Stafylokokki A (Staphylococcus Aureus)

Stafylokokki aureus, josta usein käytetään lyhennettä “staf”, on bakteeri, jota tavallisesti esiintyy ihmisen iholla tai nenässä.

Suomessa Staphylococcus aureus on toiseksi yleisin septisten infektioiden aiheuttaja, ja sen aiheuttama sepsis todetaan vuosittain noin 1 200 potilaalla

Se tarttuu yleensä ihmisestä toiseen kontaktissa tulehtuneen ihohaavan eritteiden tai nenästä vuotavan eritteen kanssa. Tartunta voi levitä myös käsien kautta. Staphylococcus aureus on pallomainen bakteeri (kokkibakteeri), joka mikroskoopilla tutkittaessa esiintyy pareittain, lyhyinä ketjuina tai rypälemäisinä terttuina. Nämä organismit ovat grampositiivisia.

Jotkut kannat pystyvät tuottamaan erittäin termostabiilia proteiinitoksiinia, joka aiheuttaa sairauksia ihmisessä. Muutamat eristetyt S. aureus -bakteerit on luokiteltu metisilliinille vastustuskykyisiksi Staphylococcus aureus -bakteereiksi (MRSA). Nämä ovat bakteereja, jotka ovat vastustuskykyisiä tietyille antibiooteille.

Näihin antibiootteihin kuuluvat metisilliini ja muita yleisimpiä antibiootteja, kuten esimerkiksi oksasilliiini, penisilliin ja amoksisilliini. Stafylokokkitulehduksia, mukaan lukien MRSA (ns. sairaalabakteeri), esiintyy eniten sairaaloissa ja hoitolaitoksissa (esim. hoivakodeissa ja dialyysikeskuksissa olevilla potilailla, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Staphylococcus aureus bakteerin vähenemisaste 99+%

Kokeet on tehnyt Kansasin yliopisto

Lähde: Yhdysvaltain tartuntatautien valvontakeskus ja Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA)

Scroll to Top
Call Now Button