Norovirukset

Norovirukset ovat ryhmä samansukuisia, vaipattomia viruksia, joilla on yksisäikeinen RNA, ja jotka aiheuttavat ihmisessä akuutin gastroenteriitin, maha-suolitulehduksen. Noroviruk-set on nimetty alkuperäisen kantansa ”Norwalkin virukseni” mukaan.

Se aiheutti mahan ja ohutsuolen tulehdus epidemian puhkeamisen Norwalkin koulussa Ohiossa vuonna 1968.. Norovirukset ovat erittäin tarttuvia, ja jo kymmenen viruspartikkelia riittää  tartuttamaan ihmisen.

Noroviruksen puhkeamisen aikana on dokumentoitu useita leviämistapoja. Tyypillinen ensimmäisen vaiheen tartunta saadaan ravintolasta, jota seuraa toisessa vaiheessa siirtyminen henkilöstä toiseen ja kotitalouksiin.

Kaikista ruokaperäisistä mahan ja ohutsuolen tulehdutapauksista 50 % on norovirusten aiheuttamia. Yhteensä  232:sta noroviruksen aiheuttamasta sairastumistapauksesta, jotka raportoitiin Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksille vuosina 1997−2000, 36 % oli ravintoloissa, 23 % hoitokodeissa,13 % kouluissa ja 10 % vapaa-ajan viettopaikoissa tai risteilyillä.

Kokeet on suorittanut Yhdysvaltain Keskilännen tutkimusinstituutti, jossa norovirukset saatiin tuhottua yli 99 prosenttisesti kontaminoituneilta pinnoilta.

Lähde: Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset

Kokeet suoritti Yhdysvaltain Keskilännen tutkimusinstituutti.

Scroll to Top
Call Now Button