Sisällysluottelo

Mikron puhdistus

Mikron puhdistus suoritetaan pyyhkimällä kostealla mikrokuituliinalla uunin ulko,- ja sisäpinnat. Puhdistuksen tehoa voidaan lisätä käyttämällä pesuliuosta, jota suihkutetaan sumutinpullosta puhdistettavalle pinnalle. Pesuaineeksi sopii käsitiskiaine. Pesulious on helppo valmistaa myös kotoa löytyvistä elintarvikkeista.

Höyrytä mikron sisäpinnat

Avaa mikroaaltouunin luukku ja pyyhi  kuivalla liinalla tai talouspaperilla  ruuan jämät ja irtokokkareet pois mikron sisältä.

laita asitaan vettä ja haluamaasi puhdistusainetta.(Kerron myöhemmin sinulle lisää erillaisista puhdistusaine vaihtoehdoista).

Laita vesiasitia mikron sisälle ja laita ajastin 3 minuuttiin. Tässä ajassa vesi alkaa kiehua. Kuuma vesihöyry  leviää  kaikkialle mikron sisäpintoihin ja esipehmittää likatahroja,.Tämä helpottaa huomattavasti vaikeidenkin roisketahrojen irrottamista, jotka voisivat olla muutoin hankalia poistaa.

Annan höyryn vaikuttaa hetki (2-3min) ajastuksen loputtua, puhdistus vaikutuksen tehostamiseksi.

Poista mikron sisäpuolelta  ritilät,suojakuvut,tasot yms. ja laita mikron luukku kiinni. Suihkuta sumutin pullosta pesuliuosta irtoesineille ja pyyhi  pinnat puhtaaksi mikrokuituliinalla. Huuhtele valmiiksi puhdistetut ritilät ja tasot juoksenvan veden alla.

Mikron höyrypuhdistus soodalla

Tarvitset:

 • 2rkl soodaa
 • 3dl vettä
 • Vesiastian
 • Mikrokuituliinan
 1. Lisää astiaan 3dl vettä
 2. Lisää veteen 2rkl soodaa . Sekoita kunnes sooda on liuennut veteen.
 3. Laita astia mikroon ja lämmitä nestettä 3 minuuttia
 4. Anna höyryn vaikuttaa 2-3 minuuttia mikron sisällä ajastimen sulkeutumisen jälkeen

Sooda poistaa  tehokkaasti myös mikron sisäpintoihin tarttuneet hajut.

Mikron sisäpintojen puhdistus

Avaa mikron luukku ja aloita sisäpintojen puhdistus. Pyyhi puhtaalla liinalla vesihöyryn irrottamat tahrat. Suihkuta pesunestettä tai levitä soodatahnaa uunin sisäpinnoille. Pyyhi huolellisesti mikron ylä- ja alapinnat sekä, taka- ja sivuseinät puhtaiksi.

Jos käytät ruokasoodaa puhdistuksseen, Höyrystynyt sooda voi kiteytyä ja kuivua kiinni mikron sisäpinnoille. Tämän takia on tärkeää, että pyyhit sisäpinnat puhtaaksi huolellisesti.

kaikki tahrat eivät aina irtoa höyryttämällä. Hankaliin tahroihin käytä apuna ihmsesientä tai hankaussientä.

Mikroaaltouunin sisätilat ovat ahtaat ja tämä saattaa aiheuttaa haasteita puhdistuksen yhteydessä. Moneen kertaan hyväksi havaittu hammasharja on oiva apuväline hankalien paikkojen puhdistamiseen.

Pyyhi sisätilat kuivaksi. Laita  puhtaat ritilät ja tasot takaisin paikoilleen. 

Mikron sisäpintojen jäädessä kosteaksi, se voi aiheuttaa hajuhaittoja ja vaikuttaa ruoan laatuun. Kuivaa mikro huolellisesti pesun jälkeen.

Mikron oven puhdistus

 Ota uusi liina ja pyyhi mikron ulkopinnat puhtaiksi. Aloita pyyhintä mikron luukusta. Pyyhi luukun lasi molemmilta puollilta. Suihkuta pesuliuosta oven avausmekanismiin ja pyyhi kädensija puhtaaksi.

 Sormet tahraavat mikro käyttöpaneelia.. Suihkauta pari kertaa sumutinpullosta ohjauspaneelin ja  pyyhi näyttö puhtaaksi sormenjäljistä.

Voit suihkuttaa pinnoille jätettävää desinfiointiainetta näppäimiin ja avauskahvaan.Tämä vähentää kosketusteitse leviäviä bakteereja sekä viruksia.

Mikron ulkopintojen puhdistus

Kun olet saanut puhdistettua mikron oven, voit siirtyä pyyhkimään mikron ulkopintoja.

Suihkuta pesuainetta sumutinpullosta mikron päällipinnalle. Anna liuoksen vaikuttaa hetki ennen pyyhintää. 

Pyyhi puhdistusneste ja liueneet tahrat pois puhtaalla mikrokuituliinalla.Huolehdi, että pinta jää kuivaksi.

Toista samat toimenpiteet mikro sivupintojen kanssa. Suihkuta luosta sivupintaan ja anna vaikuttaa hetki ennen pois pyyhkimistä.

Mikron takapinallla usein sijaitsee laaitteen virtajohto. Poista laite verkkovirrasta varmuuden vuoksi.  Tarkista samalla , että virtajohto on kunnossa eikä siinä näy silminnähtäviä murtumia,

Mikron tuuletusritilöiden puhdistus

Mikron merkistä ja mallista riippuen, tuuletusritilän sijainti voi  vaihdella. Tarkista mikron tuuletusritilöiden sijainti. Käytä imuria pölyjen puhdistamiseen.

Mikron puhdistusaineet

Mikron puhdistus soodalla

Ekologisen ja tehokkaan puhdistusaineen saat helposti tehtyä soodasta. 

Soodatahna

 • 3rkl soodaa
 • 1 rkl vettä

Sekoita sooda ja vesi astiassa. Seoksesta muodostuu valkoinen tahnamainen aine. Levitä tahna pesusienellä mikron sisäpinnoille. Anna tahnan vaikuttaa 5 minuuttia ennen pesun aloittamista.

Mikron puhdistus sitruunalla

 1. Kaada astiaan noin 1-2 dl vettä.
 2. Halkaise sitruuna ja purista mehut veden sekaan. laita puristetut sitruunanpuolikkaat vesiastiaan..
 3. Laita astia mikroon ja lämmitä täydellä teholla noin 3–5 minuuttia . Veden kiehuessa, sitruunan eteeriset öljyt leviävät vesihöyryn mukana ja raikastavat ja puhdistavat mikron sisäpintoja.
 4. Odota muutamia minuutteja, ennen kuin avaat mikron oven, jotta sitruuna-vesihöyry ehtii irrottamaan likatahroja.
 5. Ota vesiastia pois uunista. Pyyhi mikron sisäpinnat huolellisesti mikrokuituliinalla. Pyyhi aluksi yläpinta ja lopuksi alapinta. Jos mikrossasi on irrotettava lasilautanen, nosta lautanen ulos ja pyyhi se vielä erikseen.
 6. Jos mikroaaltouuniin on vielä jäänyt likatahroja, kostuta liina sitruunavedessä ja hankaa tahra pois.

Mikron puhdistus etikalla

. Etikalla on monia erinomaisia ominaisuuksia puhdistuskäytössä. Etikan Ph arvo 2,9, joka tekee siitä hyvän kalkinpoistajan. Etikalla on myös antibateerisia ja antimykoottisia ominaisuuksia.

Etikka pesuliuos

 • 2 rkl väkiviinaetikkaa
 • 2dl vettä

  

 1.    Kaada astiaan  2 dl vettä. Lisää veden joukkoon 2 rkl väkiviinaetikkaa. Olen joskus lisännyt lime-hedelmän paloja etikka-veden sekaan. Limelohkot tuovat mukavasti lisäraikkautta etikkaveteen.
 2. Laita astia mikroon ja lämmitä noin 3-minuutti. .Lämmitysaika saattaa vaihdella mikron tehon mukaan. Idea on kuitenkin antaa veden kiehua ja höyrystyä.   
 3. Anna höyryn vaikuttaa 5 minuuttia, ennen kuin avaat mikron oven. Höyry poistaa sillä aikaa mikrosta tahroja ja etikka poistaa hajuja.
 4. Ota varovasti kuuma astia ulos mikrosta ja pyyhi mikron sisäpinnat liinalla.
 5. Jos mikroon on jäänyt piintynyttä likaa, kostuta liina etikkaveteen ja pyyhi tahrat pois.

Mikron puhdistus fairylla

Vanha kunnon Fairy poistaa tehokkaasti rasva- ja likatahroja. Käsitiskiaineen teho perusuu sen kykyyn heikentää veden pintajännitystä. Tämä tekee vedestä “märempää” ja pesuliuos kykenee tunkeutumaan likatahran ja pinnan väliin irrottaen tahran,

Tarvitset:

 • 2-3 tippaa käsitiskiainetta
 • 2-3 dl  lämmintä vettä
 • Sumutinpullon
 • Puhdistussienen

Puserra muutama tippa fairya tai haluamaasi käsitiskiainetta sumutinpulloon.Lisää lämmintä vettä suihkepulloon ja sekoita tiskiaine vesi keskenään. Tiskiaineen tensidit toimivat tehokkaammin lämpimässä vedessä, jolloin puhdistusteho paranee.

Mikron hajun poisto

Poppareista tai mausteisesta ruoasta voi jäädä mikron sisälle voimakas tuoksu, jonka haluat poistaa. Ruokasooda on edullinen ja ekologinen hajunpoistaja,joka tehoaa moniin erillaisiin hajuihin. Soodan  hajuja poistava ominaisuus johtuu sen kyvystä neutralisoida happoja ja emäksiä. Useiden voimakkaiden tuoksujen lähde on vahvasti hapan tai emäksinen.

Tarvitset:

 • 3dl vettä
 • 3rkl soodaa

Kaada vesi astiaan ja lisää sooda veteen. Sekoita huolellisesti jotta sooda liukenee veteen. Laita astia mikroon ja lämmitä täydellä teholla noin 5 minuuttia.Kuuma ja höyryävä hajunpoistaja leviää mikroon sisällä ja neutralisoi hajupartikkeleita.

Voit tehostaa vaikutusta antamalla höyryn vaikuttaa muutaman minuutin ajastuksen loputtua. Ota kuuma astia pois mikron sisältä ja pyyhi  soodavesihöyry pois mikron sisäpinnoilta.

Mikron pitäisi tuoksua neutraalin raikkaalta käsittelyn jälkeen.

Kuvat mikrosta ennen ja jälkeen puhdistuksen

Kuvan mikroalltouuni on puhdistettu tämän postauksen ohjeilla.

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Scroll to Top
Call Now Button