Sisällysluottelo

Näin siivoat oksennuksen matosta tehokkasti ja pysyvästi

Oksennuksen siivoaminen on ehkä yksi epämiellyttävimmistä siivoustoimenpiteistä mitä voit  joutua kotona tekemään.Jotta onnistut oksennustahrojen poistossa on tärkeää, että tiedät oikeat työmetodit sekä reagoit nopeasti kun tahra on syntynyt. Tekstiilipinnat voivat värjäytyvät pysyvästi ,jos et puhdista likaantunutta pintaa viipymättä.

Vältyt myös  ikäviltä hajuhaitoilta jos saat puhdistuettua maton oksennuksesta heti tahran syntymisen jälkeen.

 

Kun haluat poistaa oksennustahran matosta menestyksekkäästi toimi seuraavasti:

Tekstissä käyn läpi jokaisen työvaiheen erikseen.

Tarvittavat välineet oksennuksen siivoamiseen

Ohessa olen listannut työvälineitä ja aineita, joita voit  käyttää oksennustahran poistossa

Oksennuksen poistaminen matosta

1. Suojaa kätesi kumihanskoilla

Suojaa kätesi  kumikäsineillä. Oksennuksessa on runsaasti bakteereita ja sinun on vältettävä suoraa kosketusta tartuntojen välttämiseksi.

2. Kerää irtoava aines rikkalapioon

Laita  muovipussi  rikkalapion  päälle, johon keräät kiinteän aineksen.  Näin rikkalapio pysyy puhtaana  ja saat kätevästi oksennuksen rippeet sujettua pussiin. Pyyhi aines kosteahkolla mikrokuituliinalla  rikkalapioon. Jos käytät  puhdistuksen yhteydessä vettä huolehdi, että vesi on viileää.. Lämmin vesi voimistaa oksennuksen hajua ja tekee työskentelystäsi epämiellyttävämpää.

Jos sinulla ei ole käytössä rikkalapiota, voit käyttää ehjää muovipussia jätöksen poistoon. Laita suojahanskan päälle muovipussi, jolla keräät irtoaineksen maton pinnasta. Pyyhi tahran sisään päin ja kokoa irtonainen ainesa tahran keskelle.  Näin vältät jäljen leviämisen maton pinnalla.  Kun olet saanut kaiken kerättyä ,sulje pussi huolellisesti ja vie ulos roskalaatikkoon.

2.1.Oksennuksen pyyhintä muovi- ja lyhytkarvaisesta matosta

Laita  muovipussi  rikkalapion  päälle, johon keräät kiinteän aineksen.  Näin rikkalapio pysyy puhtaana  ja saat kätevästi oksennuksen rippeet sujettua pussiin. Pyyhi aines kosteahkolla mikrokuituliinalla  rikkalapioon. Jos käytät  puhdistuksen yhteydessä vettä huolehdi, että vesi on viileää.. Lämmin vesi voimistaa oksennuksen hajua ja tekee työskentelystäsi epämiellyttävämpää.

Jos sinulla ei ole käytössä rikkalapiota, voit käyttää ehjää muovipussia jätöksen poistoon. Laita suojahanskan päälle muovipussi, jolla keräät irtoaineksen maton pinnasta. Pyyhi tahran sisään päin ja kokoa irtonainen ainesa tahran keskelle.  Näin vältät jäljen leviämisen maton pinnalla.  Kun olet saanut kaiken kerättyä ,sulje pussi huolellisesti ja vie ulos roskalaatikkoon.

2.2.Oksennuksen kaavinta räsy- ja pitkäkarvaisesta matosta

 Pitkäkuteisia mattoja ei pyyhitä, koska pyyhintä vain levittää massaa laajemalle aluelle ja pahimmassa tapauksessa työntää aineksen syvemmälle maton kuitukeroksiin.

Pitkäkarvaiset matot kaavitaan puhtaaksi irtonaisesta aineksesta esimerkiksi lusikkaa käyttäen. kaavi lusikalla  tahran ulkoreinasta kohti sisäpintaa varovaisesti, jotta  vältät tahran leviämisen puhtaalle mattopinnalle. Kerää jätökset yhdeksi kasaksi tahran keskelle ja  laita  jätökset muovipussilla päällystetyyn rikkalapioon. Mitä paremmin saat kaavittua massan pois maton pinnasta, niin tämä helpottaa seuraavia työvaiheita.

En suosittele, että käytät kaavintaan muovisia työkaluja,, ellet ole valmis heittämään niitä pois siivouksen jälkeen. Muovin huokoiseen pintaan voi jäädä bakteereja oksennuksesta.

Kun olet saanut pyyhittyä kaiken irtoavan aineksen pussiin, sulje muovikassi huolellisesti. Jos olet käyttänyt kertakäyttöisiä suojakäsineitä, laita käytetyt hanskat roskapussiin ennen sulkemista ja vie pussi ulos roskakoriin

3. Käsittele tahra imukykyisellä aineella

Kun olet puhdistanut matolta kiinteän aineksen, voit siirtyä puhdistuksen seuraavaan työvaiheeseen. Käsittele jäljelle jäänyttä tahraa imukykyisellä aineella niin, että tahran koko pinta tulee peitetyksi.  Ruokasooda ja maissitärkkelys sopivat erinomaisesti tähän tarkoitukseen, koska aineilla on erinomainen kyky sitoa itseensä epäpuhtauksia. 

Anna ruokasoodan tai maissitärkkelyksen vaikuttaa tahran päällä n 20 minuuttia, jotta jauhe olisi imennyt itseensä mahdollisimman paljon ainesta.

4. imuroi imeytynyt aines pois

un aines on imeytynyt jauheeseen, imuroi kokkareet pois huolellisesti maton pinnasta. Liitä imuriin mattosuulake, jotta saat poistettua tehokkaammin jauheeseen sitoutunutta ainesta maton syvemmistä kerroksista. Tämän toimenpiteen jälkeen suurin osa oksennustahrasta pitäisi olla poistettu.

Muistathan huolehtia imurin  jälkihuollosta siivousoperaation jälkeen. Puhdista imurin letku huolellisesti sekä vaihda pölypussi uuteen.  Jos imurisi on pölypussiton malli, pese likasäiliö huolellisesti.

5. Poista loput tahrat matosta

5.1 Valitse  entsyymipohjainen  puhdistusaine

 Yleisimmät pesuaineissa käytetyt entsyymit:

Proteaasit irrottavat tehokkaasti proteiinipitoisista aineista kuten  Lihavalmisteista, verestä, kanamunista ja maitovalmisteista syntynmeitä tahroja.

Lipaasit irrottavat rasvapitoisista aineista kuten rasvaisesta ruoasta, kasvi- ja eläinperäisistä rasvasta syntyneitä tahroja.

Amylaasi irrottaa  tärkkelyspitöisia aineista, kuten  perunasta ja erillaisista viljatuotteista syntyneita tahroja, kuten puuro, taikina, leipä yms.

Okseenus usein sisältä näitä kaikkia tahran aiheuttajia, joten Entsyymipohjaisen pohjainen puhdistusaine on mielestäni paras valinta tähän tarkoitukseen.
Lähde

5.2. Lisää suihkepulloon vesi ja tilkka pesuainetta

Suihkuta  pesunestettä tahralle ja anna puhdistusaineen vaikuttaa tahralla 5-10 min, jotta entsyymit ehtivät irrottamaan  marton kuidussa kiinni olevaa ainesta.

Jos sinulla ei ole suihkepullo käytettävissäsi, sekoita pesuliuos asitaan ja kasta mikrokuituliinaa  nesteessä.

5.3 Aloita tahranpoisto

Kun olet antanut pesunesteen entsyymien irrottaa matossa olevaa ainesta , voit aloittaa seuraaavan työvaiheen. Painele pesunesteellä kostutettua tahraa mikrokuituisella liinalla, jolloin irrotunut lika imeytyy linaan. Vältä tahran hankaamista ennen kuin olet kuivannut pesunesteen pois ,jotta tahra ei leviäsii puhtaaseen maton pintaan.

Vaihda liinasta kuiva pinta aina tarvittaessa, jotta  imukyky säilyisi hyvänä. Voit tehdä pientä pyörivää liikettä tahran pällä imeyttämisen tehostamiseksi. Jos Matossa on vielä  oksennuksesta aiheutunutta värjäymää, suihkuta pesuainetta lisää tahran päälle  ja jatka likakohdan painelua.

Jos ainesta on tullut paljon matolle tai se on värjännyt mattoa voimakkaasti, joudut todennäköisesti lisämään useita kertoja pesuainetta ja toistamaan tahran paineluprosessin useamaan otteeseen.Toista tämä työvaihe niin useasti, että olet saanut koko tahran poistettua.

6. Oksennustahran peseminen tekstiilipesurilla

Tekstiilipesurilla saat kätevästi puhdistettua maton vahingon sattuessa.painehuuhtelulaitteella  pesuaine pääsee unkeutumaan syvälle maton rakenteeseen ja irrottaa tehokkaasti oksennuksen rippeet maton kuiduista.

Tekstiilipesurin kanssa tarvitse nestemäistä pyykinpesuainetta,  jonka entsyymit toimivat tahranpoistajana maton kuiduista sekä poistaa epämiellyttävän hajun maton pinnasta.

Ennen varsinaisen pesun aloittamista, täytyy sinun poistaa  irtoava aines  pyyhkiä tai kaapia irtoava aines pois maton pinnalta riippuen minkälainen matto on kyseessä.

  Kaada tahralle pyykinpesuainetta ja anna vaikuttaa n 10minuttia ennen  varsinaisen pesun aloittamista.  Tässä ajassa Pesuaineen entsyymiit ehtivät pilkkoa tahran irti kuidusta, jolloin pesurilla on helppo imeä irronnut lika  pois.

  Lisää pesurin vesisäiliöön 40-50 asteista vettä ja kytke laite päälle. Kun aloitat tahran pesun ,Liikuta suulaketta maton pinnalla tasaisesti- Vältä suulakkeen painamista kiinni mattoon, vaan anna pesurin imun nostaa maton pinta kiinni suulakkeeseen. Tämä estää herkkien mattojen vahinggoitumista sekä lian työntymistä syvemälle mattoon.

Kun olet saanut maton pinnan pestyä puhtaaksi, kuivaa matonpinta tekstiilipesurin imutoiminnolla.

7. Oksennuksen hajunpoisto matosta

Oksennus ei ainoastaan tahraa mattoa, mutta siihen jää myös epämiellyttävä haju. Kun olet saanut oksennustahran  poistettua, olet valmis siirtymään viimeiseen työvaiheeseen eli hajun poistoon maton pinnasta.

Iso osa hajun aiheuttajasta olet jo  poistanut  irtoavan aineksen yhteydessä, mutta maton pinnassa on todennäköisesti vielä epämiellyttävät uoksu, jonka varmasti haluat poistaa.

7.1. Hajunpoisto matosta ruokasoodalla

Ruokasooda on ekologinen ja hellävarainen hajunpoistaja, joka ei vahingoita herkkää  matonpintaa.

Ripottele ruokasoodaa tasaisesti hajua aiheuttavan kohdan päälle.. Anna aineen vaikuttaa poistamasi tahran alueella yön yli, jotta kaikki hajupartikkelit ovat sitoutuneet soodaan.

Imuroi ruokasooda seuraava päivänä pois tekstiilin pinnasta. Käsittelyn jälkeen Mattoon on palautunut sen luonnollinen raikas tuoksu.

7.2. Hajunpoisto Matosta etikalla

Jokaisesta kotitaloudesta löytävä etikka on ruokasoodan ohella ekologinen vaihtoehto hajunpoistolle.Etikkaa voit käyttää poistamaan huoneilmasta

Sekoita 1 osa väkiviinaetikkaa 9 osaan vettä laakeaan astiaan ja sijoita se huoneeseen, jossa vahinko on tapahtunut.

7.3. Hajunpoisto matosta kahvilla

Kahvi on edullinen ja helposti aina saatavilla oleva kodin hajunpoistaja. Kahvilla on ominaisuus sitoa ja neutralisoida hajutekijöitä. Huolehdi, että pinta on kuiva ennen kun ripottelet kahvia matolle , jotta kahvi ei värjäisi juuri puhdistettua mattoa. Anna kahvin vaikuttaa yön yli ja imuroi kahvinporot pois.

Voit käyttää myös kahviporoja neutralisoimaan hajua huoneilmasta.  Laita kahvinporoja astiaan lähelle hajun aiheuttajaa ja anna vadin olla kunnes haju on poistunut.

Yhteenveto oksennustahran poistamisesta matosta

1. Poista oksennustahra viipymättä vahingon syntymisen jälkeen

2. Suojaa kätesi kumihanskoilla ennen siivouksen aloittamista

3. poista irtoava aines maton pinnasta  joko pyyhkimällä tai kaapimall

4. Käsittele tahran alue ruokasoodalla ja anna vaikuttaa n 20 min

5. Imuroi imeytynyt aine pois

6. Levitä tahralle  entsyymipohjaista  pesuainetta

7.  Painele  irrtonnut lika pois mikrokuituliinalla

8. Levitä puhdistetulle aluelle ruokasoodaa tai vastaavaa hajunpoistajaa ja anna vaikuttaa yön yli

9. Imuroi maton poinnalla oleva ruokasooda tai muu hajunpoistoaine poi

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Scroll to Top
Call Now Button