Sisällysluottelo

Ikkunanpesu – Näillä ohjeilla saat hohtavan kirkkaat ikkunat

Päivänvalolla on on merkitystä hyvinvoinnillesi. Luonnonvalo lisää kodin viihtyvyyttä ja vaikuttaa mielialaan positiivisesti.

Pohjolassa valoisat jaksot ovat lyhyitä, jolloin luonnonvalon saanti olisi hyvä maksimoida pimeinä vuodenaikoina. Puhtaat ikkunat ovat helpoin tapa lisätä kotiisi tulevaa valon määrää, koska likaiset ikkunalasit vähentävät jopa 40% sisään tulevasta valosta.

Tämän postauksen ohjeilla onnistut saamaan hohtavan kirkkaan ikkunat ja samalla maksimoit ikkunoista sisään tulevan valon määrän.

 

Kun haluat saada hohtavan kirkkaat ikkunat , toimi seuraavasti:

Ennen ikkunoidenpesun aloittamista huolehdi, että sinulla on tarvittavat ikkunanpesuvälineet laadukkaan työn suorittamiseksi sekä tarvittavat ikkunanpesuaineet. Ohessa olen listannut sinulle ikkunanpesussa käytettäviä työvälineitä sekä ikkunanpesun eri työvaiheet vaihe vaiheelta.

Ikkunanpesuvälineet

Ikkunanpesin

Ikkunanpesimessa on 2 osaa. Pesimen runko ja rungon päälle asetettava pesuhuppu. Valitse pesimen rungoksi kevyt ja ergonomialtaan sinulle sopiva malli. Kömpelön ja raskaan pesimien käyttö saattaakäydä sinulle työlääksi jos pestäviä lasipintoja on paljon.

Pesimen päälle laitettavvaa pesuhuppuja valmistetaan eri materiaaleista, mutta suosittelen käytettäväksi mikrokuidusta valmistettuja niiden hyvän lian irrotuskyn takia.

 Hyvä idea on Käytä saman tuotemerkin välineitä, jotta voit tarvittaessa liittää lisäosia pesimeen.

Ikkunankuivain

Ikkunalastalla kuivataan pesuliuos pois ikkunalasin pinnalta. Lastan laadulla on merkitystä hyvän puhdistusjäljen aikaan saamikseksi.  Kahvan ergonomia vaikuttaa missä kulmassa kuivaimen kumiosa on suhteessa ikkunanlasin pintaan.  Tämä vaikuttaa kuinka hyvin saat poistettua kosteutta ikkunan pinnasta. Toinen huomioitava asia on kumin laatu. Pehmeästä seoksesta valmistettu kumi poistaa kosteuden tehokkaasti lasin pinnasta , eikä jätä juovia ikkunalaseihin.

Laadukkaimissa kuivaimissa rungon kulmaa voi säätää työskentelysi helpottamiseksi ja lastan kumiosat ovat vaihdettavissa.

Suosi saman merkin tuotteiperhettä,jotta voit tarvittaessa lisätä esimerkiksi jatkovarren kuivaimeen,jos joudut kuivamaan ikkunoita yli ulottuvuuskorkeudeltasi.

vesisanko

Valitse oikeean kokoinen ja muotoinen ämpäri, jotta voit kastella koko pesimen yhdellä kertaa. Tämä nopeuttaa ja helpottaa työsskentelyäsi.

Laadukkaimissa kuivaimissa rungon kulmaa voi säätää työskentelysi helpottamiseksi ja lastan kumiosat ovat vaihdettavissa.

Suosi saman merkin tuotteiperhettä,jotta voit tarvittaessa lisätä esimerkiksi jatkovarren kuivaimeen,jos joudut kuivamaan ikkunoita yli ulottuvuuskorkeudeltasi.

Jatkovarsi

Jos ikkunat ovat korkeat tai muuten ulottuvuuskorkeutesi ulottumattomissa,  voit littää pesimeen  tai kuivameen jatkovarren., jolloin voit turvallisesti pestä  ikkunat maasta käsin.  Jatkovarsia on saatavilla  1 metristä ylöspäin.

Mikrokuituliina

Tarvitset mikrokuituliinoja  ennen ikkunanpesun varsinaista aloittamista karmien ja ikkunalistojen pyyhitään. Liinoilla poistat irtoavan lian ja pölyn pois ikkunan rakenteista.

Kuivauksen jälkeen tarvitset ikkunoiden viimeistelyyn puhtaita mikrokuituisia liinoja.Näin varmistat, ettäikkunat tulevat hohtavan kirkkaiksi.

Ikkunanpesuun valitse korkealuokkaisia liinoja, Mikrokuituisista siivousliinoista voit lukea lisää täältä. Laadukkaimmat liinat ovat erityisen hyviä lasi- ja peilipinnoille.

Sanomalehti

Sanomnalehtien käyttö ikkunalasien kuivaamisessa ja viimeistelyssä oli yleistä aikaisemmin. Sanomalehden suosion käyttö ikkunanpesussa  perustuu sen erinomaiseen kykyyn imeä kosteutta, jolloin lasin pinta tulee kuivaksi ja kirkkaaksi. Siivousliinojen kehiityksen myötä lehtien käyttö on vähentynyt niiden epäkäytönnöllisyyden takia.. Sanomalehdistä irtoaa kostuessaan mustetta, joka voi tahrata ikkunanlasin rakenteita.

Imuri

Imurillla saat puhdistetuksi pölyn ja irtoavat hiukkaset pois sälekaihtimista ja ikkunalasien väleistä. Johdottomat ja käsikäyttöiset imurit ovat kevyitä ja helppoja käsitellä. ja sopivat hyvin ikkunanrakenteiden  puhdistamiseen. 

Ikkunatuki

Isot ja raskaat ikkunat rasittavat saranoita ja ikkunanrakenteita. Ikkunatuki poistaa rasituksen saranoilta ikkunan olessa auki. Yleisin ikkunatuki typpi on sivusaranoiduille ikkunoille. Tukia löytyy myös ylä- ja alasaranoiduille ikkunoille.

Ikkunan avain

Ikkunoissa on lukitusmekanismit ,jotka estävät ikkunoita aukeamasta itsestään.Tarvitset erillisen avaimen avataksesi ikkunoiden lukot.

Suojakangas

Suojapeite levitetään huoneiston sisäpuolelle suojelemaan pintamateriaaleja roisketipoilta. Valitse riittävän iso peite,jotta pinnat tulevat hyvin suojatuksi. Kankaan materiaali tulisi olla hyvin kosteutta imevää, jotta vesi ei valu kankaan pinnalta kotisi pinnoille.

Ikkunaraappa

IIkkunapuhdistin eli ikkunakraba  on lasipintojen puhdistukseen suunniteltu työväline, jolla poistat tehokkaasti  maali- ja silikonijäämät ikkunalasista.

Ikkunanpesussa käytettäviä puhdistusaineita

Ikkunanpesuun on tarjolla monia erillaisia vaihtoehtoja. Pesuaineissa on kuitenkin eroja , joista sinun olisi hyvä olla tietoinen kun valitset oikeaa puhdistusainetta ikkunoittesi pesuun.

Pesuaineen happamuudella on merkitystä ikkunanpintojen pesussa. Yleisesti PH neutraaleilla pesuaineilla onnistut saamaan parhaimman lopputuloksen aikaiseksi. Emaksisistä puhdistusaineista (PH > 7) voi jäädä harmalta näyttävä kalvo lasin pintaan, jolloin ikkunalasit näyttävät likaisilta, vaikka olisit juuri ne pessyt.

Käsitiskiaine

Yleisimmät PH arvoltaan neutraalit (PH 7) käsitiskiaineet soveltuvat erinomaisesti ikkunoiden pesuun. Tiskiaineilla on myös erinomainen rasvsanirroituskyky lasipinnoista.

Mielestäni paras lopputulos ikkunanpesussa saadaan aikaiseksi tiskiaineen ja etikan pesuliuoksella. Tiskiaine irrrottaa tehokkaasti tahrat lasista ja väkiviinaetikka estää tehokkaasti raitojen syntymistä sekä jättää ikkunat kirkkaiksi.

Kun käytät Etikkaa tiskiaineen kanssa yhdessä 1 dl riittää  3-4 litraa pesunestettä kohden.

Tiskiainetta tulee annostella varovasti, jotta pesuneste ei vaahtoa liikaa. Hyvä sekoitussuhde on noin 1 rkl tiskiainetta  3-4 litraa  vettä kohden.

Konetiskiaine

Jos ikkunat ovat hyvin likaiset jvoit lisätä konetiskiainetta pesuliuokseen. Konetiskiaineen olessa voimakkaasti emäksinen ja tehokas puhdistusaine. Suosittelen, että käytät kumihanskoja pesun yhteydessä.

Konetiskiainetta käytettäessä, käsittele lasit etikkavedellä varsinaisen pesun jälkeen, jotta  varmistat lasipintojen kirkkauden.

Valmiit ikkunanpesuaineet

Markkinoilla on useita eri valmistajien valmiita ikkunanpesuun suunnattuja pesuliuoksia, mutta aineet ovat happamuudeltaan usein emäksisiä (PH>7) ja mielestäni jättävät helposti kalvon ikkunalasiin. Käyttövalmiit ovat myös hinnakkaampia kuin käsitiskiainetiiviste.

Ekologiset ikkunanpesuaineet

Halutessasi voit pestä ikkunat myös ekologisesti ilman pesuaineita. Olen listannut yleisemmät ekologiset vaihtoehdot ikkunanpesuun.

Ekologisten vaihtoehdot eivät välttämättä puhdista yhtä tehokkaasti kuin varsinaiset pesuaineet,

Ikkunanpesu ja etikka

Etikkavesi on kätevä kotikonsti tahrojen ja hajujen poistoon sekä lasien kirkastamiseen. Etikan puhdistava teho perustuu sen hapoisuuteen (PH 2,5), Voit pestä ikkunat pelkällä etikkavedellä, jos laseissa ei ole rasvaliukoisia tahroja, kuten sormenjälkiä

Hyvä etikan sekoitussuhde on 1 litra vettä 1dl etikkaa

Ikkunanpesu ja Ruokasooda

Ruokasooda on yleisesti käytetty ekologinen vaihtoehto puhdistusaineille kodin siivouksessa. Ruokasoodan puhdistusteho perustuu sen mietoon emäksisyyteen.

 Hyvä sekoitussuhde ikkunanpesuun on 3rkl ruokasoodaa ja 2 litraa vettä

Luonnon saippua

Saippuan teho perustuu sen kahteen molekyyliin, josta toinen on vesiliukoinen ja toinen on rasvaliukoinen. Näin molekyylit pääsevät tunkeutumaan puhdistettavan pinnan ja tahran väliin, jolloin vesi pääsee irrottamaan lian irti pinnasta.

Saippua irrottaa hyvin sisäikkunoihin syntyviä sormenjälkiä sekä muita rasvaliukoisia tahroja joitaon hankala  poistaa etikalla tai ruokasoodalla.. voit lisätä  pari palaa saippuuaa  etikkaveteen pesun tehostamiseksi.

Maissitärkkelys

Maissitärkkelys on  eksoottinen mutta toimiva valinta ikkunoiden pesuun. Maissitärkkelyksen teho perustuu sen hyvin hienojakoiseen rakenteeseen, joka hioo mikroskoppisella tasolla likahiukkasia irti lasin pinnasta  sekä  imea itseensä irronneet rasva- ja vesiliukoiset tahrat

Hyvä sekoitussuhde on 1  rkl maissitärkkelystä 1 litraan vettä. Maissitärkkelys toimii hyvin lisättynä etikkaveteen jättäenikkunat puhtaiksi ja kirkkaiksi.

Mikä on paras sää ikkunoiden pesulle?

Sääolosuhteilla on merkitystä ikkunanpesun onnistumiselle. 

Ikkunoiden pesu aurinkoisella säällä

Aurinkoinen sää saattaa tuntua houkuttelevalta ajatukselta. Mukava puuhastella  kotitöitä hyvällä säällä ja samalla näet kaikki raidat ja epäpuhtaudet ikkunalasissa. Tosiasiassa  aruringonpaiste kuivattaa pesunesteen kiinni ikkunaan ja jättää kuivumisjälkiä lasin pintaan.

Vesisade

Usein luullaan,että vesisateella ikkunoita ei voisi pestä , koska sade tekee ikkunat likaisen näköiseksi..  Puhtaita ikkunalaseja sade ei tee likaisiksi ainkaan suomessa, jossa ilmanlaatu on vielä puhdasta ja sateen mukana ei tule ilmnasaasteita siinä määrin.

Sadevesi ei sisällä  suoloja ja mineraaleja joita tavallisesti on pohjavedessä. Kun kodin käyttävedestä lasipinnoille roiskuvat pisarat kuivuvat, jää kivennäisaineista valkoisia kertymiä lasin pintaan.

Vesisade  voi olla pesijän kannalta harmmillinen mutta pesutuloksen kannalta sateesta voi olla jopa apua. Sade sitoo ilmassa leijailevia hiukkasia ja tekee ilmasta puhtaampaa.

Tuulinen sää

Tuulinen sää hankaloittaa ikkunoiden pesua  varsinkin  jos joudut olemaan itse korkealla tai  käytät jatkovartta ikkunoiden pesuun.

Tuuli nopeuttaa veden kuivumista ja tämä saattaa aiheuttaa pesunesteen kuivumisen kesken ikkunanpesun, jolloiin lasipintaan jää ikävät kuivumisjäljet.

Pilvinen sää

Pilvinen ja tyyni päivä on yleisesti paras vaihtoehto ikkunoiden pesuun. pesuneste ei kuivu ikkunapintaan kiinni , jolloin saat lasin viimeisteltyä kuivaimella ja liinalla säihkyvän kikkaaksi.

Ikkunanpesun aloittaminen

1.Valitse tyyni ja pilvinen päivä ikkunanpesulle

Pilvinen ja tyyni päivä on yleisesti paras vaihtoehto ikkunoiden pesuun. pesuneste ei kuivu ikkunapintaan kiinni , jolloin saat lasin viimeisteltyä kuivaimella ja liinalla säihkyvän kikkaaksi.

2. poista verhot  ja siirrä huonekalut

Ikkunanpesun yhteydessä on hyvä ajatus vaihtaa puhtaat verhot tilalle. Poista vanhat verhot ja pese ne pesukoneessa.

Siirrä huonekalut pois ikkunoiden lähettyviltä, jotta saat riittävästi tilaa pestä ikkunat.

3. Puhdista ikkunoiden rakenteet

Ennen varsinaista ikkunanpesua  imuroi ikkunan karmit ja sisäosat puhtaaksi pölystä. Sulje sälekaihtimet, jolloin sinun on helppo imuroida molemmat puolet puhtaaksi. Käytä imurissa pölysuulaketta, jolla saat parhaiten pölyn irti karmeista ja sälekahtimista.

Jos pyyhit sälekaihtimet liinalla, vältä kostean liinan käyttöä, koska kuivuessaan sälekaihtimet  saattavat jäädä laikukkaiksi.

Jos sisäpinnat ovat hyvin pölyiset pyyhi pinnat kostutetulla mikrokuituliinalla. Näin estät pölystä ja ikkunanpesunesteestä syntyvän likavellin sotkemasta ikkunoitasi.. Ikkunalautaan syntyy vuoden mittaan helposti rasvatahroja  sekä  hyönteisistä jääneitä jälkiä. Pyyhi ikkunalauta kostutetulla mikrokuituliinalla 

4.Poista ikkunaraapalla hankalat tahrat laseista

Tarkista pestävät lasipinnat ,ennen kun aloitat pesun. Laseissa voi olla hankalasti irtoavia tahroja kuten maali-. ja silikonijäämiä, jotka saat helposti poistettua raapalla.

Jos sisäpinnat ovat hyvin pölyiset pyyhi pinnat kostutetulla mikrokuituliinalla. Näin estät pölystä ja ikkunanpesunesteestä syntyvän likavellin sotkemasta ikkunoitasi.. Ikkunalautaan syntyy vuoden mittaan helposti rasvatahroja  sekä  hyönteisistä jääneitä jälkiä. Pyyhi ikkunalauta kostutetulla mikrokuituliinalla 

5.Suojaa kodin sisiäpinnat peitteellä

Ikkunanpesun yhteydessä on lähes mahdoton vältttää roiskepisaroiden synnyttämiä  jälkiä kotisi pintamateriaaleille. Likavedestä syntyneet pisarat saattavat pilata herkän ja vaalean materiaalin ja jättää pysyvät jäljen pintaan.

varaa riittävän iso peite suojaamaan kodin pinnat pesuliuokselta. Levitä peite huolellilsesti suojattavalle aluelle.

6.käytä ikkunatukea kun peset isoja ikkunoita

Isot ja raskaat  lasit aiheuttavat voimakasta kuormitusta ikkunan rakenteisiin. Saranoihin kohdistuu suurta rasitusta ikkunoiiden ollessa auki. Vaurioiden vältämiseksi suosittelen, että käytät ikkunatukea pesun yhteydessä..

7.Ikkunoiden pesu

Valitrtavissasi useita erillaisia puhdistusaineita. jotka soveltuvat ikkunoiden pesuun. Huomio puhdistusainetta valitessasi ikkunoiden likaisuus sekä omat mieltymyksesi.

Tässä kirjoituksessa käytän pesuliuosta, johon olen lisännyt käsitiskiainetta sekä etikkaa. Kyseisellä seoksella olen mielestäni saanut parhaimman lopputuloksen aikaiseksi. Lisäksi raaka-aineet ovat edullisia ja löytyvät  jokaisesta kotitaloudesta.

Hohto premium ikkunanpesuneste:

  •  1 rkl käsitiskiainetta
  •  1 dl etikkaa
  •  4 litraa vettä

7.1Ikkunalasin peseminen

Valitse sopivan kokoinen ja muotoinen ämpäri,helpottaaksesi pesimen kastamistta pesuliuokseen.  Kaada haaleaa vettä ämpäriin ja lisää haluamasi pesuaine.. Sekoita pesuaine ja vesi huolellisesti  keskenään.

Laita pesimen rungon päälle Mikrokuituinen pesuhuppu. Kasta pesin ämpärissä olevaan pesuliukseen ja kuivaa pesimestä ylimääräinen vesi pois, jotta pesimestä ei valuisi vettä kodin pinnoille.

Aloita pesu Uloimman ikkunalasin yläosasta. vedä pesintä joko vaaka tai pystysuoraan ikkunalasin pinnalla.Etene järjestelmällisesti niin,että koko lasipinta tulee huolellisesti käsitellyksi.

Jos sinulla ei ole erillistä ikkunanpesintä , voit käyttää pesuaineliuoksen levittämiseen  suihkepulloa.

Kun olet saanut lasin käsiteltyä pesunesteellä, voit siirtyä kuivaamaan pesunesteen pois lasinpinnalta.

7.2 Ikkunalasin kuivaaminen

Kuivaimen käyttö on ikkunanpesun ehkä haastavin vaihe, koska oikea kuivaustekniikka on tärkeä työn laadukkaan lopputuloksen kannalta.

On tärkeää, että kuivaat heti pesun jälkeen , koska pesuaine tartuu kuivuessaan ikkunaan kinni ja jättää ikävät kuivumisjäljet lasinpintaan.

kuivainen kumin kulmalla suhteessa ikkunanlasin pintaan on merkitystä kuinka hyvän tuntuman ja kuivausjäljen saat aikaiseksi. Hyvä nyrkkisääntö on ,että ikkunalasin ja kuivaimen rungon juuren väliin jäisi kahden sormen levyinen rako.

 

Aloita kuivaus ikkunan yläreunasta. Kuivaa ikkna tasaisin vaakasuorin vedoin, yhdellä vedolla aloituspisteestä lasin vastakkaiseen reunaan . Etene järjestelmäållisesti ylhäältä kohti alapintaa ja varmista, että lasiin ei jää vesi- tai pesuaine rantuja.

Jos haluat kuivata lasin pystysuorin vedoin., vedä ikkunankuivaimen kumin reunalla tai mikrokuituliinalla kuiva rantu lasin yläreinaan, Näin vältät valumajälkien syntymisen.

Pidä kuivaimen alapuolisessa kädessä liinaa keräämäässä tippuvia vesipisaroita.

7.3 Ikkunalasin viimeistely 

Kun olet kuivannut lasipinnan, viimeistele lasin pinta ja ikkunanpuitteet pinta laadukkaalla mikrokuituliinalla.  Kuivaamiseen yhteydessä  Karmeihin ja lasiin on voinut  jäädä kosteutta. Tässä työvaiheessa poistat  lopun kosteuden ja tarkistat, että pinta hohtavan kirkas ja lopputulos on virheetön.

Aloita pyyhkiminen lasin karmien yläosasta edeten järjestelmällisesti alaspäin..Tee lasin pinnalla S muotoista liiketta, jolloin saat pyyhjitttyä tasaisesti koko pinnan.

Tarkasta lopuksi lasipinta eri kulmista katsomalla, näkyykö lasissa raitoja tai tahroja.Jos pinta on mielestäsi moitteeton, voit aloittaa uuden lasipinnan pesun.

Anna kosteuden haihtua lasien välistä ennen kuin suljet ikkunat.Näin vältä lasien sisäpintojen huurtumisen.

8. Ikkunanpesijän muistilista

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Call Now Button