Sisällysluottelo

Vaatteiden valkaisu

Näin valkaiset vaatteet oikein

Vaaleille tekstiileille valkaisu voi olla joskus ainoa vaihtoehto alkuperäisen värin palauttamiseksi. Valkaisua voidaan käyttää myös hyvin hankalien tahrojen poistoon, jotka muuten eivät ole irronneet kankaasta. Koska pinttynyt lika kiinnittyy voimakkaammin materiaalin kuituihin, kuin mitä puhdistusaineen kyky imeyttää likapartikkelit itseensä.

Väärin toteutettu valkaisu saattaa pilata tekstiilin käyttökelvottomaksi. On siis tärkeää, että ennen valkaisua aloittamista, olet tietoinen millä valkaisuaineella tekstiiliä voi käsitellä. 

 Valkaisu on väriaineiden irrottamista kankaan kuiduista kemiallisesti. Valkaisuaineita on kahdenlaisia, joko hapettavia valkaisuaineita tai pelkistäviä valkaisuaineita. Valkaisuaine muuttaa tahrassa olevan väriyhdisteen, kuten mustikan Antosyaanit toiseksi yhdisteeksi, jolloin myös sen väri häviää.

Valkaisu sopii pääsääntöisesti luonnonkuitumateriaaleille, kuten:

 • puuvillaa
 • hamppua
 • pellava

Nämä luonnonkuidut eivät sovellu valkaisuun:

 • Villa
 • Silkki

Valkaisumenetelmät vaatteille

Vaatteiden kloorivalkaisu

Sinun on hyvä muistaa, että klooripohjaisia valkaisuaineita  ei saa sekoittaa muiden pesuaineiden kanssa. Esimerkiksi kloorin ja hapon yhdistyessä syntyy terveydelle haitallista kloorikaasua. Samasta syystä veden pitää olla viileää, jotta kloriitin ainesosat eivät pääsisi kaasuuntumaan.

Vaatteiden kloorivalkaisu pesukoneessa

Vaatteiden valkaisu onnistuu omassa pesukoneessa helposti ja vaivattomasti, kunhan Olet pessyt vaatteet puhtaiksi ennen varsinaisen valkaisun aloittamista. Jos valkaiset likaisia vaatteita, voi lopputulos jäädä läikikkääksi.

 1. Laita puhtaat valkaistavat vaatteet pesukoneeseen
 2. Täytä pesupallo kloriitin ja veden sekoituksella ja laita koneeseen
 3. Valitse pesukoneesta 30-40 asteinen pesuohjelma
 4. Käynnistä pesukone ja anna ohjelman pyöriä loppuun
 5. Tekstiilit ovat puhtaan valkoiset ja tuoksuvat raikkaalle

Vaatteiden kloorivalkaisu käsin

Tekstiilien valkaisu onnistu helposti myös ilman pesukonetta. Tarvitset vain:

 • sangon tai suomalaisille niin rakkaan ämpärin
 • klooripohjaista valkaisuainetta
 • viileää vettä

Aloita valkaisu näin:

 1. Lisää vatiin 10 litraa viileää vettä
 2. Sekoita 2-4 dl kloriittia veteen
 3. Laita valkaistavat vaatteet liuokseen ja anna vaikuttaa n 15 minuuttia
 4. Kaada valkaisuliuos pois ja jätä valkaistut vaateet ämpäriin.
 5. Lisää vatiin 10 litraa puhdasta vettä
 6. Sekoita pesuaine huolellisesti veteen
 7. Kääntele vaatteita pesuliuoksessa, ja anna vaikuttaa 15-20 minuuttia
 8. Huuhtele vaatteet huolellisesti useampaan kertaan, kunnes pesuvesi näyttää kirkkaalta
 9. Puristele vesi pois vaatteista ja laita kuivumaan 

Vaatteiden kirkastaminen kloriitilla

 Jos tekstiilien värit ovat päässeet haalistumaan, voit kirkastaa värejä kloriitti käsittelyllä. Operaatio on periaatteessa sama, kun valkaisun, mutta valkaisuainetta käytetään huomattavasti vähemmän. Muistathan, että klooritti valkaisee lian mutta samalla myös tekstiilien alkuperäisen värin, jos annos on liian suuri.

Kloriitti poistaa tehokkaasti pahan hajun tekstiileistäsi. Aineen desinfiova ominaisuus neutralisoi hajun aiheuttajat ja pesun jälkeen tekstiilit tuoksuvat taas raikkaalta.

Klooripohjaisten valkaisuaineiden turvallinen käyttö

Klooripohjaiset valkaisuaineet ovat voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita, jotka ovat vaarallisia terveydelle huolimattomasti käsiteltynä. Valkaisuaineet ovat ihoa syövyttäviä ja verkkokalvoille joutuessaan vahingoittavat silmiä.

 • Käytä aina kumihanskoja, kun käsittelet kloriittia
 • Älä käytä laimentamatonta valkaisuainetta tekstiileihin
 • Käsittele valkaisuaineita ilmastoidussa tilassa aineen kaasuuntumisen takia
 • Katso tekstiilimerkistä kankaan ohjeet valkaisulle
 • Säilytä aine kuivassa ja lukitussa tilassa lasten ulottumattomissa
 • Suojaa aine jäätymiseltä

Vaatteiden valkaisu ruokasoodalla

Natriumbikarbonaatti, eli kotoisammin ruokasooda on luonnonmukainen ja kohtuullisen tehokas tekstiileiden valkaisuaine. Sooda on täysin biologisesti hajoavaa, ja näin ollen ei kuormita ympäristöä lainkaan. Se muodostaa veden kanssa emäksisen liuoksen. Ruokasoodan valkaisuteho ei tosin yllä klooripohjaisten tuotteiden tasolle, mutta ruokasoodan ennalta ehkäisevä käyttö pyykinpesun yhteydessä, auttaa säilyttämään vaaleiden tekstiilien sävyt ennallaan.

 

 1. Laita valkopyykki koneeseen
 2. Käytä pesussa vaaleille tekstiileille suunniteltua valkopesunaietta. 
 3. Annostele pyykinpesuainetta ohjeiden mukaisesti
 4.  Laita 2-4 ruokalusikallista ruokasoodaa pesupalloon. Ruokasooda voidaan myös vaihtoehtoisesti laittaa koneen pesuainelokeroon
 5. Valitse korkein tekstiileille sopiva lämpötila valkopesuohjelmista
 6. Pesun jälkeen ripusta pyykit kuivumaan

Ruokasooda ja leivinjauhe eivät ole sama asia

Ruokasooda on 100% Natriumbikarbonaattia. Leivinjauhe on seos , joka sisältää natriumpyrofosfaattia taikinan, nostatukseen, happamuuden säätöainetta  sekä maissitärkkelystä natriumkarbonaatin lisäksi. Käytä siis valkaisuun  ainoastaan 100% ruokasoodaa.

Vaatteiden valkaisu vetyperoksidilla

Vetyperoksidilla onnistut palauttamaan valkoisen paitasi alkuperäisen sävyn sekä poistat samalla paitaan tulleet tahrat kätevästi. Valkaiseva vaikutus perustuu vetyperoksidin hajotessa hapeksi ja vedeksi, reaktiivinen happiatomi valkaisee kankaassa olevan väriaineen.

Vetyperoksidi soveltuu useampiaan materiaalien ja kirkastamiseen, koska se säilyttää hyvin tekstiilin alkuperäiset sävyt. oikein käytettynä. Vetyperoksidi valkaisee tehokkaasti hankalia tahroja, kuten viini, rasva ja veritahroja,

Vetyperoksidi on luontoystävällinen tapa valkaista vaateet. Se hajoaa nopeasti vedeksi ja hapeksi ja Eikä näin ollen kuormita ympäristöä.

Vetyperoksidilla voit käyttää tahranpoistoaineena ja kätevästi esikäsitellä pinttyneet tekstiilit. Lisää lämmintä vettä sankoon ja sekoita vetyperoksidia nesteeseen. Laita kankaat sankoon ja anna vaikuttaa 15-20min ennen varsinaista pesua. Esikäsittely parantaa hankalien tahrojen valkaisua ja kirkastaa tekstiilin omia värejä. Älä käytä väkevää vetyperoksidi liuosta tekstiilin tahralle, ennen kun olet kokeillut tekstiilin värikestävyyttä.

Vetyperoksidi Poistaa tehokkaasti tekstiileistä epämiellyttävän ja ummehtuneen hajun. Käsittelyn jälkeen, vaatteisiin on palautunut niiden oma raikas tuoksu. Älä käytä kotioloissa yli 3% vahvuista liuosta

 1. Laita valkaistavat tekstiilit pesukoneeseen
 2. Annostele valkopesuaine ohjeiden mukaisesti
 3. Lisää vetyperoksidiliuos pesupalloon, jotta valkaisuaine ei olisi suorassa kontaktissa tekstiileihin
 4. Valitse ohjelmaksi korkein lämpötila, jonka tekstiilit sallivat
 5. Kun pesukone on pyörittänyt ohjelman loppuun, ota pyykit pois koneesta
 6. Tekstiilit tuoksuvat raikkaalle ja valkoiset tekstiilit näyttävät valkoisemmilta, kun ennen pesua

 

Herkille materiaaleille sinun kannattaa harkita käsipesua, jonka jälkeen laitat tekstiilit vetyperoksidiliuokseen n 20 minuutiksi. Valkaisun jälkeen huuhtele tekstiilit huolellisesti ennen kuivumaan ripustamista. Muistathan välttää suoraa iho kontaktia ja käyttää suojakäsineitä valkaisun yhteydessä.

Ennen Jälkeen

Vetyperoksiidilla valkaistu kauluspaita

Yhteenveto valkaisuaineista

  Näillä kolmella valkaisuaineella on jokaisella omat vahvuudet, jotka tulee huomioida, kun olet valitsemassa sopivaa valkaisuainetta. Valitse valkaisuaine tekstiilin ja käyttötarkoituksen mukaan. koska väärällä valinalla voit pilata tekstiilin käyttökelvottomaksi.

Klooripohjaiset valkaisuaineet ovat varmasti tehokkaimpia valkaisemiseen.  Toisaalta klooritti ei tee eroa tekstiilin alkuperäisen värin ja läikkien välille, vaan se valkaisee kaikkia värejä tasapuolisesti.  Tämä voi olla toivottu lopputulos, mutta tämä on kuitenkin hyvä pitää mielessä valintaa tehdessä.

Kloorivalkaisu kuluttaa kankaasta usein käytettynä. tekstiili nukkaantuu ja näyttää vanhalta, kun kangas rispaantuu ja värit haalenevat. Kloriitti on myrkyllinen päästessään luontoon. SE tuhoaa pintavesien pieneliöt ja näin häiritsee koko ekosysteemin toimintaa. Yksittäisissä kotitalouksissa kloriitin käyttö on varmasti niin pientä, että ei omalla käytöllä kokonaisia vesialueita saastuteta., Mutta esimerkkinä, että kaikki klooripohjaiset valkaisuaineet ovat potentiaalinen ympäristöriski ja vaativat käyttäjältä vastuullisuutta ja huolellisuutta.

+ Tehokkain valkaisija
+ Tehokas desinfioija
+ Poistaa hajut tehokkaasti
– Haalentaa tekstiilien värejä usein käytettynä
– Voi heikentää kankaan rakennetta
– Ympäristölle ja ihmiselle myrkyllinen

Ruokasoodan on miedosti emäksinen, joka veteen sekoitettaessa nostaa hieman veden puh arvoa. Ruokasoodan valkaisuteho ei vastaa klooripohjaisten valkaisuaineiden tehoa, mutta kirkastaa valkopyykkiä normaalien pesujen yhteydessä. Soodaa voit käyttää lähes kaikkien tekstiilien kirkastamiseen. Sooda ei myöskään kuluta vaatteita, joten voit lisätä sitä säännöllisesti tehostamassa valkopyykin tahrojen valkaisussa.

Soodan parhaimpia puolia on sen monikäyttöisyys ja ympäristöystävällisyys. Sooda on täysin biologisesti hajoavaa ja ei näin ollen kuormita luontoa lainkaan. Soodaa on myös helposti saatavilla elintarvikekaupoista ja edullista käyttää vaatteiden kirkastamiseen.

+ Ympäristöystävällinen
+ Kirkastaa värejä
+ Soveltuu lähes kaikille tekstiileille
+ Hellävarainen kankaille
+ Helposti saatavilla ja edullinen käyttää
– Valkaisuteho

Vetyperoksidissa yhdistyy kloorivalkaisun ja natriumkarbonaatin hyviä puolia Vetyperoksidi valkaisee tekstiilin lähes yhtä tehokkaasti, kun kloriitti, ilman, että haurastuttaa kankaan kuituja. Vetyperoksidi säilyttää tekstiilin alkuperiset värin hyvin ja kirkastaa jo haalistuneita värejä. Voit valkaista lähes kaikkia luonnonkuitumateriaaleja (muista kuitenkin tarkistaa aina pesumerkistä ennen valkaisun aloittamista), lukuun ottamatta villaa, silkkiä ja nahkaa.

Vetyperoksidi hetkellisesti kuormittaa ympäristöä, ennen kuin hajoaa hapeksi ja vedeksi. Näin ollen vetyperoksidia voidaan pitää mielestäni ympäristöystävällisenä tuotteena.

+ Tehokas valkaisija
+ Säilyttää tekstiilien värit
+ Kirkastaa värejä
+ Hellävarainen tekstiileille
+ Sopii lähes kaikille materiaaleille
+ ympäristöystävällinen
– Valoherkkä. Menettää puhdistustehoansa valon vaikutuksesta

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Call Now Button