Sisällysluottelo

Jääkaapin pesu

  Avatessasi jääkaapin oven ,pelmahtaako nenääsi  tuoksu lapsuudesta, joka tuo mieleen isoäidin vanhan kellarin? Tällöin on aika puhdistaa jääkaappi perusteellisesti. Tiedän, että se saattaa kuulostaa työläältä, mutta puhdas ja hyvältä tuoksuva jääkaappi on sen vaivan arvioinen.

Jääkaapin puhtaus vaikuttaa elintarvikkeiden säilyvyyteen ja makuun. Likainen ja kontaminoitunut jääkaappi on bakteeripesäke, joka nopeuttaa elintarvikkeiden pilaantumista sekä tartuttaa epämiellyttävän hajun eineksiin.

Oleen koonnut sinulle vinkkejä, joiden avulla onnistut jääkaapin puhdistusoperaatiosta.

Ota virta pois jääkaapista

Irrota töpseli seinästä ennen puhdistuksen aloittamista. Saat helpommin pestyä jääkaappin sisäpinnat kun voit pitää kaapin ovea auki pesun ajan. kappi kuivuu myös sisäpuolelta nopeammin, kun jätät oven auki pesun jälkeen. 

Tyhjennä jääkaappi elintarvikkeista

Jääkaapin puhdistuksen toinen vaihe on tyhjentää se kokonaan ruoasta.  Laita helposti pilaantuvia elintarvikkeita, kuten avattu maitotölkki, tuoreliha tai muu helposti pilaantuva kylmälaukkuun siivouksen ajaksi. Laita muut ruokatarvikkeet keittiön tiskipöydälle odottamaan. 

 Tämä on hyvä hetki tehdä invetaario jääkaapin sisällöstä ja tarkistaa elintarvikkeiden päiväykset. Heitä roskiin vanhentuneet elintarvikkeet.  Jääkaapin takanurkkaan on saattanut jäädä vanhoja purkkeja, ruoanjämiä ,joiden sisältö on kuivunut yms.  Kompostoi ruoanjätteet  ja kierrrätä pakkaukset jos se on vain mahdollista.

jääkaapin tyhjennys

Irrota ja pese jääkaapin hyllyt ja laatikot

Sinun on helpompi puhdistaa kaapin sisäpinnat ,kun olet  Irrotanut kaikki hyllyt ja laatikot jääkaapin sisältä.

Täytä tiskiallas lämpöisellä vedellä ja lisää hieman käsitiskiainetta sekaan.

Pese irrotetut sisäosat sienellä tai tiskiharjalla parhaimman lopputuloksen saamiseksi.. Huuhtele  hyllyt ja laatikot  huolellisesti tiskiaineesta.

Kosteat hyllyt ovat erinomainen kasvualusta bakteereille ja sieni-itiöille.MIkrobit lisääntyvät nopeasti kun otat jääkaapin uudestaan.käyttöön. Varmista, että irrotetut osat ovat kuivattu huolellisesti ennen kuin laitat ne takaisin paikoilleen, Elintarvikkeet voivat kontaminoitua kosteille pinnoille  pesiytyvistä bakteereista.

Älä laita jääkaapin hyllyköitä ja laatikoita paikoilleen ennen kun olet pessyt jääkaapin sisäpinnat.

Puhdista jääkaapin sisäpinnat

Voit käyttää kaupasta saatavia valmiiksi sekoitettuja aineita puhdistuksessa.  Monet kuitenkin suosivat tänä päivänä luonnonmukaisia puhdistusaineita.Voit helposti valmistamaan edullisen ja ekologisen puhdistusaineen kotoasi löytyvistä aineksista.  Nämä poistavat tehokkaasti myös epämiellyttäviä hajuja.

Etikan, ruokasoodan ja veden rinnalle voit toki tarvita lisäksi muita puhdistusaineita. kotikonsteja kannattaa kuitenkin kokeilla ennen kovempia kemikaaleihin siirtymistä. Vanhan ajan konstit ovat monesti toimivia.

Bakteerit eivät pidä puhdistusaineista, joiden pH-arvo on joko korkea tai matala. Tällaisia kotoa  löytyviä aineita ovat esimerkiksi sitruunamehu,väkiviinaetikka ja ruokasooda.

Tehokas puhdistusaine ruokasoodasta:

2 rkl ruokasodaa
2 dl lämmintä vettä

 Etikasta valmistettu Yleispuhdistusaine:

1 osa Väkiviinaetikkaa
5 osaa vettä

Suihkuta  valitsemaasi puhdistusaineliuosta jääkaapin sisäpinnoille, käytä apunasi taskulamppua, jotta näet suihkuttaa pesuliuosta hankaliinkin paikkoihin. Anna pesuliuoksen vaikuttaa pinnoilla ennen pyyhintää.

Pyyhi pinnat mikrokuituisella liinalla ja poista irtoavat tahrat huolellisesti. Käytä kuivaamiseen uutta liinaa, jotaa saat poistettua kaiken kosteuden.

ketsuppi yms muut tahrat eivät välttämättä irtoa vain pyyhkimällä. Käytä silloin Tiskiharjaa tai  ihmesientä apuna ja pyyhi irrenneet tahrat liinalla pois.

Puhdista jääkaapin tiivisteet mikrokuituliinalla.Voimakkaat pesuaineet voivat haurastuttaa tivistekumeja. Käytä  puhdistukseen vain vettä.

Hankalien tahrojen päälle voit levittää ruokasoodasta ja vedestä sekoitettua tahnaa. Anna pesutahnan vaikuttaa likatahran päällä hetken ennen kuin aloitat tahran irrottamisen.

Ahtaat paikat koikeile puhdistaa hammasharjalla. ,Irronneet ruoantähteet pyyhi pois mikrokuituliinalla.

Pesun jälkeen viimeistele  sisäpinnat puhtaalla mikrokuituliinalla, jotta varmistat pintojen olevan täysin kuivat. Tämän jälkeen voit laittaa laatikot ja hyllyköt takaisin omille paikoilleen

Jääkaapin ulkopintojen pyyhintä ja kiillotus

Jääkaapin ulkopinnat on hyvä puhdistaa samalla. Siirrä kaappi ulos paikastaan, jolloin sinun on mahdollista pyyhkiä kaapin etu- , sivu,- sekä takapinta. Aloita puhdistus imuroimalla Jääkaapin takapinta sekä kylmälaitteen jäähdytysritilät. Sinne kerääntyy ajan saatossa pölyä, joka heikentää jääkaapin toimivuutta ja lisää energiankulutusta.

Aloita pyyhintä ylhäältä alaspäin yksi sivu kerrallaan.

Pyyhi pinta märällä mikrokuituliinalla. Suihkuta käsitiskiaineesta tehtyä mietoa liuosta, joka on hellävarainen ja sopii kaikille pintamateriaaleille. Suihkuta pesuaineliuosta Rasvaisille sormenjäljille tai pintaan kuivuneille ruoka-ainejäämille. Anna vaikuttaa noin 5 minuuttia ja pyyhi tahrat pois. Kuivaa  pesty pinta uudella mikjrokuituliinalla raidattoman lopputuloksen saamiseksi.

Rosteripintojen puhditus on helppoa.  Vältä  kuitenkin seuraavia asioita.  Älä käytä puhdistukseen teräviä tai hankaavia puhdistusvälineitä tai aineita. Ne voivat naarmuttaa hienon rosteripinnan.​​​​​​​

Rosteripinnan saat kiiltäväksi oliiviöljyn avulla. Kaada pari lusikallista oliiviöljyä mikrokuituliinaan tai talouspaperille ja hankaa rosteripintaa muutaman minuutin ajan, kunnes pinta kiiltää. 

 Kahvojen ja kosketuspintojen puhdistus

 Puhdista kahvat ja kosketuspinnat huolellisesti. Erityisesti epidemioiden aikana, koskekustpintojen , kahvojen ja vetimien puhdistus on ensiarvoisen tärkeää.

Suihkuta puhdistusainetta kahvaosaan ja pyyhi laadukkaalla antibakteerisella mikrokuituliinalla.  Kiinnitä huomiota siivousliinan kosteuteen. Liian märkä liina jättää kahvan kosteaksi ja mikrobit saavat siitä hyvän tarttumis- ja kasvualustan. Liian kuiva mikrokuituliina taas ei  puhdista pinnalta tarpeeksi hyvin  likatahroja, jorka ovat mikrobeille ravintoa.

Jääkaapin poistoputken puhdistus

 Jääkaapin tukossa oleva poistoputki voi tukkeutua ruoantähteistä, jotka estävät kondessiveden poistumisen jääkaapin sisältä. Kertynyt  vesi on  kasvualusta erillaisille mikrobeille, jotka voivat edesauttaa elintarvikkeiden ennenaikaista pilaantumista.

Jääkaapin takapuolella sijaitseva vedenpoistoputki tukkeutuu ajoittain. Putki on hankala

 Putken puhdistus onnistuu kätevästi imuria käyttäen.

1 Irrota poistoputken alapää irti

2  Laita poistoputki imurin imuputken sisään ja aseta muovipussi molempien letkujen päälle ja purista kätesi muovipussin ja letkujen ympärille tiivisteeksi. 

3 Laita imuri päälle ja ime poistoletku tyhjäksi liasta.

3 yleisintä syytä Jääkaapin pahaan hajuun

1. jääkaapin väärä  lämpötila.

Monet pitävät jääkaapissa on liian korkeaa lämpötilaa. Oikea lämpötila on, 2–4 astetta. Tutkimuksissa on huomattu, että elintarvikkeet säilyvät  näin pidempään . Myös mikrobien kasvu hidastuu matalammassa lämpötilassa

2. Pakkauksista valuneet nesteet

 Elintarvikkeista  ,kuten liha,-  ja kalapakkauksista hyllyille sekä lokeroihin valunut neste on ravintoa mikrobeille samalla aiheuttaen epämiellyttävän hajun.

3. Avatut pakkaukset ja vanhan ruoantähteet

Avatut elintarvikepaukkauset sekä huolimattomasti pakatut ruoantähteet aiheuttavat hajuhaittoja. Paketoi ruoantähteet ja avatut tölkit huolellisesti ilmatiiviisiin rasioihin tai suljettaviin pusseihin.

Jääkaapin hajunpoisto

Ruokasooda

Täytä kulho ruokasoodalla jalaita jääkaappiin vaikuttamaan. Ruokasoodalla on  epämiellyttäviä hajuja neutraloivia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen  absorboimaan erillaisia tuoksuja.

1 Täytä kulho ruokasoodalla.

2 Aseta kulho jääkaappiin jääkaappisi sisään ja sulje luukku.  Anna vaikuttaa pari tuntia. Jos paha haju ei lähde, ripottele ruokasoodaa jääkaapin hyllyille ja  anna vaikuttaa muutaman tunnin. Pyyhi tämän jälkeen sisätilat ruokasoodan ja veden sekoituksella.

Etikka

kaada etikkaa astiaan ja laita kuppi jääkaapin hyllylle yön yli. Etikalla voi myös pyyhkiä hyllyt. Etikan pistävää hajua ei tarvitse säikähtää, sillä se haihtuu nopeasti.

Eteerinen öljy

Kasta muutama vanupallo  sitruunan,- tai vaniljantuoksuiseen eteeriseen öljyyn ja laita vanut vuorokaudeksi jääkaappiin.

Sitruuna

Pinttyneestä hajusta pääsee eroon jättämällä jääkaappiin yöksi puolikas sitruuna  seuraavana päivänä hajun pitäisi olla poissa

Hiili

Hiili on erinomainen poistamaan epämiellyttäviä hajuja.  Hiili  on terveydelle ja elintarvikkeille vaaraton yhdiste.

 Hiiliä voit käyttää uudelleen kun olet antanut niiden kuivua  kunnolla edellisestä käyttökerrasta. Laita Käytetyt hiilet aurinkoon kuivumaan muutamaksi tunniksi.  Kuiva hiili on tehokas hajunpoistaja, ja valmis uudelleen käytettäväksi.

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Scroll to Top
Call Now Button