Sisällysluottelo

Kahvinkeittimen puhdistus

Meille suomalaisille kahvi erityisen lähellä sydäntä. Pauligin ja Amican tettämän kahvitutkimuksen mukaan “Erityisesti aamukahvi on tärkeä ja siihen liittyy voimakkaita tunteita. 70 % suomalaisista juo aamukahvia ja ilman sitä on vaikea saada päivä käyntiin. Jos aamukahvi jää saamatta, vastaajat sanovat olevansa väsyneitä, vihaisia ja he voivat vetäytyä omiin oloihinsa.”

Hyvänmakuisella ja aromikkaalla kahvilla on merkitystä, minkälaisissa tunnelmissa päiväsi alkavat.Jos jonain aamuna huomaat luottokahvisi maun muuttuneen happamaksi ja tunkkaiseksi, on syy todennäköisesti on likaisessa kahvinkeittimessä

Miksi sinun tulisi puhdistaa kahvinkeitin? 

Arvostettu The public health and safety organization teki vuonna 2011 tutkimuksen ,jossa selvitettiin missä epäpuhtaudet ja taudinaiheuttajat sijaitsevat kotona. Tulos oli hieman yllättävä, koska selvästi eniten erillaisia patogeeneja sijaitsi keittiössä.

Esimerkiksi patogeeneiksi luokiteltavia  hiiva-, ja homesienikasvustoja löytyi peräti 50 prosentista tutkituista kahvinkeittimien vesisäiliöistä. Luettuani tutkimuksen, aloin huolehtia oman kahvinkeittimeni puhdistuksesta ihan uudella tavalla.

Patogeenit eivät ole ainoa asia, jonka takia keitin tulisi puhdistaa säännöllisesti..

Kahvipapu sisältää noin 11- 16 % kuivapainostaan erillaisia rasvayhdisteitä, jotka antavat juomalle pehmeän ja täyteläisen maun. Kahvin lipidit eli rasvat muodostavat kalvon pesemättömän kahvipainnun sisäpintaan ja härskiintyessään rasvasta irtoaa voimakkaita makuaineita, jotka saavat suosikkikahvisi maistumaan eltaantuneelta.

Hanavedessä on erillaisia mineraaleja kuten Kalsiumia, magnesiumia ja muita suoloja. Ajan kuluessa kivennäisaineet saostuvat ja muodostavat kivennäisainekertymiä kahvinkeittimen sisäpintoihin. Saostumista liukenee kivennäisaineita veteen kahvin keiton yhteydessä ,jotka vaikuttavat kahvin luonnolliseen aromiin.

Saoestumien kertyessä keittimen säiliöön ja putkistoihin, estyy veden vapaa virtaus laitteessa. Tämän seurauksena kahvinkeitoon kuluu enemmän aikaa kuin aikaisemmin. Pahimmassa tapauksessa saostumat estävät täysin veden  virtauksen, jolloin kahvinkeitto ei onnistu lainkaan.

 Milloin kahvinkeittimesi olisi hyvä puhdistaa?

  • Kun suosikkikahvisi maistuu oudolle
  • Kun kahvinkeitin käyttää enemmän aikaa kahvn valmistamiseen kuin aikaisemmin
  • Kun kahvinkeitin pitää voimakkaampaa ääntä kuin normaalisti

Jos pelata varman päälle ja välttää isommat puhdistusoperaatiot, tee peruspuhdistus kerran kuukaudessa. Tämä riittää pitämään kahvinkeittimen puhtaana ja maku ei ainakaan ole keittimen epäpuhtauksista kiinni

Kahvinkeitintyypit

kahvinkeittimiä löytyy moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen. Listaan sinulle yleisimmät keitintyypit  ja nille sopivat puhdsitustoimenpiteet.keittimen epäpuhtauksista kiinni

 

Perinteinen kahvinkeitin kostuu :

  • lämpölevystä
  • vesisäiliöstä
  • tarjoulukannusta
  • suodatinsuppilosta

Lämpötaso kuumentaa vesisäiliön putkessa olevan veden ja osa vedestä höyrystyy, työntäen kuumaa vettä ylös juoksuputkeen, josta vesi tippuu  jauheuttua kahvia sisältävän suodattimen läpi tarjoulukannuun. 

Tarjoulukannulla ei tule täyttää vesisäiliötä, koska kahvissa olevat rasvat siirtyvät säiliön kautta muualle keittimen putkiin. Koneistoon kertynyt rasva lyhentää kahvinkeittimen käyttöikää  ja antaa kahville tunkkaisen ja epämiellyttävän maun.

Kahvinkeittimen vesisäiliön puhdistus

  • Kaada kahvinkeittimen vesisäiliöön n 3-5 desiä lämmintä vettä ja loraus käsitiskiainetta. Voit parantaa käsitiskiaineen tensidien tehoa, lisäämällä  2-3 ruokalusikallista soodaa pesuliuokseen.
  • Pese tiskiharjalla kahvinkeittimen vesisäiliön sisäpinta puhtaaksi 
  • Huuhtele veisiäiliö huolellisesti useamman kerran
  • Keitä 2-3 pannullista vettä, jotta vesisäiliöstä ja putkista poistettua kaikki tiskiaineen jäänteet

kahvinkeittimen puhdistus soodalla

Sooda eli natriumkarbonaatti nostaa veden Ph arvoa ja tekee vedestä emäksisen liuoksen ( Ph 8.3). Tämä  parantaa veden luontaista puhdistuskykyä ja vesimolekyylit pääsevät helpommin kiinni tarttuneen lian ja pinnan väliin. Soodalla on myös hyvän puhdistustehon lisäksi kyky poistaa hajuja ja pahaa makua. Nämä ominaisuudet yhdessä tekevät siitä erinomaisen kahvinkeittimen puhdistajan.

  • Lisää vesi kahvinkeittimen säiliöön. Laita veteen 3-5 ruokalusikallista soodaa ja sekoita  hyvin.
  • Laita kahvinkeitin päälle ja anna soodalla terästetyn veden tipua noin puolet, ennen kun sammutat keittimen.Pidä kahvinkeitin sammutettuna noin 1 tunnin ajan, jotta sooda ehtisi irrottamaan putkien seinämiin kertyneen lian.
  • Laita keitin uudestaan päälle ja anna lopun nesteen valua kaatokannuun.
  • Pese kaatokannu puhtaaksi irronneesta liasta
  • Huuhtele laite lopuksi keittämällä 1 kannullinen pelkkää vettä

Kahvinkeittimen puhdistus etikalla

Hanavesi sisältää erillaisia kivennäisaineita ja suoloja, jotka saattava kerääntyä kahvinkeittimisesi koneistoon varsinkin jos asut alueella missä on kova veden laatu. Kalkki ja magnesium saostuvat ja muodostavat vaaleita kiteytymiä vesisäiliön  ja putkien sisäpintoihin.

Etikan Ph-arvo on 2.9 , joka tekee siitä erinomaisen kalkinpoistoaineen. Etikka happamana  aineena aiheuttaa ” epä-balanssin” ja muuttaa veden ph-arvoa neutraalista happamaksi. 

Happaman liuoksen joutuessa kosketuksiin emäksisten kalkin ja magnesiumin  kanssa. alkaa kivennäisaineet liueta happamaan veteen neutralisoidakseen hapon vaiktuksen. Tätä prosessia kutsutaan happo/emäsreaktioksi.

  • Hyvän kalkinpoistajan saat kun lisäät 1 osan etikkaa 2 osaan vettä
  • Kaada  hjapan liuos kahvinkeittimen vesisäiliöön
  • Laita keitin päälle ja valuta osan etikkavedestä tarjoulukannuun
  • Sammuta kahvinkeitrin ja anna etikkaveden liuottaa kalkkisaostumia putkissa noin tunnin ajan
  • Laita keitin takaisin päälle ja valuta loput etikkavedestä pannuun. Vesi voi olla sameaa irronneesta kalkista
  • Keitä pelkällä vedellä 1-2 pannullista, jotta saat irronneen kalkin ja etikan hajun pois keittimestä
  • Pese kaatokannu puhtaaksi käsipesuaineella

kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla

Sitrunahappo irrottaa tehokkaasti kalkkisaostumia kahvinkeittimestäsi.Sitruunahapon teho perustuu neutraloitumiseen. Sitruunahapon joutuessa kosketuksiin kalkkisaostumien kanssa, syntyy kemiallinen reaktio, jossa kalkki liukenee puhdistusnesteeseen neutralisoidakseen hapon vaikutuksen. 

Reaktio jatkuu kunnes kalkki on neutralisoinut hapon vaikutuksen. Tämän takia voit joutua toistamaan sitruunahappokäsittelyn keittimessäsi, jos laitteeseen on kerytynyt paljon kalkkia.

Sitrunahappoa myydään jauhemuodossa ja on saatavilla apteekeista ja kaikista hyvinvarustetuista tavarataloista.

HUOM. jos keittimessäsi on alumiinisia  tai metallisia osia, Sitruunahappo ei sovellu käytettäväksi sellaisten laitteioden laitteiden kanssa, koska sitruunahappo syövyttää metallisia pintoja.

kalkinpoistoaineen valmistus stiruunahaposta:

 50 grammaa ( 3-4 ruokalusikallista) sitrunaahappojauhetta 1 litraan vettä.

  • Kaada vettä kahvinkeittimen vesisäiliöön.
  • Laita 3-4 rkl sitruunahappoa säiliössä olevaan veteen
  • Anna liukosen vaikuttaa vesisäiliössä 30 minuuttia
  • Laita keitin päälle ja valuta noin puolet säiliössä olevasta nesteestä
  • kytke keitin pois päältä ja anna happaman puhdistusaineen irrottaa putkissa olevan kalkkikertymät noin 30 minuutin ajan
  • Laita virta päälle kahvinkeittimeen ja keitä loput nesteestä. Tarjoulukannuun tippuva vesi on todennäköisesti harmaata irroonneesta kalkista.
  • Toista sitruunahappo käsittely tarvittaessa
  • Pidä keitin päällä ja lisää puhdasta vettä säiliöön. keitä  tarvittaessa useampia pannullisia, jotta vesi on kirkasta
  • Pese lopuksi tarjoulukannu tiskiaineella puhtaaksi

Pressopannu on italialaisen Paolini Ugon keksimä kahvipannu. Pressopannu on rakenteltaan yksikertainen ja helposti puhtaana pidettävä.

Pannu kostuu 3 eri osasta:

  • lieriönmuotoisesta  lasisesta tai metallisesta pannusta
  • pannuun tiiviisti istuvasta männästä, jossa metallinen tai muovista valmistettu verkko
  • kannesta

Pressopannun puhdistus

  • Poista paunnusta kansi ja vedä suodatinmäntä ulos pannusta
  • Lisää paunnuun hieman lämmintä vettä ja huljutta pannussa olevat kahvinporot liikkeelle
  • Käytä siivilää kaataessasi veden tiskipöydän lavuaariin. käytä siivilään jääneet kahvinporot kukkien lannoitteena tai vie ne bio-kompostoriin
  • Lisää pannuun hieman tiskiainetta ja kuumaa vettä. Pese pannu puhtaaksi tiskiharjalla. Näin saat kahvitahrat  helposti poistettua pannun sisä-, ja ulkopinnasta
  • Huuhtele kannu puhtaaksi pesuaineesta
  • Kuivaa pannun mikrokuituliinalla
  • Jos pressopannusi on valmistettu metallista, voit kiillottaa ulkopinnan käyttäen mikrokuituliinaa ja oliiviöljyä. Kaada pieni määrä oliiviöljyä liinaan ja hankaa liinalla öljy ohueksi kalvoksi  pannun pintaan. Pinnasta tulee kiltävä ja likaa hylkivä

Vuonna 2006  Alan Adler toi markkinoille uudenlaisen kahvinvalmistuslaitteen, josta tuli kansainvälinen hitti. Aeropresso on pienikokoinen ja rakenteltaan yksikertainen.

Laitteen osat:

  • Mäntä, jolla puristetaan kahvi  sylinteristä suodattimen läpi kahvikuppiin
  • Sylinteri, jonne  sekoitetaan jauhettu kahvi ja kuuma vesi
  • Suodatin , jonka läpi kahvi suodattuu kuppiin. Suodattimia on paperisia kertakäyttö suodattimia  tai metalliverkosta valmistettuja kestosuodattimia. Metallinen suodatin päästää kahvin rasvat läpi, jolloin kahvin mausta tulee täyteläisempi.

 

Aeropresson puhdistus

Laitteessa on 3 erillistä osaa, jotka kaikki ovat helposti puhdistettavissa.

Aeropresson puhdistukseen tarvitset:

  • Käsitiskiainetta
  • Tiskiharjan
  • Lämmintä vettä

 

  • Kun olet valmistanut kahvin, irrota sylinteristä suodatin ja käytä kahvinporot kukkien lannoitteena tai vie bio-kompostoriin
  • Heitä paperisuodatin roskiin
  • Pese kestosuodatin tiskiharjalla ja pesuaineella puhtaaksi
  • Pese mäntä huolellisesti käsitiskiaineella ja harjalla. Puhdista männän kumitiiviste jokaisen käyttökerran jälkeen. Puhdistamattomana tiiviste haurastuu ja lyhentää laitteen käyttöikää
  • Huutele sylinteri eli kahvin haudutuskammio ja pese tiskiaineella puhtaaksi
  • Kuivaa Aeropresso laiteen osat mikrokuituliinalla

Perkolaattori muistuttaa toimintaperiaatteltaan mokkapannua. Laitteen pohjassa on sähkövastus, joka kuumentaa säiliön veden lähelle kiehumispistettä.  Kuuma vesi nousee suodatinputkea pitkin ylös ja valuu jauhettua kahvia sisältävän suodattimen läpi takaisin vesitilaan. Kierto loppuu kun veden lämpötila lähenee kiehumispistettä. Laite oli suosittu 70 luvun alkupuolella. Nykyään Perkolaattoria käytetään enemmän ammattipuolella, kun muut kahvinvalmistustavat ovat nostaneet suosiotaan kotitalous käytössä.

Perkolaattorin puhdistus Soodalla

Säiliön pohjassa oleva  säiliö on pidettävä puhtaana  kahvirasvasta. Rasva tukkii suodatinputken ja suodattimen, jolloin kahvinkeitto ei onnistu kunnolla. Lopputuloksena on laihaa kahvia.

Sooda  emäksisenä aineena irottaa tehokkaasti kahvin rasvat keittimen sisäpinnoista.

  • Irrota laite verokkovirrasta
  • Täytä vesisäiliö normaalisti
  • Lisää veteen 3-5 ruokalusikallista ruokasoodaa
  • Laita  Perkolaattori päälle ja anna laitteen kierrättää soodavesi ainakin 3 kertaa, jotta rasva on ehtinyt liueta koneistosta
  • Anna laitteen olla ylläpitotilassa noin 30 minuuttia, ennen huuhtelua
  • Tyhjennä laite ja laita tilalle pelkkää vettä
  • Anna veden kiertää laitteessa  2 kertaan, jotta saat säiliöstä ja putkista irronneet tahrat pois perkolaattorista
  • Tyhjennä laite ja kuivaa keittimen osat

Perkolaattorin kalkinpoisto

Riippuen asuinalueesi vedenlaadusta, voi vesisäiliöön ja suodatinputkeen muodostua kalkkisaostumia, jotka hidastavat kahvinkeittoa ja vaikuttavat kahvinkeittimen elinkaareen.

  • Sekoita kalkipoistoaine ohjeen mukaan tai käytä etikkavettä vaihtoehtoisena kalkipoistajana ( 1 osa etikkaa 2 osaa vettä)
  • Kaada kalkipoistoaine vesiäiliöön ja kytke perkolaattori toimintaan
  •  Anna keittimen toimia 30 minuuttia ja liuottaa kalkkijäämiä pois
  • Sammuta virta ja kaada liuos pois keittimestä
  • Huuhtele perkolaattori huolellisesti kuumalla vedellä
  • Kuivaa keitin valmiiksi seuraavaa käyttä kertaa varten

Aluperin italiasta lähtöisin oleva kahvinkeitin, jolla saa valmistettua espresson tapaista kahvia. Alkuperäinen Bialetti mokkapannu on valmistettu alumiinista. Nykyään monilla valmistajilla on saatavilla myös teräksestä valmistettuja pannuja

Mutteripannussa on 3 erillistä osaa:

  • Vesisäiliöstä
  • Siodattimesta ja tiivisteestä
  • Kahvikammiosta
  • Pannun tulee olla jäähtynyt ennen puhdistusta
  • Kierrä vesisäiliö ja kahvikammio irti toisistaan
  • Poista suodatin ja laita kahvinporot bio-kompostoriin
  • Laita tiskialtaaseen lämmintä vettä ja 5 ruokalusikallista ruokasoodaa
  • Laita mokkapannun osat pesuliuokseen ja anna rasvojen liueta 30 min ajan
  • Käytä tarvittaessa tiskiharjaa pannun puhdistukseen
  • Kuivaa mutteripannun osat huolellisesti

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

Call Now Button
×
×

Basket