Sisällysluottelo

Mikrokuituliinat

Mikrokuituliinojen käyttö on yleistynyt ja niitä löytyy lähes jokaisesta kotitaloudesta. Tässä postauksessa selvitän mikä mikrokuitu oikeasti on ja mihin perustuu sen erinomainen puhdistusteho

Mikroskooppikuva mikrokuiduista

Mikä on mikrokuitu?

Mikrokuidut tekstiileissä ovat kohtuullisen uusi tuttavuus. Ensimmäiset mikrokuidusta valmistetut tekstiilit tulivat myyntiin 90-luvun alussa ruotsissa. Mikrokuidun on sanottu olevan merkittävin innovaatio siivousalalla vuosikymmeniin. Mikrokuitu on nopeuttanut työprosesseja sekä on tehnyt helpommaksi saada aikaan laadukkaampi työnjälki. Tämä on vähentänyt tarvetta käyttää puhdistusaineita, koska mikrokuidun ainutlaatuinen kuiturakenne mahdollista tehokkaan puhdistamisen ilman puhdistusaineita.

Mikrokuitu on pääosin valmistettu polyesterista ja polyamidista. Markkinoilla on myös liinoja, joihin on lisätty bambunkuituja. Mikrokuitu valmistetaan puristamalla polyesteria ja polyamidia erittäin ohuen putken läpi. jolloin polyamidikuitu menee polyesterikuidun sisään ja nivoutuvat toisiinsa kiinni. Sulautuneet kuidut halkaistaan vielä jopa 20 kertaa pienempiin osiin. Jotta saisit käsityksen kuidun paksuudesta, voit katsoa alla olevaa taulukkoa.

Mikrokuitu on siis kaksi toisiinsa lomittautunutta kuitua, joka painaa alle gramman 10 kilometriä kohden. Mikrokuidun koko vaihtelee laadun ja käyttötarkoituksen mukaan. Eurooppalaisen ihmisen hiusten keskimääräinen paksuus vaihtelee 40-100 makrometrin välillä. Tavallisen mikrokuituliinan kuitu on noin 20 kertaa hiusta ohuempi. Tämä tarkoitta, että yhden kuidun paksuus on noin 3-5 makrometriä.  Siitepölyhiukkasten koko vaihtelee lajikkeesta riippuen 25 -50 mikrometrin välillä.

Tavallisen mikrokuitu on yli 9 kertaa pienempi kuin keskikokoinen siitepölyhiukkanen. Jos lisäämme vielä hieman kierroksia, voimme vertailla punasolun kokoa mikroliinan kuituihin. Punasolut ovat elimistömme yksi pienimmistä soluista keskikoko vaihtelee 7-8 makrometrin välillä Laadukkaimmissa liinoissa kuitujen koko voi olla jopa 0.35 mikrometriä, jolloin yksi mikrokuitu voi olla jopa 22 kertaa ohuempi, kuin punasolu.

Mikrokuituliina siis kostuu miljoonista toisiinsa nivoutuneista polyesteri ja polyamidi kuiduista niin, että polyesterikuitu on rakenteen ulkopinnalla ja polyamidikuitu rakenteen ytimessä. Liinassa voi olla yhden neliösentin alueella 360.000 – 800.000 kuitua. Yleisin kuitujakauma on joko 80 % polyesteria / 20% polyamidia tai 70% polyesteria, / 30% polyamidia.  Liina, jossa on 30 % polyamidia, imee itseensä vettä nopeammin ja on myös hinnaltaan usein kalliimpi, koska polyamidi on arvokkaampi materiaali. Mitä ohuempia yksittäiset kuidut ovat, sitä pehmemmältä liinanpinta tuntuu.

Miten puuvillakuitu ja mikrokuitu eroavat toisistaan?

Puuvilla on luonnonmateriaali ja mikrokuitu on synteettinen materiaali. Puuvillaliina on edullisempi ostohinnaltaan kuin mikrokuidusta valmistettu liina. Tässä tapauksessa hinta Korreloi puhdistustuloksen kanssa, koska mikrokuitu materiaalina on ylivoimainen verrattuna puuvillaiseen puhdistusliinaan. Perinteinen tapa puhdistaa kodin pinnat on kostuttaa pinta tai liina veden ja pesuaineen seoksella, joka liottaa lian irti pinnasta ja puuvillan kuidut imeyttävät likaisen veden .

Miten puuvillaliina puhdistaa?

Puuvilla sitoo kosteutta hyvin, mutta lian irrotus ja poistokyky on heikko verrattuna mikrokuituun. Puuvillan kuitu on verrattain isokokoinen suhteessa likapartikkeleihin ja kuidun pyöreä rakenne irrottaa huonosti likaa puhdistettavasta pinnasta. Puuvillaliina lähinnä työntää pesunesteen irrottamaa likaa edestakaisin taruttomasta  epäpuhtauksia liinaan kiinni. puuvillakuidut eivät  myöskään synnytä staattista sähkövarausta, joka sitoisi likahiukkaset  kiinni kuiturakenteeseen.

(kuvassa puuvillakuitu siirtää likapartikkeleita)

Puuvillakuitu

Miten mikrokuituliina puhdistaa?

Mikrokuituliina on ylivoimainen puhdistusteholtaan puuvillaliinaan verrattuna. Siivousliinan miljoonat kuidut pääsevät pinnan pienimpiinkin rakoihin ja  koloihin irrottamaan lian, jonne monta kertaa paksumpi puuvillakuitu ei pääse puhdistamaan.  Hyvin ohuet kuidut toimivat kuin lonkerot, jotka tarttuvat likapartikkeliin kiinni. Kuitujen hankautuessa toisiinsa, muodostuu sähkövaraus, jotka toimivat kuin imukupit mustekalan lonkeroissa tarttuen likahiukkasiin tiukasti kiinni. Staattinen sähkövaraus purkautuu liinaa pestessä, jolloin kuidut vapauttavat hiukkaset irti materiaalista.

Mikrokuidun ainutlaatuinen kuiturakenne mahdollistaa tehokkaan lian poistamisen puhdistettavalta pinnalta. polyesterin sisällä oleva polyamidikuitu muodostaa asteriskia muistuttavan kuvion, jonka sakarat irrottavat ja nostavat likapartikkelit sisäkkäin olevien kuitujen väliin. Staattinen sähkövaraus pitää tiukasti kiinni hiukkasista pesuun asti.

(Kuvassa mikrokuitu sitoo itseensä likapartikkeleita)

mikrokuitu

Laadukkaimmilla mikrokuituliinoilla on antibakteerisia ominaisuuksia. Mikrokuidut poistavat tehokkaasti kaikkea itseeän isompia partikkeleita puhdisttevalta pinnalta. Korkealuokkaisimmissa liinoissa  kuidun koko on pienempi kuin monien bakteerien ja näin ollen  laadukas mikrokuituliina kykenee poistamaan bakteereita ilman puhdistus- tai desinfiointiaineita. Tästä hyötyvät erityisesti erillaisille allergioille herkistyneet ihmiset.

Näin käytät mikrokuitulinaa

Ennen kun aloitat pyyhkimisen, (taita liina kahdesti niin, että lopputulos näyttää samalta kuin kuvassa).  käännä uusi pinta esiin , kun liinan käytetty pinta täyttyy liasta ja kosteudesta Näin saat 8 siivouspintaa 2 sijaan ja saat puhdistutettua enemmän yhdellä siivousliinalla.

Puuvillaliinojen kanssa olet tottunut, että kostutat liinan, kun aloitat pinnan puhdistamisen. Mikrokuituliinan kanssa toimitaan toisin. Käytä mikrokuituliinan kanssa mahdollisimman vähän kosteutta, Koska pääsääntöisesti lian irrotuksen hoitaa mikrokuituliinan kuidut eikä puhdistusaine. Tässä mielessä mikrokuitu sopii hyvin allergioista kärsiville, koska puhdistusaineita ei lähtökohtaisesti käytetä mikrokuituliinan kanssa.

Kuitenkin…

Jos olet puhdistamassa erityisen likaista pintaa ja liinan kuidut eivät irrota kaikkea likaa voit kostuttaa hankalan tahran pesuaineella ja antaa vaikuttaa hetken. Pyyhi lionnut tahra pois liinalla. Vaihda kuiva pinta taitellusta liinasta  ja puhdista tahran rippeet pois huolella. Nyt olet käyttänyt yhdestä liinasta 2 eri pintaa hankalan tahran poistamiseen. Käännä liinasta puhdas pinta esiin ja nyt voit pyyhkiä pinnan liinan kuivalla osalla.

Kuiva mikrokuituliina on ylivoimainen pienten likapartikkelien poistossa.  Kuitujen terävä kaksoisrakenne. irrottaa tehokkaasti ja sitoo irronneen lian kankaan kuiturakenteisiin. Mikrokuitu on kuitenkin hellävarainen  puhdistettavalle pinnalle ja voit huoletta käyttää sitä herkkienkin pintamateriaalien puhdistamiseen.

Mikrokuitu on erittäin imukykyinen. Se kykenee sitomaan painoonsa nähden 6 kertaisen määrän nestettä ja likaa itseensä.   Kun mikrokuituliinan kuidut on kyllästettyt irronnesta liasta ja likaisesta vedestä täytyy liina vaihtaa uuteen. Mikrokuitu menettää parhaimman puhdistustehonsa kastuessaan.

Laadukas mikrokuituliinalla on antibakteerisia ominaisuuksia ja kykenee poistamaan ison osan puhdistettavalta pinnalla olevista bakteereista.  Ohuet kuidut tarttuvat kiinni bakteereihin ja staattinen sähkövaraus sitoo bakteerit tiukasti kiinni liinan kuituihin. 

Mikrokuituliinan käyttöikä

Mikrokuituliinan käyttöikä riippuu monesta eri tekijästä. Liinan laadusta, käyttöasteesta sekä miten liina huolletaan käytön jälkeen. Vaihdamme mikrokuituliinat noin 300 pesukerran jälkeen uusiin.  Meillä liinat ovat käytössä 5-6 päivänä viikossa, joten liinan käyttöikä on 1 vuosi. Kotitalouksissa, jossa liinoja käytetään harvemmin, on liinan käyttöikä pidempi.

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin 10 eri mikrokuituliinan kykyä poistaa pilaantunutta ainesta 3 erilaiselta pintamateriaalilta laboratorio olosuhteissa. Tutkimuksessa huomattiin, että kertakäyttöiset liinat suoriutuvat puhdistuksesta selkeästi huonommin, kun pestävät mikrokuituliinat.

Mielenkiintoista oli, että mikrokuituliinan puhdistuskyky parani 75 pesukertaan asti ja huononi 150 pesukerran jälkeen.  Huomioitavaa oli, että 150 pesukerran jälkeen liinan kyky puhdistaa epäpuhtauksia oli parempi, kun  liinan puhdistuskyky ensimmäisen pesukerran jälkeen.

Mikrokuituliinojen pesu

Ennen varsinaista pesua, ravistele liinoista irtoava lika pois ennen pesukoneeseen laittoa.

 Oikeanlainen pesu pidentää liinojen käyttöikää huomattavasti. Valitse  liinoille 60 asteinen pesuohjelma  Laadukkaat liinamateriaalit kestävät  jopa kuumempia  pesulämpötiloja kutistumatta. 

Säännöllinen pesu käytön jälkeen estää liiallisen likaantumisen.Tällöin matalampi pesulämpötila riittää liinojen puhdistukseen. Pese liinat erikseen muista pyykeistä, koska mikrokuituliinan terävät kuidut voivat hangata ja kuluttaa  muita vatteita.. Voit välttää tämän ongelman laittamalla liinat pesupussiin, jolloin  ne eivät pääse suoraan kosketuksiin muun pyykin kanssa. 
Pesun jälkeen voit laaittaa liinat kuivausrumpuun nopeuttaaksesi uudelleen käyttöönottoa.

Pesuaineiden käyttö liinojen pesussa

Kuuma vesi yhdessä pesuaineen kanssa helpottavat lian irtoamista mikrokuituliinan kuiduista. Kuuma vesi toimii katalyyttina ja tehostaen pesuaineen likaa irrottavaa tehoa , jolloin voit annostella pesuainetta normaalia vähemmän.

Mikrokuituliinat ja huuhteluaine

Älä käytä huuhteluainetta mikrokuituliinojen pesussa, koska huuhteluaine estää  kuituihin syntyvää hankaussähköä, joka sitoo likahiukkaset kiinni liinan kuiturakenteeseen siivouksen yhteydessä. eli käytä vain pelkkää pesuainetta liinojen pesun yhteydessä.

Yhteenveto

 • Mikrokuitu on synteettinen materiaali, joka on muodostunut polyamidin ja polyesterin yhteenliittymästä
 • Polyamidikuitu on puristettu polyesterikuidun sisään, muodostaen asteriskia muistuttavan kuvion
 • Tavallisen mikrokuidun paksuun on noin 3-5 mikrometriä, vertailuna eurooppalaisen ihmisen hiuksen keskipaksuun on noin 70 makrometriä
 • Mikrokuidulla on antibakteerisia ominaisuuksia
 • Mikrokuitu on tehokas lian irroittaja, johtuen terävästä kuiturakenteestaan
 • Mikrokuidut muodostavat staattisen sähkövarauksen hankautuessaan yhteen. Sähkövaraus toimii kun magneetti sitoen likahiukkaset kiinni kuituihin

Näin käytät mikrokuituliinaa

 1. Taita liina 2 osaan, näin saat 8 puhdistuspintaa 2 sijaan
 2. Älä käytä  vettä tai pesunestettä mikrokuituliinan kanssa, jos se ei ole välttämätöntä. 
 3. Vaihda liinasta puhdas pinta, kun käytetty liinapinta  on likainen tai kun aloitat puhdistamaan uutta tasoa
 4. Ravistele liinat puhtaaksi siivouksen jälkeen, ennen kun laitat likaiset liinat koneeseen
 5. Pese liinat  kuumassa 60 asteen pesuohjelmassa puhdistaaksesi liinan kunnolla
 6. Älä pese  liinoja yhdessä muiden pyykkien kanssa ilman pesupussia
 7. Älä käytä huuhteluainetta, koska huuhteluaine heikentää liinan puhdistustehoa
 8. pesun jälkeen, voit kuivata mikrokuituliinat  kuivausrummussa

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Call Now Button