Sisällysluottelo

Uunin puhdistus

Jos viimeistä uunin puhdistus kerrasta on jo vierähtynyt jonkin aikaa ja uuni on ollut aktiivisessa käytössä, on uunin sisäpinnat puhdistuksen tarpeessa. Ruoanvalmistuksen yhteydessä pinnoille roiskuu  nesteitä, jotka palavat tiukasti kiinni uunin pintaan. Ruoan hiiltyessä syntyy voimakkaita hajuyhdisteitä, jotka  leviävät keittiöön kokatessasi. Pahimmillaan hiltyneet tahrat voivat pilata valmistamasi uuniruoat voimakaalla palaneen käryllä.

Tässä tekstissä käydään yhdessä läpi:

Uunin puhdistus soodalla

 1. Aloita uunin puhdistus poistamalla pizzakivi, ritilät,pellit, irtoavat kokkareet, Kaikki, jotka hankaloittavat uuninpuhdistusta.
 2. Tee ruokasoodasta ja vedestä puhdistustahna. Hyvän uunin puhdistusaineen saat kun sekoitat 1 osaa ruokasoodaa 1 osaan vettä. Tahnan tulee olla kiinteää, jotta pystyt  levittämään sitä uunin sisäpintoihin. Tarvittaessa lisää soodaa/vettä saadaksesi sopivan kiinteän seokssen.
 3.  Poista uunin lasi pesua varten.
 4.  Laita pyyhe lattian suojaksi uuniluukun alapuolelle
 5.  Levitä valmistamasi tahna uunin sisäpinnoille. Käytä levitykseen pensseliä tai muuta vastavaa, jolla saat tahnan levitettyä tasaiseksi massaksi. Vältä tahnan joutumista  uunin sisäpinnassa oleviin lämpövastuksiin.
 6.  Jätä soodatahna uuniin yön yli. Anna tahnan vaikuttaa ainakin 12 tuntia, jotta emäksinen liuos ehtii irrottaa kiinni palaneet tahrat.
 7.  Pese uunin pellit ja ritilät. Laita ritilät likoamaan tiskialtaaseen tai muuhun riittävän isoon astiaan. Täytä allas kuumalla vedellä ja lisää3-5 ruokalusikallista ruokasoodaa veteen. Voit parantaa pesutehoa  lisäämällä hieman käsitiskiainetta pesuveteen. Sooda parantaa tiskiaineen tensidien kykyä imeytyä tahran sisään. Anna ritilöiden olla pesuliuoksessa  2 tunnin ajan. Käytä tiskiharjaa apuna tarpeen vaatiessa. Tämän jälkeen, huuhtele  uunin tasot puhtaalla vedellä ja laita kuivumaan.
 8.  Uunin lasin puhdistaminen. Laita uunin lasi likoamaan lämpimään veteen. Lisää  veteen käsitiskiainetta ja ruokasoodaa. Käytä samaa sekoitussuhdetta kuin ritilöiden kanssa. Anna lasin liota noin 2 tunnin ajan pesuliuoksessa ja poista tiskiharjalla pinttyneimmät tahrat lasin pinnasta, Huuhtele lasi puhtaalla vedellä ja laita kuivumaan.
 9. 12 tunnin jälkeen Valkoinen tahna on muuttunut ruskeaksi, kun sooda on ehtinyt irrottaa ja imeyttää itseensä palaneet ruokatahrat. Pyyhi tahna pois mikrokuituliinalla. Todennäköisesti joudut käyttää useampaa liinaa saadaksesi  tahnan poistettua.
 10. Jos pyyhinnän jälkeen uunin pintaan on vielä jäänyt tummia tahroja, voit poistaa niitä puisella tai muovisella lastalla. Älä käytä metallisia välineitä,koska uunin sisäpinta voi vahingoittua.
 11.  Viimeistele uunin sisäpinta suihkuttamalla vettä ja pyyhkimällä pinta puhtaaksi mikrokuituisella liinalla. Näin saat poistettua loputkin jäljelle jääneestä soodasta.
 12.  Laita uunin ritilät ja pellit takaisin paikoilleen

Uunin puhdistus mäntysuovalla

Mäntysuopa on ekologinen ja terveydelle  turvallinen uuninpuhdistusaine.

 

 1.  Poista ritilät ja pellit uunista
 2.  Pyyhi  uunin sisäpinta puhtaaksi irtoliasta kosteahkolla mikrokuituliinalla
 3.  Ruiskuta mäntysuopaliuosta suoraan uunin sisäpintoihin.
 4.  Levitä mäntysuopa tasaisesti tiskiharjalla uunin sisäpintoihin
 5. Lämmitä uuni 50 asteeseen, Kun mäntysuopa alkaa kuplia, voit sammutaa uunin
 6.   Anna uunin jäähtyä hieman ennen pesun aloittamista. Voit lisätä aavistuksen vettä uuniin
 7.  Uunin lasin puhdistaminen. Pese lasi lämpimässä vedessä. Lisää veteen soodaa ja käsitiskiainetta. Anna tahrojen pehmentyä 2 tunnin ajan pesuliuoksessa ja käytä tiskiharjaa kiinni jääneiden tahrojen kanssa , Huuhtele lasi vedellä ja laita kuivumaan.
 8.  Harjaa tiskiharjalla palaneet ruokatahrat irti uunin sisäpinnoista
 9.  Pyyhi pesuliuos ja irronnut lika pois kostealla mikrokuituliinalla
 10. Suihkuta puhdasta vettä uunin sisäpinnoille ja pyyhi liinalla loput mäntysuovasta pois

Uunin puhdistus etikalla

Uunnin puhdistus etikkahöyryä hyödyntäen on kaksivaiheinen ja tehokas tapa poistaa palaneet karstat uunin sisäpinnoilta.

Ensimmäisessä vaiheessa kuuma etikkahöyry pehmentää kiinni palaneen lian ja toisessa vaiheessa kun uuni on jäähtynyt, pyyhit höyryn pehmentäneet tarhat pois

 1. Poista uunista tasot ja ritilät, jotta voit pyyhkiä irtolian pois.
 2. Laita ritilä takaisin uunin alimalle tasolle
 3. Lämmitä uuni 225 asteeseen
 4. Sekoita 1 osa väkiviinaetikkaa 1 osaan vettä
 5. kaada Etikkavesi kuumuutta kestävään astiaan ja anna vaikuttaa noin 60 minuuttia, jotta Höyry ehtii pehmentää tahroja irti uunin seinämistä.
 6. Tunnin jälkeen, sammuta uuni ja anna sen jäähtyä. Älä avaa uunia sen ollessa kuuma, jotta  etikkahöyry ei polttaisi sinua.
 7.  Kiinni palaneet tahrat ovat pehmenneet ja helposti pyyhittävissä liinalla. Jos kuitenkin uunin pinnassa on vielä itsepäisiä tarhotja, tee soodasta ja vedestä tahna,jonka levität tahran päälle. Käytä apuna ihmesientä, jolla hankaat tahrat irti uunin pinnasta.
 8.  Huuhtele uunin sisus kostealla sienellä ja pyyhi pinnat puhtaaksi mikrokuituliinalla
 9.  Uunin lasin puhdistaminen. Liota uunin lasi lämpöisessä vedessä. Lisää veteen Tiskiainetta ja ruokasoodaa. Anna lasin olla parin tunnin ajan pesuliuoksessa ja puhdista tahrat ihmesienellä , Huuhtele lasi vedellä ja laita kuivumaa
 10. Laita tasot takaisin uuniin

Uunin puhdistus sitruunalla

Uunin puhdistaminen onnistuu myös sitruunalla. Sitruunamehun höyry pehmentää karrelle palaneita tahroja uunin pinnoilla. Voi tehdä  pesunesteen myös sitruunahaposta. Sitä  myydään  hyvinvarustetuissa tavarataloissa ja apteekeissa. Sekoita 1-1,5 ruokalusikkalista sitruunahappoa 0,5 litraan vettä.

 

 1. purista 2-3 sitruunan mehu lämpöä kestävään astiaan
 2.  Lisää astiaan 1/3 osaa vettä
 3.  Lisää sitruunan kuoret astiaan
 4.  Lämmitä uuni 225 asteeseen
 5.  Laita sitruunamehua sisältävä astia uunin alimmalle tasolle
 6.  Anna astian olla uunissa 1 tunnin ajan, jotta sitruunamehu ehtii höyrystyä ja pehmentää kiinni palaneet kokkareet
 7. Sammuta uuni ja anna uunin jäähtyä sen aikaa, että pystyt pyyhkimään sisäpinnan polttamatta itseäsi
 8. Pyyhi pinnat ihmesienellä. Jos  sitruunavbettä on vielä jäljellä, voit käyttää sitä pesunesteenä. Hankalimpiin kohtien rapsutukseen voit käytä apuna silikoonista tai puusta tehtyä lastaa.
 9. Kuivaa uunin sisäpinta mikrokuituisella pyyhkeellä.

Uuni ennen puhdistusta

Uuni puhdistuksen jälkeen

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Scroll to Top
Call Now Button