Sisällysluottelo

Keittiön siivous – perusteelliset keittiön siivousohjeet

Kuten tiedät, keittiö on kodin yksi haastteellisimmista paikoista pitää puhtaana. Ruoan valmistuksesta syntyvy päivittäin rasva, proteiini, kastike tahroja, jotka voivat olla hankalia puhdistaa pinttyessään kiinni.

Tässä postauksessa käydään yhdessä lävitse keittiön perusteellinen siivous ja miten onnistut siinä. Listaan eri siivousvälineitä ,joista on sinulle apua keittiön siivouksessa. Lisäksi käymme läpi keittiön eri pintamateriaaleja ja nille sopivat siivoustoimenpiteet.

Keittiön siivousvälineet

Tiskiharja

Tiskiharjaa voit käyttää moneen muuhunkin asiaan kuin vain astioiden tiskaamiseen.  Tiskiharja on oiva väline tahrojen poistoon sekä  hankalien paikkojen puhdistukseen, jonne muuten on vaikea ylettyä.

Laadukkaat mikrokuituliinat ovat keittiön siivouksen perusta. Liinoilla poistat tuoreita rasva-, ja  kastiketahroja sekä muuta irtoavaa likaa pinnoilta. Mikrokuituliinoilla kiillotat rosteripinnat ja vesipisteen hanat.

Pölynimuri

Pölynimurilla poista kätevästi lattialla olevan pölyn,irtoavat ruoantähteet, ja murut. Imurilla myös yletät puhdistamaan pölyt yläkaappien pinnoista, jääkaapin taakse kertynyttä pölyä sekä hellan takaosat.

Ihmesieni

Ihmsesieni on melamiinihartsista valmistettu siivousväline, joka poistaa hyvin pinttynyttä ja hankalasti irrotettavaa likaa keittiön kovilta pinnoilta. Ihmsesienen kanssa pesuainetta ei välttämättä tarvitse käyttää.

Lattiamoppi

Lattiamopilla saat pyyhittyä keittiön lattiapinnat puhtaaksi. Pyyhinnällä poistat lattiapintaan tarttuneet tahrat, joita et saa poistettua imuroimalla.

Teräsvilla

Teräsvillalla irrotat tehokkaasti kiinni palaneen ja pinttyneen lian.  Käytä pata-pataa ainoastaan vain materiaaleille, jotka kestävät teräsvillalla puhdistuksen, kuten valurauttaiset hellanlevyt ja ruoanvalmistusvälineet. 

Käsitiskiaine

Tiskiaine puhdistaa keittiön lasi-, ja peilipinnat kirkkaiksi tahroista, jos pelkkä mikrokuituliina ja vesi eivät tehoa.

Emäksinen puhdistusaine

Emäksistä pesuainetta tarvitset elintarvikkeista syntyneiden tahrojen poistoon

Hapan puhdistusaine

Happamalla pesuaineella puhdistat kalkkisaostumat keittiökalusteista ja kodinkoneista.

suihkepullo 

Suihkepulosta on helppo suihkuttaa pesunestettä puhdistettavalle pinnalle.

Keittiötikkaat

Keittiötikkailla yletyt puhdistamaan keittiönkaappien yläpinnat ja tasot.

Keittiön siivouksen aloittaminen

Tyhjennä kaappi tavaroista

Tyhjennä kaapin sisältö työtasolle.  Kuiva-ainesten osalta tarkista tuotteiden päiväykset ja heitä roskikseen vanhat leseet,pastat,jauhot ja muut kuivatuotteet, joiden viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut tai elintarvikkeita joita et tarvitse enää.

Kun teet inventaarion siivouksen yhteydessä, pääset samalla eroon turhista tavaroista, jotka ovat joskus hautauttuneet kaapin perälle. Käy läpi lautaset tai muut kettiötarvikkeet, joita et enää tarvitse ja vie turhat tavarat kierrätyskeskuseen tai myy netissä.

 Keittiön kaappien siivous

Varaa keittiötikkaat ja mikrokuituliinat lähettyvillesi. Lisää suihkepulloon vettä ja pieni loraus emäksistä puhdistusainetta. 

Aloita pyyhintä yläkaappoien sisäpinnoista. Suihkuta hieman pesunestettä yhteen sisäpintaan kerralla ja pyyhi liinalla pinta puhtaaksi.Tee pyyhintä molemmille sivupinnoille ja ylä- ja alapinnalle.

Kun kaapin sisäpinnat ovat pyyhitty puhtaaksi, voit seuraavaksi siirtyä pyyhkimään kaapin oven.

Kaapistojen ovet valmistetaan yleisimmin joko täyspuusta tai mdf levystä. 

Valkoisten mdf ovien puhddistus tapahtuu samalla tavalla kuin muiden väristen ovien pyyhintä. Pinnalle suohkutetaan hieman emäksistä pesuaine liuosta, joka tehoaa  rasvaivaisiin sormenjälkiin sekä  ruoanvalmistuksessa syntyneisiin tahroihin.

Pyyhi pesuliuoksen irrottamat tahrat pois mikrokuituliinalla ja vaihda liina aina uuteen tarvittaessa.

pyyhinnän jälkeen puhdista kaappien ovien kahvat. Oven kahvat tahriintuvat helposti ruoanlaiton yhtyedessä, kun otat tarvikkeita kaapeista. Varsinkin rasvaiset sormet tahraavat  kahvat epämiellyttävän tuntuisiksi.

Kaapistojen saranoihin keräntyy pölyä ja roskaa ajan saatossa. Voit kokeilla puhdistaa saranat vanhalla hammasharjalla , jos liinalla on hankala päästä puhdistamaan.

Kun olet puhdistanut kaikkien kaappien sisäpinnat, ovet ja oven kahvat, voit laittaa tavarata takaisin kaappeihin.

 Keittiötasojen pyyhintä

Nykyään keittiön työtasoja valmistetaan monista pintamateriaaleista, joiden puhdistuksessa on materiaalikohtaisia eroja. Eri materiaalien ominaisuuden vaikuttavat siihen miten pintoja tulee puhdistaa ja minkälaisia toimenpiteitä tulisi valtää. Olen listannut sinulle erillaisia työtasomateriaaleja ja niille soveltuvia puhdistustoimenpiteitä

Ennen pyyhinnän alottamista, tyhjennä työtasot kodinkoneista ja muista tavaroista, jotta pääset pyyhkimään tasot kunnolla.

Puutason puhdistus

Puu on klassisen keittiön materiaali, joka vaatii säännöllistä huolehtimista pysyäkseen kauniina. Yleisimmät puulajit keittiötasojen valmistuksessa ovat Tammi, Koivu ja tiikki. Puupintaiset keittiötasot käsitellään öljyllä tai erillisellä puuvahalla. jotka sulkevat puun syyt kiinni ja muodostavat ohuen kalvon pinnalle. Tämä helpottaa puhdistustoimenpiteitä sekä estää kosteuden imeytymistä ja tahroja värjäämästä puun pintaa.

Keittiön työtason lakkaus ei ole suositeltava toimenpide, koska lakan hilseilessä , sitä tarttuu elintarvikkeisiin ja sitä kautta  siirtyy elimistöön.

Pyyhi työtaso nihkeällä mikrokuituliinalla ja tarvittaessa suihkauta miedosti emäksistä pesuainetta tahra kohtiin. Älä käytä puupinnoille happamia tai muuten voimakkaita pesuaineta. Valkaisuaineiuta sisältävät pesuaineet voivat pilata puupinnan tekemällä sen laikukkaaksi.

Välttääksesi hankalien likatahrojen synnyn, suosittelen, että pyyhit työtasot päivittäin, jolloin tahrat eivät ehdi värjäämään ja pinttymään puupintaan kiinni.

Rasvan saat pois puusta tekemällä vedestä,tiskiaineesta ja ruokasoodasta puhdistusaineen.  Suihkuta pesunestettä tahralle ja hankaa rasvaläikkä pois mikrokuituliinalla.

Ennen Jälkeen

Laminaattittason puhdistus

Laminaatti on HDF levystä valmistettu yleinen keittiötasommateriaali. Suosituksi sen tekee edullisuus ja helppohoituoisuus. Laminaatin pinta ei ime kosteutta ja on likaa hylkivä, joka tekee siitä ihanteellisen tkeittiötason ässä suhteessa.

Laminaattipinnan ongelma on ,että tasoa ei voi käyttää leikkuu alustana. Pinta ei kestä terävien esineiden, kuten veitsien aihetuttamia viiltojälkiä. Keittiön lamiunaattitason naarmut ovat pysyviä, koskal laminaatin pinnasta ei voi hioa pois jälkiä toisin kun puupinnansta.

Laminaattia ei suositella käsiteltäväksi vahalla tai muilla pintakäsittelyaineilla. Parasta hoitoa laminaatille on säännöllinen pyyhintä miedolla pesuaineella.

Vaikka pinta hylkii vettä, voivat työtason reunasaumat alkaa repsottamaan liiasta kosteudesta.

Käytä tason pyyhintään mikrokuituliinaa ja heikosti emäksistä puhdistusainetta. Laminaatin pinta ei kestä teräsvillalla tai muilla hankaavilla materiaaleilla pyyhkimistä. Hankalien tahrojen kanssa voit kokeilla pyyhkiä asetonilla tai tinnerillä kostutettulla liinalla.

Laminaattitason kiillotus

Laminaatin pinta pysyy kiiltävänä parhaiten säännöllisellä pyyhinnällä ja naarmujen välttämisellä.

Keittiön kivitasot

Graniittitason puhdistus

Graniitti on näyttävän näköinen ja jyhkeä keittiötaso.Ulkonäön lisäksi Graniitin vahvuuksiin kuuluu sen helppo hoitoisuus. Pinta kestää hyvin kosteutta ja kuumuía kattiloita, eikä  vaurioidu hieman huolimattomamman kokin käsittelyssä. 

Pyyhi pinta mikrokuituliinalla ja käytä tarvittaessa neutraalia tai kevyesti emäksistä puhdistusainetta. Älä käytä vahvasti happamia tai valkaisuaineita sisältäviä pesuaineta työtason puhdistukseen. Graniitin pinta ei kestä teräsvillalla puhdistamista, koska pinta voi menettää kiiltonsa.

Vaikka graniitt on käyttöä kiestävä, olisi hyvä käsiterllä pinta siihen tarkoitetulla kyllästysaineella  kerran vuodessa.

Marmoritason puhdistus

Marmornen keittiötaso on kaunis ja arvokkaan näköinen oikein hoidettuna. Marmori on herkempi pintamateriaali kuin graniitti ja vaatii huolellisempaa käsittelyä. Marmori on huokoinen kivimateriaali ja värjäytyy herkästi  pintaan jääneistä tahroista. Mitä vaaleampi marmori on sen herkemmin värjäytymät näkyvät pinnassa. Tämän takia  olisi tärkeää poistaa syntyneet tahrat heti ja huolehtia marmoripinnan päivittäisestä pyyhinnästä. Tällöin puhdistukseen usein riittää pelkkä vesi.

Vaikka kyseessä on kivilaji niin happoiset elintarvikkeet voivat aiheuttaa pysyvän vaalean jäljen marmorin pintaan.

Happamia elintarvikkeita:

Pyyhi marmoripinta mikrokuituliinalla ja neutraalilla tai miedosti emäksisellä pesuaineella. Emäs poistaa tehokkaasti rasva-, ja ruoanvalmistuksessa syntyviä tahroja. Älä käytä happamia tai puhdistusaineita, jotka sisältävät valkaisuaineita.

Marmoripinta tarvitsee siihen tarkoitettua hoitoainetta joka muodostaa likaa ja vettä hylkivän kalvon työtason pintaan.

Kvartsitason puhdistus

Kvartsikomposiitti on kohtuullisen uusi keittiötasojen valmistusmateriaali, jonka suosio on vahvassa nousussa.  Kvatrsi valömistetaan puristamalla kiviainesta ja hartsia yhtenäiseksi laataksi, josta syntyy kestävä ja helppohoitoinen pintamateriaali.

Tiivis kvartsi käytännössä veden kestävä. Elintarvikkeiden väriaineet eivät pääse imeytymään kovan pinnan lävitse. Kvartsilla on erinomainen isku-, ja viiltokestävyys, jolloin pinta kestää terävien veitsien ja ruokalivalineiden kolhaisut.

Vanhemmat kvartsitasojen lämmön sietokyky ei ole paras mahdollinen ja niillä ei suositella kuuman kattilan säilyttämistä ilman alustaa.

Uudemmat kvartsitasot kuten Lapitec ja Dekton valmistetaan sintraamalla, jolloin kiteiden välille syntyy luja ja tiivis sidos. Pinnasta tulee täysin veden kestävä ja tahratkin on helppo poistaa likaa hylkivästä pinnasta. Uutena ominaisuutena materiaalin lämmönsietokyky on jopa 800 astetta, Pinta kestää kuuman kattilan lämpötilan vahingoittumatta.

Pinta on naarmuuntumaton ja kestää hyvin  keittiövälineiden aiheuttamat iskut.

Työtaso pyyhitään mikrokuituliinalla ja likaa hylkivän pinnan ansioista usein pelkkä vesi riittää poistamaan tahrat pinnasta. Voit tarvittaessa käyttää puhdistusaineena neutraalia tai miedosti emäksistä pesuainetta.

Durat työtaso

Durat on suomalainen komposiittiinnovaatio joka valmistuksessa käytetään 30% kierrätysmuovia.Muovipintaiset tasot ovat saumattomia joka tekee siitä helposti pyyhittävän pinnan. Materiaali on valmistusvaiheessa puristettu täysin tiiviksi eikä pinta ime kosteutta itseensä. Pinta ei myöskään ime elintarviikeista väriaineita, joka tekee siitä helppokäyttöisen ja pitkäikäisen käytössä.

Valitse nautraali tai kevyesti emäksinen pesuaine pintojen normaaliin puhdistukseen.. Hankalien Tahrojen kanssa suotittelen, että käytät ihmsientä ja tarvittaessa mietoa puhdistusainetta.  Jos tarvitset vieläkin tehokkaampia toimenpiteitä,, voit jättää nestemäistä konetiskiainetta tahran päälle ja antaa vaikuttaa hetken ennen pois pyyhkimistä. Tahran pitäisi olla nyt helposti pois pyyhittävissä.

HUOM. Durat ei kestä asetonia tai vastaavan kaltaisia liuottimia.

Teräspintaiset työtasot

Rosteri on tyylikäs ja ajaton keittiön työtasojen materiaali. Kiiltävä pinta näyttää hyvältä hoidettuna. Ruostumaton teräs ei ime itseensä väriä tai hajuja elintarvikkeista ja tässä suhteessa materiaali on huoleton.

Rosteripinta naarmuuntuu herkästi ja pinnan voimakasta hankaamista tulisi välttää. Ole varoivainen veitsien ja aterimien kanssa, jotka synnytävät helposti naarmuja kiiltävän pintaan. Rosterilla on erinomainen lämmön sietokyky ja pinta ei hätkähdä kuumaa kattilaa tai paistinpannua.

Pyyhi teräksen pintaa ainostaan mikrokuituliinalla, joka on hellävarainen mutta poistaa tehokkaasti tahroja teräksen pinnalta. Tarvittaessa suihkuta miedosti emäksistä yleispesuainetta tahra kohtiin, jotka muuten eivät irtoa pelkällä pyyhinnällä.

Vältä voimakkaasti emäksisiä ja happamia pesuaineita, jotka voivat jättää rosteripinnan laikukkaaksi käsittelyn jälkeen.

Rosterin kiilotusohjeet

Rosterin kiillotus voidaan tehdä siihen tarkoitetulla kiillotusaineella. Usein myös pelkkä puhdas mikrokuituliinalla tehty kiillotus antaa kirkkaan lopputuloksen.  Kiillotettavan pinnan tulee olla puhdas ja kuiva, jotta kiillotus voidaan tehdä. Voit kokeillä myös metallisen keittiön työtason öljyämistä.

Keittiön liesituulettimen puhdistus

Jos ihmittelet miksi kettiön ilma on sakeana rasvaisesta kärystä vaikka liesituuletin on täysillä, on syy todennäköisesti likaisessa lieden tuulettimessa. Likainen liesituuletin voi olla jopa turvallisuusriski, koska  suodattimeen pinttynyt rasvakerros voi sulaa ruoan valmistuksessa syntyneestä kuumasta höyrystä ja tippua tulikuumalle levylle syttyttäen tulipalon.

Puhdas ja hyvin toimiva liesituuletin imee tehokkaasti rasvankäryn keittiöstä ja tekee kokkauksesta miellyttävämpää ja turvallista.

Laita tiskialtaasen lämminta vettä ja kaada altaaseen vajaa kahvikupillinen ruokasoodaa. Sooda tehostaa puhdistusaineen tensidien ja muita rasvaa irrottavien aineiden tehoa. Pesuneste liuottaa  eltaantuneen rasvan suodattimessa samalla kun pyyhit liesituulettimen pintoja puhtaaksi.

 Riippuen valmistajasta ja mallista, liesituulettimen suodattimen irrotus tapahtuu hieman eri tavalla.Tutustu tarvittaessa valmistajan oheisiin, jos sinulle on epäselvää miten suodatin irrotetaan.

Laita suodatin miedolla pesuaineella ja ruokasoodalla terästettyyn veteen likoamaan. Sooda nostaa  veden emäksisyyttä ja  tekee vedestä tehokkaan rasvaliuottimen

Tarkista valmistajan ohjeista voitko  pestä suodattimen astianpesukoneessa.

Pyyhi liesituulettimen kuvun sisäpinnat liinalla ja  suihkuta miedosti emäksistä puhdistusainetta tahra kohtiin. Jos et ole pyyhkinyt kupua aikoihin, voit joutua vaihtamaan liinan uuteen , jotta  saat kaikki tahrat poistettua.  Kun olet saanut sisäpinnat pyyhittyä ,voit jatkaa pyyhkimistä liesitulettimen ulkopunnalta. 

Pyyhi ulkopinta puhtaalla mikrokuituliinalla ja käytä pesuainetta aina tarpeen mukaan. Ulkopintaan syntyy käytössä sormenjälkiä, jotka  saavat liesituulettimen näyttämään epäsiistiltä. Suihkuta  tahroihin pesuainetta ja pyyhi liinalla pinnat puhtaaksi.

Tällä välin suodatin on ollut likoamassa tiskialtaassa ja rasvatahrat ovat liuenneet pesuveteen. Pyyhi filtteri vielä sienellä ja pesunesteellä ennen lopullista huuhtelua. 

Kuivaamisen jälkeen laita suodatin paikoilleen. Huomaat seuraavan kerran laittaesasi ruokaa, kuinka Puhdistettu liesituulettimesi imee tehokkaasti rasvakäryn pois keittiöstä.

Keittiön hanojen ja tiskialtaan puhdistus

Tiskiallas ja hanat ovat pääsääntöisesti valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Nykyäään materiaalivalikoima on laajentunut, ja esimerkiksi komposiitista valmistetut pesualtaat ovat nostaneet suosiotaan.

Pesualtaan roskasihdin puhdistus

Astiapesualtaan siivilään kerääntyy elintarvikkeiiden jäämiä ruoanvalmistuksen yhteydessä, ja pienen ajan kuluessa pesuallas alkaa tuoksua tunkkaiselta. Poista sihtiin tarttuneet jämät jonka  jöälkeen voit huuhdelöla viemärin.

Tiskialtaan viemärn huuhtelu

 Aloita puhdistus poistamalla hajut viemäristä.  kaada kahvikupillinen ruokasoodaa viemäriin ja päälle hieman kuumaa vettä , jotta saat jauheen viemäriin.

Kaada perään väkiviinaetikkaa joka aiheuttaa kemiallisen reaktion ruokasoodan kanssa. Sooda alkaa kuplia ja muodostaa vaahtoa.

Anna seoksen vaikuttaa putkessa 10-15 minuttia jonka jälkeen voit huuhdella viemärin vedellä. Ruokasoodan ja etikan yhdistelmä poistaa tehokkaasti hajuja ja  putken avaus  onnistuu pieniin tukoksiin, Viemäri olessa kunnolla tukossa, sinun on  syytä käyttää tukoksen avaamisen tarkoitettuja aineita.

Ruostumattoman tiskialtaan puhdistus

Ruostumaton teräs on kestävä mutta samalla haavoittuvainen materiaali  Älä siis käytä pesuaineita joihin on lisätty hankausrakeita. Ne kyllä puhdistavat pinnat tehokkaasti mutta samalla naarmuttavat teräksen pinnan. Tiskialtaan naarmut saavat pinnan näyttämään epäsiistiltä vaikka olisit juuri pyyhkinyt pinnan puhtaaksi.  Voimakkaat pesuaineet, jotka sisältävät valkaisuaineita voivat myös vahingoittaa pintaa ja aiheuttaa sävymuutoksia.

Kovat Sienet ja teräsvilla (pata-pata) hankaavat kiillon pois teräksen pinnasta.

Pyyhintään käytä ainostaan Mikrokuituliinaa, joka on hellävarainen teräspinnoille.Liinan miljoonat mikroskooppisen ohuet teräväkärkiset kuidut tarttuvat tehokkaasti likahiukkasiin mutta eivät vahingoita teräksen pintaa.

Tiskialtaassa on voi olla  kahdenlaisia tahroja, jotka vaativat erillaiset puhdistusaineet. Ruoanvalmistuksessa ja yleisesti elintarvikkeista syntyneet tahrat ja kraanavededen kivennäisaineista syntyvät vaaleat kerrostumat.

Elintarvikkeista syntyneet tahrat irtoavat parhaiten emäksisillä puhdistusaineilla ja kivennäisaine kertymät liukenevat happamaan pesuliukseen.

Hanavessä olevat kivennäisaineet kertyvät ajan saatossa tiskialtaan pintaan kiinni. Huomaat tämän pinnassa näkyvistä valkoisista  juovista , joiden karkeaan pintaan epäpuhtauidet tarttuvat helposti.  Vahvasti emäksisen kalkin ja happaman pesuaineen yhdistyessä syntyy kemiallinen reaktoi jota kutsutaan happo/emäs reaktioksi.

Kalkki liukenee teräksen pinnasta happamaan pesuliuokseen, jotta nesteen happamuus saadaan palautettua Ph neutraalille tasolle.

lavuaari ennen pesua02lavuaari ennen pesua02
Tiskiallas ennen puhdistamista
lavuaari jälkeen pesun02lavuaari jälkeen pesun02
Tiskiallas puhdistuksen jälkeen

Rosterin puhdistus etikalla 

Happaman kalkinpoistoaineen voit valmistaa kotoasi löytyvistä elintarvikkeista. Sekoita 1 osa väkiviinaetikkaa 5 osaan vettä, jolloin saat tehokkaan ja edullisen kalkinpoistoaineen. Suihkuta etikkavettä suihkepullosta kallitahrojen päälle ja hankaa kivennäisaine saostumat pois pehmeällä sienellä. 

Teräksen puhdistus soodalla

Ruokasooda on ekologinen vaihtehto pesuaineille. Tee soodasta ja vedestä puhdistustahna ja levitä tahna pehmeällä sienellä. Pese rosterialtaan pinnat huolellisesti ja anna tahnan vaikuttaa pinnalla 10 minuuttiea ennen pois huuhtelua. Sooda poistaa tahrojen lisäåksi myös epämiellyttäviä hajuja.

Tiskialtaan kiillotus

Kun olet  puhdistanut Rosterialtaan puhtaaksi on vuorossa altaan kiillotrus. Kostuta mikrokuituliina pienellä määräällä oliviiöljyä. Pyyhi allasta kunnes pinta on kiiltävä..Öljyn tasottuessa muodostaa se ohuen ja kiiltävän kerroksen metallin pinalle.

Kompositti tiskialtaan puhdistus

Komposiittiallas on pinnaltaan helposti puhdistettava materiaali. Kuumuutta ja kulutusta kestävänä tiskiallas on huoleton arkikäytössä. Vaikka Komposiititin pintaa mainostetaan likaa hylkivänä toki siihenkin saa tahrat tarttumaan, jos altaan pintaa ei puhdisteta säännöllisesti.

Käytä pinnan pyyhintää liinaa, tai pehmeää sientä. Pyyhi pinta lämpöisellä vedellä ja tarvittaessa suihkuta suihkepullosta miedosti emäksistä pesuainetta ruokatahrojen päälle. Kovan veden aiheuttamat kalkkijäämät poistat happamalla pesuliuoksella ja sienellä.

Hanojen puhdistus

Keittiön hanat tahriintuvat päivittäisessä käytössä. Hanoihin tarttuu käsistä rasvaa ja elintarvikkeiden jäämiä ruoanlaitoin yhteydessä. Epäsiistit hanat ovat potentiaalinen tartuntojen levittäjä epidemia aaltojen aikana, kun monet eri henkilöt koskevat hanoihin ja käsittelevät ruoka-aineita.

Varaa vesikraanan puhdistukseen:

Hanan juoksuputken puhdistus

Aloita hanan puhdistus juoksuputkesta. Suihkuta emäksistä pesuainetta suihkepullosta ja pyyhi liinalla tahrat ja roiskee pois. Hammasjarjalla saat juoksuputken ja hanan rungon kiinnityskohdan puhdistettua kätevästi

kalkkeutunut hana

Saostumat juoksuputkesta poistat happamalla liuoksella. Käytä ihmisientä apuna hankalien saostumien kanssa,

Valmistat nopeasti happaman kalkipoinstoaineen sekoittamalla 1 osan väkiviinaetikkaa 5 osaan vettä.

Hammasharja on kätevä työkalu hanan suuttimen metalliverkon puhdistuksessa. Jois asut alueella, jossa vedessä on paljon kivennäisaineita voi mettalliverkkoon kertyä kalkki-, tai magnesiumkertymiä , jotka haittaavat hanan vesisuihkua.

Suihkuta hapanta pesuliuosta verkkoon ja harjaa hammasharjalla  kiteytymät irti verkosta. Kun muistat tehdä tämän säännöllisesti, hanan verkkoon ei ehdi syntyä kertymiä.

Hanan säätimien ja kahvan puhdistus

Hanan sekoittiment puhdistat  parhaiten liinalla. Miedosti emäksinen puhdistusaine on turvallinen valinta kaikille materiaaleille rasva- ja ruokatahrojen poistoon. 

Hanan juuren puhdistus

Hanan ympäryksen puhdistus onnistuu helpoiten hammasharjallla. Kiinnityskohtiin kertyy helposti kalkkia joka olisi muuten hankalasti puhdistettavissa. Suihkuta etikkaliuosta Hanan juureen ja hinkkaa saostumia hammasharjalla. Toista toimenpide niin usein, että ympärys on puhdas saostumista.

Hanan kiillotus

Kun olet puhdistanut hanan kalkki- ja likatahroista, voit seuraavaksi kiillottaa hanan hohtavaksi.

Näillä ohjeilla saat hanan kiiltäväksi.

Kaada pieni loraus neitsyt oliiviöljyä puhtaaseen mikrokuituliinaan ja pyyhi kevyesti öljyisellä liinalla hanan pinnat.Jatkaessasi pyyhkimistä, rosterin pintaan palautuu sen alkuperäinen kiilto.  Öliiviöljy jättää hanan pintaan ohuen likaa hylkivän kalvon

Keittiön alakaappien puhdistus

Tyhjennä vetolaatikot ruokailuvälineistä ja ruoanvalmistusvälineistä. Poista myös aterinlaatikko, jonka alle helposti kertyy pölyä ja muuta roskaa. Käy samalla lävitse työvälineet ja aterimet, joita et oikeasti enää tarvitse ja Vie ne kierrätyskeskukseen.

Vaihda liina puhtaaseen kun aloitat laatioiden pyyhinän. Uuden liinan puhdistuskyky on aina parempi kun liinan jota olet käyttänyt jo muiden pintojen pyyhinnässä. 

Aloita pyyhintä laatikoiden sisäpinnoista ja sen jälkeen voit pyyhkiä laatikon ulkopinnan. Etupinnat tahrriintuvat helposti kokkailun yhtyedesä syntyvistä tahroista. Esimerkiksi kastiketahrat kuivuessaan ovat hankalia puhdistettavia ja käytä niiden poistoon pesuainetta. Suihkuta tahralle pesuliuosta ja anna aineelle hetki aikaa irrottaa tahra kaapin pinnasta. Mieto pesuaine sopii yhtä hyvin kokopuulle kun MDF oven puhdistukseen.

Kun olet puhdistanut vetolaatikot, Tyhjennä muut alakaapit kattiloista ja muista tavaroista. Jos kaappien välitasott ovat irroitettavissa ,on sinun helpompi puhdistaa kaapin sisäpinnat. Poista välitasot kaapeista ja aloita pyyhkiminen niistä. Tämän jälkeen pyyhi kaappien sivu-, ja takaseinäpinnat mikrokuituliinalla.

Pyyhi seuraavaksi kaapin ovet etupuolelta ja sisäpuolelta.Kaapin etupinta luonnollisesti likaantuu käytössä herkemmin kuin sisäpinta,, joten etupinnan puhdistukseen kuluu enemmän aikaa. Oven vetimet rasvoittuvat käytössä ja pyyhi ne huolellisesti puhtaaksi.

Pyyhi vielä kattilat ja kipot puhtaaksi pölystä, jotta et vie turhaan pölyä juuri puhdistamiisi kaappeihin. Laita tavarat takaisin niiden omille paikoille. 

Roskakaapin siivous

Epäsiisti roskakaappi haisee  ja pilaa koko keittiön fiiliksen. Kaapin sisäpinnoille tarttuu jätteistä ummehtunut tuoksu jos pintoia ei olla pyyhitty hetkeen. Haju kerää paikalle hyönteisiä, jotka tahraavat kaapin pinnat eritteillään.

Aloita roskakaapin siivous viemällä roskat jätekatokseen. Poista tyhjät roskakorit telineistä ja vie ne kylpyhuoneeseen pesua varten. Valuta roskakoreihin kuumaa vettä ja lisää haluamaasi yleispuhdistusainetta. Tiskiharja on kätevä työkalu korien puhdistukseen. Harjaa sisäpinnat huolellisesti puhtaaksi tahroista. Ruokasooda toimii tehokkaana hajunpoistajana , joten voit lisätä  sitä 0,5dl/roskakori pesuliuokseen. Soodalla on myös toinen positiivinen ominiauus,koska se parantaa pesuaineissa olevien puhdistavien ainesosien pinttyneen lian poistokykyä.

Pesun jälkeen huuhtele roskakorit vedellä  ja jätä kuivumaan ylösalaisin kylpyhuoneeseen. Älä laita koreja takaisin paikoilleen ennen kun ovat täysin kuivuneet. Jos laitat roskapussin vielä kosteaan korin päälle, saatta korin pohjalle muodostua hometta ja pahaa hajua.

Tyhjennä roskakaappi muusta tavaroista, jotta pääset puhdistamaan kaapin sisäpinnat kunnolla.  Imuroi roskakaapista irtolika ja pölyt pois ennen muita siivoustoimenpiteitä. Pyöreällä pölyharjalla Pääset kätevästi imuroimaan tiskipöydän putkien päälle kertyneen pölyn.  

Kun olet imuroinut kaapin puhtaaksi irtopölystä,voit aloittaa  pyyhinnän roskakorin telineestä jonka väleihin on saattanut pudota ruoantähteitä ja muita jätteitä. Jos sinulla on jätevaunu roskakaapissa niin pyyhi vaunun kiskot ja muut osat puhtaaksi. 

Jops on irrotettavat välitasot tekee se siivoamisesta helpompaa. Poista levyt ja pyyhi ne erikseen. Muussa tapauksessa pyyhi tasot ja kaikki sisäpinnat käyttäen pesuaineen ja soodan sekoitusta. Vaikka pinnoilla ei olisi näkyvää likaa tarttuvat hajut kiinni pintoihin. Tämän takia soodaa on hyvä lisätä puhdistusaineeseen sen kyvystä neutralisoida hajuja.

Aseta kuivuneet roskakorit takaisin jätevainuihin ja laita uudet roskapussit koreihin. pistä loput tavaroista kaappiin takaisin omille paikoilleen.

Lieden puhdistus

Tahrojen syntymistä on melkein mahdotonta välttää ruoanvalmistuksen yhteydessä. Kuumalta pannulta roiskuvat kastike-, ja rasvatahrat tarttuvat kiinni hellan pintaan ja tekevät liedestä likaisen ja epähygienisen.

Lieden puhdistus ruoanvalmistuksen jälkeen  on helpointa ,koska tahrat eivät ole tarttua pintaan kiinni ja usein pelkkä pyyhintä kostealla liinalla riittää pitmämään pinnan puhtaana. Joskus tahrat ovat palaneet kiinni  levyihin ja silloin tarvitset hieman muita siivoustoimenpiteitä, jotka kerron sinulle tässä tekstissä.

 

Ennen Jälkeen

Liesityypit

Keraaminen liesi

Keraamisessa liedessä sähkövastukset ovat keraamisen tason alapuolella, Lieden pinta on tasainen ja keraaminen materiaali  tekvät siitä helpommin puhdistettavan kuin perinteisestä sähköliedestä.

Pyyhi  pinta kosteahkolla mikrokuitululiinalla ja suihkuta emäspitoista puhdistusainetta tahroille jos pelkkä pyyhintä ei riitä.

 Kiinni palaneiden tahrojen kanssa käytä puhdistusterää. Tarkoitukseen tehty puhdistuslasta ei vahingoita naarmu herkkää keraamista pintaa.

Pyyhi lopuksi pinta vielä pelkällä vedellä kostutetulla liinalla, jotta varmistat, että pintaan ei jää pesuaine jäämiä.

Sähköliesi

Yleisin liesityyppi suomalaisissa kodeissa. Hellassa on valurautaiset keittolevyt. 

Sähkölieden peruspuhdistukseen  käy kodin yleispuhdistusaine ja mikrokuituliina,

Pyyhi pinnat liinalla ja käytä pesunestettä aina tarvittaessa

Valurautaiset levyt saat puhtaaksi saippuoidulla teräsvillalla. Kostuta teräsvillaa hieman veteen. Hankaa levyjä tarvittavan kauan, jotta pintaan palaneet tharat ovat poissa.

Keittolevyn  suojakrenkaan saat helposti puhdistettua vedellä kostutetulla sokeripalla.  Käsittelyn jälkeen Levyn reunat  pyyhitään kuivalla liinalla, koska muuten sokerista jääneet jämät palavat kiinni lujasti levyn reunuksiin.

Induktioliesi

Induktioliesi eroaa muista liesistä toiimintaperiaatteeltaan.  Sähkövirta johdetaan käämiin, jossa muodostuu vaimakas magneettikenttä. Kun magnetisoituva kattilanpohja aseetetaan levylle,, syntyy induktiovirta jossa molekyylit liikkuvat kovalla nopeudella kuumentaen keittoastian metallin.

Pyyhi lieden pinta kostutetulla mikrokuituisella pyyhkeellä. Jos pintaan on syntynyt tahroja  jotka eivät irtoa pyyhinnällä, käytä puhdistuslastaa  pinttyneen lian irrottamiseen.

Lopuksi pyyhkäise pinta kuivaksi puhtaalla liinalla.

Kaasuliesi

Kaasuliedessä ei ole keittolevyjä, vaan liekki kuumentaa keittoritilän päällä olevan keittioastian. Kaasuhellan Puhdistus vaatii hieman enemmän aikaa kuin muiden liesityyppien puhdistaminen.

Irrota liedestä  keittoritilä ja polttimon osat ja laita osat likoamaan tiskiaineella “terästettyyn”  kuumaan veteen ja anna tahrojen liueta kaikessa rauhassa.

Pyyhi lieden pinnat kosteahkolla liinalla , suihkuta tahrojen päälle pesuainetta ja anna vaikuttaa hetki ennen pois pyyhkimistä.

Viimeistele kaasuhellan pinta kuivaksi puhtaalla liinalla.

Huuhtele poltimon osat ja keittiöritilä pesunaineesta ja kuivaa huolellisesti. Laita polttimon osat paikoilleen ja kiinnitä keittoritilä.

puuliesi

Jos puuhellan  liesitaso on likainen tai pintaan on kertynyt ruostetta, on hellasi huollon tarpeessa. Harjaa pinta terässienellä puhtaaksi liasta ja pyyhi kostealla liinalla irtolika pois. Suihkuta saippualiuosta tason päälle ja pyyhi liinalla rasva-, ja ruokatahrat pois pinnasta.

Kuivaa pinta huolellisesti puhtaalla mikrokuituliinalla. 

Laita pieni määrä valurautaisille pinnoille suunniteltua hoitoainetta ( liesimusta on oma suosikkini)  liinan pintaan ja hankaa ohit kerros ainetta koko hellan pintaan. Viimeistele pinta harjaamalla  luonnon harjaksilla, niin saat puuhellaan kauniin kiiltävän mustan pinnan.

Jääkaapin ja pakastimen pyyhintä

Jääkaapin ja pakastimen pinta on lahjomaton. Syntyneet tahrat ja sormenjäljet näkyvät armottomasti erityisesti valon osuessa tietystä kulmasta kylmälaitteiden pintaan. 

Varaa puhdistukseen muutamia puhtaita mikrokuituliinoja ja suihkepullo sekä kevyesti emäksistä yleispuhdistusainetta. 

Säädä suihkepullo sumutus asentoon, jotta suihkuttaessasi pesuainetta  neste ei valuisi pitkin. kaapin pintaa lattialle.

Aloita pyyhintä kaapin yläosasta ja etene pyyhinnässä kohti alapintoja.

Sumuta pesuainetta kaapin pintaan ohuesti ja anna aineen vaikuttaa pienen hetken ennen pyyhikistä.

Pyyhi pinta kuivalla mikrokuituliinalla. Puhtaan liinan tahranpoisto kyky on parhaimmillaan ja näin varmistat erinomaisen puhdistusjäljen.

Kylmälaitteiden kahvoihin tarttuu päivittäisessä käytössä rasvaa ja epäpuhtauksia. pyyhi kahvat huolellisesti antibakteerisilla mikrokuituliinalla.

Kuivaa pinta vielä uudella liinalla, jotta  saat poistettua  kosteuden pinnasta. Neste jättää kuivuessaan kaapin pintaan ikävän kuivumisjäljen.

Halutessasi voit kiillottaa kaappien pinnat kotikonestein. Lisää muutama tippa oliviiöljyä kuivaan liinaan ja hankaa öljyssä kostutetulla liinalla jääkaapin tai pakastimen pintaa, kunnes öljy on levittynyt seitin ohueksi kalvoksi.

Keittiön siivoussuunnitelma

  • Pyyhi liesi ja työtasot ruoanvalmistuksen jälkeen
  • Tiskaa tai laita tiskikoneeseen  ruoanvalmistusvälineet ja ruokailuvälineet käytön jälkeen
  • Lajittele kotona syntyvä jäte erillisiin astioihin
  • Imuroi ja tee nihkeäpyyhintä keittiön lattialle  kerran viikossa
  • Pyyhi kylmälaitteet ja kodinkoneet nihkellä liinalla joka toinen viikko
  • Tee joka toinen kuukausi perusteellisempi siivous koko keittiöön

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Call Now Button