydessä. Kun höyryteho on säädetty materiaalille oikeaksi, kohdistetaan suutin ongelmakohtaan ja harjataan saumakohtaa samalla suihkuttaen.

Saunan pesu höyrypesurilla

Sauna on intiimi paikka, jonka puhtaus on hyvinvoinnin ja viihtyvyyden kannalta tärkeää. Silsasienet, josta jalkasieni yleisimpänä ,viihtyvät hyvin saunan kosteissa tiloissa. Hyvät lisääntymisolosuhteet mahdollistavat sienirihmastojen nopean kasvun.

Saunassa hikoillessa meistä irtoaa kuollutta ihokerrosta , jota mikrobit käyttävät ravinnokseen. Saunan säännöllinen pesu on paras tapa huolehtia, että syylävirukset ja jalkasienet eivät pääse leviämään. Höyrypesuri desinfioi ja puhdistaa saunan tehokkaasti ilman pesuaineita. Pesun jälkeen jää vain puhdas alkuperäinen saunan tuoksu ilman puhdistusaineiden hajusteita. 

 Saunan pesuun tarvitaan lattiasuulake sekä käsisuulake lauteiden pesua varten. pesurin säiliö täytetään vedellä. Puhdistimen höyrysäädin laitetaan täydelle teholle parhaimman puhdistusjäljen saavuttamiseksi. Pesuri laitetaan päälle  ja odotetaan muutama minuutti, jotta laitteen höyrysäiliö on täyttynyt.

Pesu aloitetaan lauteista. Käsisuuttimen päälle kiinnitetään Siivousliina ,johon höyryn irrottama lika tarttuu. Lauteet pestään koko mitaltaan. Höyryä voidaan suihkuttaa täydellä teholla, jotta lauteista saadaan irti kaikki epäpuhtaudet. Käsisuulakkeella  saadaan hyvin pestyä lauteiden kulmat ja reunat.

Saunanlattiapesua varten pistoolikahvaan liitetään lattiasuulake, jolla pesu suoritetaan. Lattian likaisuudesta riippuen, harjataan pinta lattiasuulakkeella tai suulakkeeseen laitetulla mikrokuituisella mopilla. Pesuria käytetään täydellä teholla desinfioivan vaikutuksen aikaan saamiseksi
Lattiapinnan pesu aloitetaan yhdestä kulmasta ja edetään järjestelmällisesti niin , että koko lattiapinta tulee pestyksi. Lattiakaivo pestään huolellisesti , jolloin höyry desinfioi ja puhdistaa lattiakaivon epäpuhtauksista.
Kun lauteet ja lattia on pesty jätetään saunan ovi auki, jotta saunatila pääsisi kuivumaan pesun jälkeen

Ikkunoiden pesu höyrypesurilla

Höyrypuhdistus irrottaa ikkunoista tehokkaasti tahrat ja lasiin kiinni kuivuneet hyönteiset ilman pesuaineita. Pesuri valmistellaan  toimintakuntoon,  Pistoolikahvaan laitetaan  ikkunanpesusuulake ja siihen mikrokuituinen pesupää. Tämän jälkeen vesisäiliö täytetään ja odotetaan, että  painekattila on höyryttänyt veden valmiiksi.. höyrynmäärä säädetään  ikkunan likaisuuden mukaan.

Jos ikkunat pestään talvella tai kylmän sään aikana, täytyy ikkuna kevyesti esi-lämmittää koko pinnan alueelta, jotta vältytään ongelmilta.  Kylmää ikkunaa lähdettäessä paikallisesti pesemään kuumalla höyryllä, se saattaa aiheuttaa jännitteen ikkunalasin pinnassa, joka voi johtaa lasin rikkoutumiseen.

Pesu aloitetaan ylhäältä alaspäin, niin, että koko ikkunanpinta tulee pestyksi. Kun koko lasi on käsitelty höyryllä, kuivataan pinta ikkunankuivaimella, joka jälkeen ikkunalasi viimeistellään pyyhkimällä kuivalla mikrokuituliinalla. Näin saadaan hohtavan kirkkaat ikkunat.

ikkunoiden pesu höyrypesurilla

Peilin pesu höyrypesurilla

 Peililasi on haastava pintamateriaali, koska se paljastaa kaikki tahrat armottomasti. Höyrypuhdistin sopii erinomaisesti kodin peilien puhdistukseen, koska sormenjäljet ja muut tahrat irtoavat  peilipinnasta tehokkaasti 

 

 Ennen pesun aloittamista, laitetaan pyyhe lattialle peilin alapuolelle, Jotta vältyttäisiin lattian kastumiselta.

 

Käsisuulake kytketään kiinni höyrypesurin pistoolikahvaan ja suulakkeen päähän laitetaan mikrokuituinen siivouspää.   Laiteeseen kytketään virta, ja odotetaan, että laite on ehtinyt tuottaa puhdistavaa höyryä. Peilien pesu aloitetaan ylhäältä alaspäin tasaisesti puhdistaen koko peilipinnan alueelta. Höyrynsyöttöä säädellään pistoolikahvasta. Kun koko pinta on höyrytetty, pyyhitään höyry pois kuivalla mikrokuituliinalla, jolloin saadaan hohtava kirkas peilipinta.

Keittiön pesu höyrypesurilla

Höyrypesuri sopii lähes kaikkien keittiöpintojen puhdistajaksi. Puhdas Keittiö on tärkeä viihtyvyyden ja turvallisuuden kannalta. Elintarvikkeita säilytetään ja käsitellään keittiön pinnoilla, joten hygieniasta huolehtinen on välttämätöntä. Kuuma höyry tuhoaa tehokkaasti terveyden kannalta haitalliset bakteerit ja virukset, jotka voisivat muuten aiheuttaa sairastumisia.
Pesuri irrottaa tehokkaasti mutta hellävaraisesti keittiön pinnoille kuivuneet kastiketahrat sekä ruoantähteet. Höyrykäsittelyn jälkeen. pinnoille jää niiden raikas ja puhdas alkuperäinen tuoksu.

keittiön hoyrypesu

Keittiön kaappien höyrypesu

Keittiökalusteet ovat yleensä valmistettu massiivipuusta tai lastulevystä, joka on pinnoitettu melamiinilla tai puuviilulla. Keittiökalusteita ei yleisesti suositella käsiteltäväksi höyrypuhdistimella. Suosittelen  puhdistustavaksi laadukasta mikrokuituliinaa ja lämmintä vettä. Pinttyneempien tahrojen kanssa suosittelen käytettäväksi neutraalia tai miedosti emäksistä puhdistusainetta. Keittiökalusteiden hoito-ohjeet tulisi aina selvittää ennen siivoustoimenpiteitä. Oikein hoidetut pinnat säilyvät kauniina pitkään.

Jääkaapin pesu höyrypesurilla

Elintarvikkeiden säilytystilat ovat erityisen herkkiä terveyttä haittaavien mikrobien tartunnoille. Yli 100 asteinen höyry tapaa tehokkaasti kaikki mikrobit, jotka voisivat altistaa ruokamyrkytykselle.
Jääkaapin höyrypesussa käytetään käsisuulaketta., jolla saadaan hyvin jääkaapin sisätilat puhdistettua huolellisesti.


Ensiksi jääkaapin tasot poistetaan pestäväksi. Tasoja höyrytetään täydellä teholla niin, että pinnoista irtoaa kaikki epäpuhtaudet. Pyyhi tasot kuivaksi mikrokutuliinalla ja pinnoista tulee taas kirkkaat ja raikkaan tuoksuiset.
Jääkaapin sisäpintojen pesu tehdään pistoolikahvaan liitetyllä käsisuuttimella. Aloita pesu sisäosan katosta, ja etene sisäseinien yläosista järjestelmällisesti alaspäin. Höyryä suihkutetaan runsaasti, jotta pintoihin jääneet elintarvikkeiden jäänteet irtoavat. Tarvittaessa harjataan suulakkeen harjaksilla pinttyneen ongelmakohdan päällä ja samalla suihkutetaan höyryä.

Kun sisätilat ovat pesty puhtaaksi, kuivataan pinnat huolellisesti puhtaalla mikrokuituliinalla. Kun sisäpinnat ovat kuivat, voidaan puhtaat tasot laittaa paikoilleen. Jääkaapin ummehtunut haju on kadonnut ja tilalle on tullut puhdas ja raikas tuoksu, jossa mielellään säilyttää elintarvikkeita.

jääkaapinpesu höyrypesurilla

Rosteripintojen pesu höyrypesurilla

 Rosteripinta on tyylikäs materiaali, joka vaatii säännöllistä huolenpitoa näyttääkseen hyvältä. Ruostumaton teräs on armoton pintamateriaali, jossa sormenjäljet ja tahrat näkyvät selvästi. Höyrypesulla saat rosterille sen alkuperäisen kiillon takaisin. Höyry irrottaa naarmuttamatta tahrat ja sormenjäljet pinnasta.

Pesuri valmistellaan käyttöä varten täyttämällä vesisäiliö merkkiin asti. Käsisuulake liitetään pistoolikahvaan kiinni.

 1.  Laitteeseen kytketään virta
 2. Odotetaan, että laite höyryttänyt veden valmiiksi käyttöä varten
 3. Kun laite on valmis, voidaan aloittaa pesu
 4. Pinnan pesu aloitetaan yhdestä kohdasta edeten järjestelmällisesti niin, että kaikki pinnat tulevat puhdistetuksi
 5. Viimeistele pinta kuivalla mikrokuituliinalla, näin saat kirkkaan ja tyylikkään rosteripinnan
Rosteripintojen pesu

Lieden puhdistus höyrypesurilla

Höyrypesuri poistaa tehokkaasti rasvan ja kiinni palaneen ruoan hellan pinnalta sekä uunin sisältä.

Perinteisen sähkölieden puhdistus

Perinteinen sähkölieden puhdistus onnistuu helpoiten käsisuuttimella ja mikrokuituliinalla. Höyry irrottaa lian ja toisella kädellä pyyhitään liinalla, irronnut lika pois. Näin saadaan hyvin puhdistettua valurautaisten levyjen välit. Kiinni palanut ruoka poistetaan harjaamalla suuttimen harjaksilla ongelmakohdan päällä. Höyryä suihkutetaan täydellä teholla harjauksen yhteydessä.

Induktio- ja keraamisenlieden puhdistus

Induktio- ja keraaminen liesi on helppo puhdistaa höyrypesurilla. Höyrypesurin käsisuulakkeeseen laitetaan mikrokuituinen huppu, jota tasaisesti liikutetaan koko lieden pinnalla. Tämän jälkeen lieden pinta pyyhitään kuivalla mikrokuituliinalla. Höyrypesu toistetaan, jos pinta ei puhdistunut kunnolla. Pinttyneen lian kassa harjataan suuttimen harjaksilla ongelma kohtaa samalla suihkuttaen höyryä.. Lopuksi pinta pyyhitään kuivaksi mikrokuituliinalla.

Kaasulieden puhdistus

kaasuliesi tarvitsee säännöllistä puhdistusta tuimakseen moitteettomasti.
Irrota hellasta poltinkannet ja renkaat ja höyrytä ne huolellisesti. Pyyhi osat huolellisesti mikrokuituliinalla ja tarkista, että osat ovat puhtaat. Lieden muut pinnat puhdistetaan käsisuuttimella ja mikrokuituliinalla. Kun liesi on puhdistettu kokonaisuudessaan, tarkistetaan, että polttimon osat ovat kuivat. Tämän jälkeen poltinkansi ja renkaat asetetaan huolellisesti paikoilleen.

Uunin pesu höyrypesurilla

Höyrypesurin vesisäiliö täytetään vedellä merkkiin asti ja kytketään virta laitteeseen. Pesurilta menee muutama minuutti höyryttääkseen veden painekammiossa pesua varten.. Suuttimeksi valitaan käsisuutin, jolla pääsee puhdistamaan uunin sisäpinnat kätevästi. Höyrynmäärä säädetään laitteessa täydelle teholle.

Ennen uunin sisäpintojen pesua, ritilät poistetaan uunista ja pestään käsisuuttimella puhtaaksi. Ritilöihin on usein tarttunut ruokaa valmistuksen yhteydessä. Kiinni palanut ruoka poistetaan suihkuttamalla kuumaa höyryä lähellä ongelma kohtaa ja harjaamalla tehokkaasti. Jos ritilöihin palanut ei irtoa höyryn voimalla, voidaan ritilä laittaa likoamaan ruokasooda ja suolavesi liuokseen muutamaksi tunniksi. Tämän jälkeen kokeilla höyrypesuria uudelleen. Nyt lika on pehmennyt ja pitäisi irrota helposti. 

Uuninlasi irrotetaan ja pestään puhtaaksi käsisuuttimella. Mikrokuituhupun voidaan halutessn poistaa ja höyryttää lasia suoraan suuttimella. Kun lasi on höyrytettty ja lika on irronnut sen pinnasta, pyyhitään lasi huolellisesti kuivalla mikrokuituliinalla.

 

Höyrypesuri irrottaa tehokkaasti palaneet ruoantähteet ja roiskuneen lihaliemen. Höyryä suihkutetaan samalla kun harjataan suulakkeella sisäpintaa. Pesu aloitetaan uunin takaosista ja edetään järjestelmällisesti kohti uunin etureunaa. Mikrokutiuliinalla pyyhitään irronneet kokkareet pois. Jos sisäpinnoille jäi höyrykäsittelyn jälkeen vielä palaneita roiskeita, levitetään pinttyneisiin kohtiin tahnaa, jossa on 1.osa ruokasoodaa ja 1.osa suolaa. Lisää seokseen hieman vettä tahnamaisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Anna tahnan vaikuttaa yön yli ja tee höyrypesu uudestaan. Nyt pinttyneimmätkin roiskeet irtoavat helposti ja uunin sisäpinta on kuin uusi.

Kaasulieden uunin pesussa on samat työvaiheet, kun sähköuuni pesussa. Kaasu-uunia pestessä pitää huomioida 2 asiaa, jotka erottavat sähköuunin pesusta. Uunin tulee olla jäähtynyt ennen höyrypesua. ja veden pääsyä poltintilaan tulee välttää. Uunin palotila pyyhitään nihkeällä mikrokuituliinalla.

Grillin pesu höyrypesurilla

Grillin pesu on  työläs projekti, jos ei ole käytössä oikeita työvälineitä. Höyry on tehokas pinttyneet rasvan ja palaneen ruoan  irrottaja.  Valurautaisille pinnoille  höyrypuhdistin on ihanteellinen, koska se jättää valuraudan päälle rasvakalvon, joka suojaa pintaa ruostumiselta.  Tämän takia valurautaisia osia ei saisi pestä puhdistusaineilla, koska ne liottavat pois suojaavan rasvakalvon metallin pinnalta.

 Grillin puhdistuksessa käytetään erikoissuutinta, jossa on metalliset harjakset.. Grillisuulakkeella harjataan puhdistettavaa pintaa samalla suihkuttaen höyryä täydellä teholla.  pahimmatkin kiinni palaneet ruoantähteet irtoavat helposti  grilliritilän pinnasta. Metalliset harjakset puhdistavat vahingoittamatta  metalliosia ja kuuma höyry sulattaa rasvakokkareet nopeasti irti grillin palotilasta.  Pesun jälkeen grilli kannatta käsitellä ruokaöljyllä tai silavalla.

Kaasugrillin polttimot harjataan  puhtaiksi karstasta sekä tarkistetaan, ,että liekkien aukot eivät ole tukossa. Polttimot voidellaan rypsiöljyllä pesun päätteeksi

 Elintarvikkeet ovat suorassa kontaktissa grillin pintaan ja tämän takia  grilli tarvitsee säännöllistä puhdistamisesta. Grillin säännöllinen putsaus on myös turvallisuuskysymys, koska puhdistamattomaan grilliin kertyy rasvaa, joka voi syttyä tuleen kesken grillauksen.

 Kun grillin sisäpuoli on puhdistettu,  pyyhitään grillin ulkopinta mikrokuituliinalla.  Näin grilli säilyttää  tyylikkään ulkonäön pitkään.

 

Vaatteiden höyrykäsittely

Vaatteiden puhdistaminen höyrypesurin tekstiilisuuttimella on hyvä ja helppo tapa poistaa vaatteista, epäpuhtauksia. Höyry avaa vaatteiden kuidut ja tekstiilisuulake irrottaa nukan, hiukset, hilseen ja roskat Vaatteisiin tarttuneen Pahanhajun saa kätevästi pois ja tekstiileihin palautuu niiden alkuperäinen hyvä tuoksu.  Vaatteiden höyrykäsittelystä hyötyvät allergikot. Höyry poistaa vaatteista siitepölyä, eläinten karvat ja erilaiset allergeenit.

 1. Laita pesuri toimintavalmiiksi.
 2. Liitä pistoolikahvaan vaatesuutin.
 3. Käsittele vaatteet tasaisin vedoin vaatesuuttimella
 4. Toista käsittely, kunnes vaatteisiin on palautunut raikas tuoksu.

Tekstiilien silittäminen höyrypesurilla

 Höyrypesurilla onnistuu vaatteiden ja tekstiilien silittäminen helposti. Verhot voidaan silittää ripustettuna ilman silitysrautaa. vaatteista voidaan silittää rypyt pois niiden roikkuessa vaateripustimessa.  Höyryttäminen poistaa kodin tekstiileistä ummehtuneen hajun ja palauttaa niihin raikkauden

Tekstiilien pesu höyrypesurilla

Tekstiilien peseminen höyrypesurilla

Höyrypesuri on hyvin monipuolinen pesulaite, joka käy lähes kaikkiin paikkoihin, mutta Tekstiilien pesuun se ei kuitenkaan sovellu. Tekstiilit tuleekin pestä erillisellä painehuuhtelulaitteella. Esimerkiksi, jos sohvalle on kaatunut kahvia tai käsinojaan on tullut suklaa tahra, voi sohvan pesu höyrypuhdistimella pahentaa jo olemassa olevaa ongelmaa. Paineella suihkuava höyry työntää tahrat syvemmälle kankaan kerroksiin hankaloittaen puhdistusta.
Höyrypuhdistin ei sovellu hyvin mattojen pesuun höyrypaineen takia. Pesurin märkäimutoiminto ei kykene imemään epäpuhtauksia tekstiilin pinnasta, koska paine työntää lian syvemmälle tekstiilin kuituihin. Kova paine saattaa myös rikkoa herkkien mattojen kuiturakennetta. Mattojen pesuun soveltuu parhaiten tekstiilipesuri.

Desinfioiva puhdistus höyrypesurilla

 Höyrypuhdistus on tehokas ja ekologinen pintojen desinfioija. Pesurin tuottama yli 100 asteinen kuuma höyry tuhoaa kaikki mikrobit pinnoilta ilman haitallisia kemikaaleja.
Mikrobeiksi kutsutaan pieneliöitä, joihin kuuluu bakteerit, virukset ja homesienet sekä hiivasienet. Mikrobeja on meissä ja kaikkialla elinympäristössämme. Niitä on kahdenlaisia, joko meille harmittomia tai patogeenisia, eli ihmiselle haitallisia mikrobeja.
Altistumme jatkuvasti erilaisille mikrobeille ja yleisimmin tartunta saadaan, joko toisen ihmisen kautta tai elintarvikkeista. Mikrobitartunnan voi saada kodin pinnoista, vuodevaatteista ja ruokailuvälineistä. Mikrobit voivat saastuttaa elintarvikkeet tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa. Patogeenisille mikrobeille altistuneet elintarvikkeet aiheuttavat sairauksia, kuten ruokamyrkytyksiä elimistöön päästessään.

Bakteerit

Bakteerit viihtyvät lämpöisessä ja Ph neutraalissa ympäristössä. Proteiinipitoiset ruoat tarjoavat parhaimman kasvualustan bakteereille lisääntyä. Osa bakteereista tuottaa lisääntyessään toksiini nimistä myrkyllistä ainetta. bakteerien tuhoamiseen tarvitaan yli 100 asteen lämpötila 

Bakteerien aiheuttamia sairauksia ihmiselle

 • Borrelioosi
 • Botulismi
 • EHEC
 • Listerioosi
 • Salmonelloosi
 • Ruokamyrkytys
Bakteeri

Virukset

Virukset voivat levitä elintarvikkeiden välityksellä ihmisiin epähygieenisen käsittelyn takia ja aiheuttaa erilaisia sairauksia. Virukset lisääntyvät parhaiten tasalämpöisissä ja kosteissa paikoissa. Virukset tuhoutuvat yli 60 asteen lämpötilassa.

Virusten aiheuttamia sairauksia 

 • AIDS
 • Flunssa
 • Herpes
 • Influenssa
 • Myyräkuume
 • SARS
 • Ruokamyrkytys
virus

Homesienet

Homesienet lisääntyvät rihmastojen avulla. Homeille kelpaa ravinnoksi elintarvikkeet, puu ja paperi sekä ihmisistä irtoava hilse ja hiukset. Homeet ovat sitkeitä ja tulevat toimeen hyvinkin primitiivissä olosuhteissa Homesienet viihtyvät parhaiten 20 – 45 asteisessa ympäristössä ja tuhoutuvat 80 asteen lämpötilassa.  Homesienten aiheuttamat sairaudet ja oireet ovat moninaiset.

Homeiden aiheuttamia terveyshaittoja

 • Hengitystieinfektiot
 • poskiontelotulehdukset
 • flunssat
 • homepölykeuhko​​​​​​​
 • allergiat
 • Astma
 • Silmätulehdus

 

Homesieni

Höyrypuhdistus on allergiaperheen valinta

 • Kumma höyry tappaa allergioita aiheuttavat mikrobit
 • Kuuma höyry sitoo itseensä allergioita aiheuttavia pöly- ja pienhiukkasia
 • Kuuma höyry pääsee tunkeutumaan huokosiin, jossa allergeenit viihtyvät ja tuhoamaan ne
 • Puhdistukseen riittää pelkkä vesi. Allergioille altistavia kemikaaleja ei tarvita

Höyrypuhdistus on monipuolinen ja tehokas tapa puhdistaa kotia ilman puhdistusaineita. Allergioista kärsiville höyrypesu tarjoaa tehokkaan tavan puhdistaa asuinympäristöä ja tuhota allergiaa aiheuttavia mikrobeja.

Höyrypesu on ekologinen tapa puhdistaa kotia. Puhdistusaineiden pakkausjätettä ei synny,  Koska  puhdistukseen käytetään luonnon omaa puhdistusainetta eli vettä. Vain yhdestä vesilitrasta  saadaan noin 1500 litraa höyryä ja tämä riittää noin 20 minuutin puhdistukseen.

Scroll to Top
Call Now Button