Bacillus cereus 

Bacillus cereus -bakteerit ovat itiöllisiä bakteereita, jotka ovat yleisiä maaperässä, vesistöissä, kasveissa, ilmassa ja pölyssä. Bakteeria esiintyy yleisesti ihmisten ja eläinten suolistossa.

Bacillus cereus -bakteereiden joutumista elintarvikkeisiin ei voida kokonaan vältää, ja siksi niitä esiintyy lähes kaikissa elintarvikkeissa. Yleisimpiä välittäjäelintarvikkeita ovat liha- ja riisiruoat, maitotuotteet ja vihannekset

Bacillus cereus aiheuttaa kahta erilaista, oireiltaan poikkeavaa ruokamyrkytystyyppiä. Oksennusmuodon saa aikaan jo itse elintarvikkeessa muodostunut  myrkky. Ripulimuodon saa aikaan bakteerin suolistossa muodostama toksiini. Oksennusmuodon toksiini on lämpöä kestävä, ja ei näin tuhoudu tavallisessa kuumennuksessa.

Bacillus cereus  bakteerin vähenemisaste 99+%

Kokeet on tehnyt Kansasin yliopisto

Lähde: Yhdysvaltain tartuntatautien valvontakeskus ja Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA)

Scroll to Top
Call Now Button