Sisällysluottelo

Lattioiden pesu – Näillä ohjeilla onnistut varmasti

Tässä tekstissä käymme yhdessä läpi lattian pyyhinnässä tarvittavia työvälineitä ja pyyhintätekniikoita eri lattiapinnoille.

Lattian pesuvälineet

Laadukkaaseen lattioiden pyyhintään tarvitse laddukkaat työvälineet.Valitse huolella työvälineesi.

.Moppia valitessasi on sinun hyvä muistaa, että jokaisella valmistajalla on omat mekanismit varren  ja moppikehyksen sekä  moppiliinojen kiinnityksille. Suosittelen, että valitset mopin valmistajalta, jolla on hyvä saatavuus  sekä monipuolinen valikoima moppeja erillaisiin käyttötarkoituksiin.

Mopin varsi

Valitse teleskoppivarsi, jotta voit säätää varren pituutta sopivaksi eri siivoustilantessa, Varen tulee olla ergonomisesti miellyttävä ja helppo ja kevyt käsiteltävä eri tilanteissa.

Mopin levykehys

Valitse levykehyksen koko tilan mukaan. Kotikäyttöön sopiva  kehyksen leveys on noin 45-50cm. Liian ison kehyksen käyttö on kotioloissa on kömpelöä ja epäkäytännöllistä. Liian kapean kehyksen käyttö taas hidastaa siivousta.

Valitse malli ,jonka kiinnitysmekanismi on helppokäyttöinen ja luotettava. Sujuva mopinvaihto nopeuttaa työskentelyäsi ja luotettava lukitus varmistaa mopin kiinnityksen siivouksen aikana.

Tarkista, että levykehyksen nivellys mahdollistaa pyyhinnän hankalista paikoista, kuten huonekalujen alta ja väleistä.

Mikrokuitumopit

Valitse valmistaja, jolla löytyy iso valikoima moppeja erillaisiin käyttötarkoituksiin. Kotikäyttöön on hyvä valita moppi, joka soveltuu käytettäväksi  kuiva-, nihkeä-, kostea ja märkäpyyhinnässä.

 Mopissa voi olla 1 tai 2  pesupintaa. Voit kääntää mopista uuden pinnan kun toinen pinnoista on käytetty.. Näin pystyt pyyhkimään isomman alueen yhdellä kertaa.

Lattian nihkeäpyyhintä

Sopii kaikkien lattiapintojen puhdistustavaksi. Kostuta mikrokuitumoppi tai lankamoppi kevyesti vedessä tai miedossa pesuaine liuoksessa. Aloita lattian moppaus edeten puhtaasta kohti likaisempaa pintaa. Liikuta moppia aina sama reuna edellä loivan S-kirjaimen muotoista liikerataa.

Suosittelen, että käytät yhtä moppia noin 30- 60 neliön kokoisen tilan siivoukseen. Vaihtaessasi moppia uuteen, taita käytetty moppi varovasti pariin osaan, jotta sinun olisi helpompi tyhjentää mopin sisällä olevat roskat roskakoriin. Tämän jälkeen voit laittaa likaisen mopin pesukoneeseen.

Millaista likaa nihkeäpyyhinnällä voit poistaa?

 Käytä nihkeäpyyhintää, kun haluat poistaa pinnoilta pölyä, kuivunutta irtolikaa, vesiliukoisia tahroja, ruoka ja juomatahroja.. Kosteahko mikrokuitumoppi poistaa hyvin myös kevyesti kiinnittyneitä tahroja pinnoilta. Tarvittaessa voit irrottaa kostuttamalla suihkepullolla paikallisesti itsepintaisempia likatahroja ja pyyhkimällä pois.

Mille pintamateriaaleille nihkeäpyyhintä sopii?

Lattian kuivapyyhintä

Lattioiden kuivapyyhintä on ilman vettä tai puhdistusainetta tehtävä pyyhintä. Kuivapyyhintä ei ole kovin yleinen pyyhintätekniikka, koska nykyään lähes kaikki lattiapinnat sietävät kostutetun mopin käyttöä.

Kuivapyyhintää voit käyttää pölyjen pyyhintään, jos sinulle ei ole imuria käytettävissäsi.

Pölynpyyhintään käytä laadukasta mikrokuitumoppia, joka kerää irtopölyn tehokkaasti lattipinnasta.Mikrokuituliinalla on kyky sitoa iso määrä pölyä kuiturakenteeseen , johtuen kuitujen hankauksesta synnyttämä sähköstaattinen varaus, joka toimii magneetin lailla tartuttaen likahiukkesit kiinni liinan kuituihin.

Kuivapyyhintää käytetään nykyään lähinnä kaupan ja liiketilojen siivouksien yheydessä kun tilasta halutaan poistaa pölyt ja roskat nopeasti ilman, että  kostea lattianpinta rajoittaisi liikkumista.

Millaista likaa kuivapyyhinnällä voit poistaa?

Kuivapyyhinnällä voit poistaa lattiapinnasta irtonaista likaa kuten karvoja,hiuksia ja pölyä.

Mille pintamateriaaleille kuivapyyhintä sopii?

Lattian kosteapyyhintä

Koesteapyyhinnässä moppi jätetään kosteammaksi kuin nihkeäpyyhinnäässä. Laittian pinta jää pyyhinnän jälkeen kosteaksi, joten lattia ei ole heti käytettävissä vaan tarvitsee kuivumisajan.

Vaihda moppi uuteen kun olet pyyhkinyt n 30m2 kokoisen alueen..Taittele  käytetty moppi huolellisesti, jotta et pudota pestylle pinnalle mopin sisältä irronnutta likaa.

Millaista likaa kosteapyyhinnällä voit poistaa?

Kosteapyyhinnällä voit poistaa lattiasta ruoka- ja juomatahroja. Kosteapyyhintä irrottaa tahroja tehokkaammin kuin nihkeäpyyhintä.

Mille pintamateriaaleille kosteapyyhintä sopii?

Lattian märkäpyyhintä

Lattian märkäpyyhinnässä käytetään reilusti vettä ja kotioloissa lattian vesipesu soveltuu lähinnä kylpyhuoneen ja saunan lattioiden pesuun. Runsaasta vesimäärästä johtuen,Lattian pinta tarvitsee varsin pitkän kuivumisajan.

Millaista likaa märkäpyyhinnällä voit poistaa?

Märkäpyyhinnällä saat irrotettua lattiapinnasta pinttynyttä likaa ja tahroja. Suuri vesimäärä mahdollistaa sitkeän lian poiston lattian pinnasta. Tämän jälkeen sinun on helppo pyyhkiä lika pois mopilla.

Hankalien tahrojen kanssa  voit antaa pesunesteen vaikuttaa pinnalla 10-15 minuuttia ennen pyyhkimistä, joitta pesuaine ehtii tunkeutumaan lian ja pinnan väliin kunnolla.

HUOM. 

Jos kodissasi on luonnonkivi lattiat, älä anna veden seisoa laatan pinnalla, koska huokoinen luonnonkivi imee pesunesteen itseensä ja saattaa haurastuttaa materiaalia ajan kuluessa.

Mille pintamateriaaleille märkäpyyhintä sopii?

Märkäpyyhintä soveltuu myös muovi-,kumi-, ja muille vettä läpäisemättömien pintojen pesuun. Suosittelen kuitenkin, että teet märkäpesun kotioloissa  ainostaan vesieristetyissä tiloissa.

Muovimaton pesu

Muovimatto on helppohoitoinen kodin lattiapintamateraali. Muovimaton arki puhdistukseen rittää imurointi ja moppaus. 

Perinteinen muovimatto on kuiten materiaaliltaan huokoista joka imee helposti väriä lattian pinnalla olevista esineistä.

Muovimaton vahaus helpottaa puhdistamista, koska vaha muodostaa likaa hylkivän kalvon muovimaton pintaan. Ennen vahausta lattiapinta täytyy puhdistaa tahroista huolella. Näin varmistat, että tahra ei jää vahapinnan alapuolelle joka vain tarttuttaa lian voimakkaammin pintaan kiinni.

PUR-päällysteisessä muovimatossa on korkeassa paineessa puristettu polyuretaankerros, joka tekee pinnasta kestävän ja tiiviin. Pinta ei ime väriä pinnalla olevista esineistä eikä pintaa tarvitse vahata. Pinta puhdistettaan imuroimalla irtonainen lika pois, jonka jälkeen lattiapinta åyyhitään heikosti emäksisellä pesuaine liuoksella.

1. Imuroi muovimatto puhtaaksi irtoroskista kokolattian alueelta

2. Kostuta mikrokuitumoppi muovipinnalle sopivalla pesuianieen ja veden liuoksella

3. Tee muovimatolle nihkeäpyyhintä tai kosteapyyhintä tilanteen mukaan

4. Anna muovimaton kuivua ennen käyttöönottoa

 

Parketin pesu

Puulattia on kaunis ja vaikuttavan näköinen kodin elementti oikein huolehdittuna. Puu on materiaalina kova , mutta herkästi vahginoittuva vääränlaisella hoidolla. Pitääksesi kodin puulattian edustavana, oikeaoppinen pesu pitää lattiapiannan kauniina ja antaa sille pitkän käyttöiän.

Ennen lattian pesua selvitä miten lattia on pintakäsitelty. 

Puupinta voi olla: 

Vaikka puunkäsittelyaine muodostaa vedenkestävän kalvon puupinnan päälle, Suosittelen, että käytät kuiva-, tai nihkepyyhintää lattioiden pyyhintään. Liiallinen veden käyttö aiheuttaa puupintaan kosteusvaurioita. Veden päästessä lattian alusrakenteisiin, aiheuttuu puun turpoamista sekä mahdollisia homevaurioita.

Käytä pesuaineena neutraalia tai heikostiemäksisiä pesuaineita. Puupinnoille ei saa käyttää valkaisuaineita sisältävieä pesuainita, koska pesuaine voi jättää lattiapinnat läikikkäiksi.

1. Imuroi tai pyyhi kuivalla mikrokuitumopilla lattiapinta puhtaaksi irtoroskista

2. Tee pesuneste sekoittamalla vettä ja neutraalia tai miedosti emäksistä pesuainetta keskenään

3. Tee muovimatolle nihkeäpyyhintä tai kosteapyyhintä tilanteen mukaan

4. Pyyhi nihkeällä mopilla koko lattiapinta

5. Anna lattian kuivua hetki ennen käyttöä

Parketin tahranopisto

Parasta tahranpoistoa parketilta on noppea reagointi vahingon sattuessa. Jos kykenet poistamaan heti tahran syntyessä, usein pelkkä vesi rittää puhdistusaineeksi. Jos tahra on päässyt syntymään huomaamatta ja ehtinyt kuivua parketin opintaan kiinni, niin suihkuta tahran päälle neutraalia tai miedosti emäksistä tahranpoistoainetta.

anna tahranpoistoaineen vaikuttaa hetki tahran päällä, jotta aine pääsee imeytymään tahran ja parketin väliin, jotta tahra on helppo pyyhkiä pois lattiapinnalta. Älä käytä tahranpoistoaineita, jotka sisältävät ammoniakkia tai valkaisuaineita, koska lattiapainta saattaa vaurioitua ja pintaa jää pysyvästi laikukkaaksi.

Käsittelemättömän puulattian pesu

Käsittelemätön puupinta on erityisen herkkä  tahroille ja liialliselle kosteudelle. Tahrojen syntyessä lattiapinta tulisi puhdistaa välittömästi, jotta tahran väriaineet eivät imeytyisi puun pintaan.Tärpätti on osottautunut hyväksi tahranpoistoaineeksi käsittelemättömälle  puulattialle.

Kostuta liinaa tärpättiin ja poista tahra pyyhkimällä. Kuivaa tärpätti pois pinta liinan puhtaalla kohdalla.. Tahran poiston yhteydesä olisi hyvä tehdä lattianpesu, jotta saat poistettua tärpätin voimakkaan tuoksun lattiasta.

Pesuaineeksi sopii mäntysuovasta ja vedestä tehty mieto pesuliuos. Mäntysuopaliuoksella ja juuriharjalla tehty pesu säilyttää lattiapinnan vaaleana. Mäntysuovasta jää ohut suojaava kalvo lattian pointaan ja Pesukertojen toistuessa latiapinnasta tulee likaa hylkiä

1.Tee kuivapyyhintä tai imuroi lattianpointa puhtaaksi

2. Lisää ämpäriin vileää vettä ja mäntysuopaa

3. Kostuta harjaa kevyesti mäntysuopaliuoksessa ja harjaa lattiapintaa lankkujen suuntaisesti

4. Kuivaa lattia pesun jälkeen huolellisesti

5. Anna pinnan kuivua ennen käyttöä

Laminaattilattian pesu

Laminaatti on suosittu ja helpohoitoinen lattiapintamateriaali.Laminaatti valmistetaan muovitetuista paperiarkeista, jotka puristetaan kovassa painessa ja korkeassa lämpötilassa yhteneiseksi laataksi.Laatan pintaan lisätään kulutusta kestävä kerros, joka antaa samalla ulkonäön laminaatille.

Vaikka laminaatti on kova ja kulutusta kestävä materiaali, ei pinta ole vedenkestävä. Laminaatti imee itseensä kosteutta jos pinta joutuu kosketuksiin liiallisen vesimäärän kanssa. Tästä aiheutuu materiaalin kupruilua ja vääntymistä. Vesi päästessään laminaatin raoista pohjarakenteseen, voi aiheuttua home-, ja kosteusvaurioita.

Käytä tarttuneen lian poistoon  veden ja neutraalin tai miedosti emäksisen pesuaineen liuosta.  Vältä mäntysuovan ja saippuan käyttöä pesuaineena. Ne muodostavat tahmean ja hankalasti poistettavan kalvon laminaatin päälle , joka himmentää laminaatin alkuperäisen värisävyn.

Jos käytät etikkaa laminaattilattian puhdistuksessa täytyy sinun huomioida, että etikka on  hapan aine, jota ei saa käyttää “raakana” lattian puhdistuksessa. Sekoita etikka pesuveteen ja saat näin hyvän ekologisen lattianpesuaineen.

Tahranpoistoon voit kokeilla tehdä tahnan ruokasoodasta ja vedestä. Anna tahnan vaikuttaa  tahran päällä   5.10min ennen pois pyyhkimistä. Ruokasooda on hellävarainen tahranpoistaja , joka ei värjää tai vahingoita laminaatin pintaa.

Älä käytä lattian puhdistukseen saippuapohjaisia puhdistusaineita, koska ne jättävät harmaan kalvon laminaatin pintaan.

Paras tapa ylläpitää laminaatin alkuperäistä kiiltoa ja kirkkautta on huolehtia säännölllisestä puhdistuksesta laadukkailla mikrokuituisilla mopeilla sekä neutraalilla tai miedosti emäksisellä puhdistusaineella.

1.Imuroi lattiapinta puhtaaksi tai kuivapyyhi irtonainen lika pois

2. Tee pesuliuos lisäämällä neutraalia trai heikosti emäksisestä pesuainetta veteen

3. Kostuta mikrokuituliinaa pesunesteessä ja purista ylimääräinen vesi pois niin kauan, että liina jää nihkeäksi.

4. Kiinnitä liina mopin levykehykseen ja kehys mopin varteen kiinni

5. Aloita lattian pyyhintä valitsemastasi huoneen kulmasta ja etene järjestelmällisesti koko lattiapinnan alueelta

6.Anna lattiapinnan kuivua hetki ennen käyttöä

Luonnonkivilattian pesu

Kivilattia on kestävä ja helppohoitoinen kodin lattia pintamateriaali.  Kivilaatat voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan. luonnonkivi -, keraamisiin ja puristekivilaattoihin. Yleisimpiä luonnonkivilaatuja  kodin materiaaleiksi ovat Marmori,Graniitti ja hiekkakivi

Luonnokivilattia on paloturvallinen ja luonnonmukainen materiaali joka kestää kovaa kulutusta. ennen käyttöön ottoa lattia on hyvä käsitellä kivisuoja aineella. se estää kosteuden ja tahrojen imeytymisen huokoiseen kiveen ja helpottaa arkipuhdistuksen tekemistä.

Käytä pesuaineena lunnonkivelle neutraaleja tai miedosti emäksisiä puhdistusaineita. Ph-arvoltaan happamat(Ph alle 3)  tai voimakkaan emäksiset(Ph yli 10) pesuaineet voivat vahingoittaa kivipintaa pysyvästi.

Rasva- ja värilliset tahrat tulisi poistaa välittömästi vanhingon syntyessä, jolloin pelkkä kosteapyyhintää riittää poistamaan tahran kivipinnalta.

Jos tahra on ehtinyt syntyä aikaisemmin, niin kokeile asetonia pinnan puhdistukseen. Anna asetonin vaikuttaa pinnalla hetki ja voit halutessasi vahvistaaa asetonin vaikutusta lauttamalla päälle talouspaperi hauteen, jonka päälle laitat vielä muovikelmua. Nyt sitkeänkin tahran pitäisi irrota kivipinnasta. Pyyhi kosteahkolla liinalla lika ja asetoni pois. Toista tarvittaessa , että saat asetonin haju on poistunut pinnasta.

1.Lattiapinta pyyhitään kuivalla mopilla tai umuoirdaan puhtaaksi irtoroskistai

2. Sekoita pesuneste valmiiksi

3. kostuta mikrokuituliina pesuliuksessa ja purista mopista ylimääräinen vesi pois. Riipopuen laittan puhdisturs tarpeesta, tee normaalin arkisiivouksen yhteydessä nihkeäpyyhintä tai jos lattiat tarvitsevat perusteellisempaa puhdistusta tee pinnalle kosteapyyhintä

4. Kiinnitä moppi kehykseen ja tee pyyhintä koko  lattiapinnalle

5. Jos teit kosteapyyhinnän, voit  kuivata kivilattian pinnalle jääneen ylimääräisen kosteuden pois kuivalla mikrokuitumopilla

6. Anna lattian kuivua ennen käyttöä

 

Keraamisten- ja puristelaattojen pesu

Keraamiset laata ovat kestävä ja helppohoitoinen lattiamateriaali. Laatta salliin huomattavasti paremmin vettä  kuin luonnonkivilaatta. Keraaminen pinta kestää happoja ja emäksisiä puhdistusaineita, joka tekee siitä huolettoman ja helposti puhdistettavan lattiapinnan.

Tarkista  saumauasaineen kestokyky eri åuhdistusaineille. Sementtipohjainen saumausmateriaali haurastuu voimmakkaasti happamien puhdistusaineiden kanssa. Voit välttää ongelman, kun esikostutat saumat vedellä, jotta hapan puhdistusaine laimenee joutuessaan kosketuksiin saumausaineen kanssa. Pesun jälkeen pyyhi lattiapinta vielä  pelkällä veldellä kostutetulla mopilla.

Kloriitti on vahvasti emäksinen puhdistaja, joka irrottaa tehokkaasti tahroja laattojen saumoista.

1. Imuroi laatat puhtaaksi pölystä ja muista irtoroskista

2. valitse puhdistusaine puhdistustarpeen mukaan (Emäksiset aineet puhdistavat tehokkaasti rasvaa ja happamat  puhdistusaineet tehokkaasti kalkki yms muita kivennäisaine saostumia)

3. Käytä suojahansikkaita jos käytät voimakkaasti emäksisiä tai happamia pesuaineita

4. Kostuta mikrokuitumoppi pesuliuoksessa ja purista liika vesi pois

5. Tee tarvittava pyyhintätekniikka pinnan likaisuuden mukaan

6. kuivaa pinta pesun jälkeen kuivalla mikrokuitumopilla

7. Anna lattian lattian kuivua rauhassa

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Scroll to Top
Call Now Button