Sisällysluottelo

WC pöntön puhdistus -Näin peset WC pöntön puhtaaksi

WC-pytyn puhdistus ei ole ehkä niitä miellyttävimpiä siivouskohteita , mutta hyvinvointisi  kannalta välttämätöntä pitää WC-istuin puhtaana. Likaiseen vessaan on epämiellyttävä mennä epäsiistien pintojen ja pahan hajun takia. Bakteerit viihtyvä ja lisääntyvät vessan kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa.

Kun huolehdit vessan puhtaudesta säänöllisesti, säästyt myöhemmin isommilta siivousoperaatiolta. Tässä postauksessa Kerron miten saat WC: puhtaaksi ja raikkaaksi.

Näin puhdistat WC pöntön puhtaaksi:

Käymme yhdessä jokainen työvaiheen lävitse askel askelellta, jotta onnistut varmasti WC-pöntön puhdistuksessa.

Tarvittavat työvälineet WC-pöntön puhdistukseen

Käymme yhdessä jokainen työvaiheen lävitse askel askelellta, jotta onnistut varmasti WC-pöntön puhdistuksessa.

WC-pöntön puhdistuksessa alla mainitut välineet ja aineet ovat osoittautuneet toimiviksi, joten uskallan suositella niitä sinullekin.

Vessanpöntön sisäpinnan puhdistus

Aloita pesu pöntön sisäpinnasta käyttämällä WC harjaa. Lisää WC:n puhdistusainetta pöntön sisäpinnoille ja kasta harja veteen. Pese pöntön sisäpintaa pyörivin liikkein aloittaen pöntön yläosasta  kohti pöntön vesirajaa.

 

Pöntön vedentuloreunukseen on voinut kertyä saostumia, jos reunusta ei ole puhdistettu säänöllisesti. Harjaa reunuksen alapinta huolellisesti. Käytä tarvittaessa pesusientä, jos WC-harjalla et pääse puhdistamaan reunusta kunnolla.

Jos asut alueella missä vesi on kalkkipitoista,  voi kulhon sisäpintaan jäädä ajan kuluessa vaaleita kivennäisainekerroksia, jotka alkavat kerätä likaa ja epäpuhtauksia. Kivennäisaineista muodostuneita saostumia  voi olla hankala irrottaa Pelkästään harjaamalla ja yleispesuaineella.

Rautapitoinen vesi jättää punertavan kalvon pöntön sisäpintaan, kun taas  kuparipitoinen vesi voi jättää altaan sisäpintaan vihertäviä sävyjä.

Kokeile ensiksi harjata riittävän voimmakkaasti sisäpintaa ja katso saatko saostumat irroitettua. Jos saostumat eivät irtoa harjalla voit kokeilla irrottaa käyttämällä hankaussientä. Ota avuksi hapan pesuaine, joka irrottaa tehokkaasti kalkki- ja muita  kivvennäisaine saostumia.  Älä  kuitenkaan käytä metallisia hankaussieniä, jotta posliinin pinta ei naarmuuntuisi.

Kulhon esirajan alapuolelle kertyy helposti  saostumia, jotka saavat pöntön näyttämään epäsiistiltä.  Työnnä harja niin syvälle vesilukkon alueelle kun se on järkevästi mahdollista ja  hankaa lika irti putken seinämistä

Vältät saostumien ja pinttyneen lian kertymisen, kun siivoat pöntön noin kaksi kertaa kuukaudessa.Tällöin ylläpitävä siivous riittää pitämään WC pöntön puhtaana ja siistinä.

Kun olet saanut saostumat irti ja pöntön sisäpinta on puhdas, huuhtele pesuaine sekä saostumat pois altaasta. Toista huuhtelu tarvittaessa.

Vessanpytyn ulkopinnan puhdistus

WC-pönttö on näkyvä kaluste ja Pytyn puhtaus vaikuttaa koko vessan yleis ilmeeseen ja siksi on tärkeää pitää myös pöntön ulkopinta puhtaana.

Aloita pyyhintä WC-pöntön huuhtelusäiliön päältä, jossa yleensä sijaitsee pöntön huuhtelupainikkseet. Suihkuta emäksistä puhdistusainetta ja pyyhi tahrat ja sormenjäljet pois mikrokuituliinalla. Emäksinen pesuaine poistaa hyvin rasvapohjaisia tahroja, kun taas hapan pesuaine ierroottaa kivennäisainetahroja.

Pyyhi vesisäiliön yläosa ja etene järjestelmällisesti kohti alapintoja. Suihkuta emäksistä pesuainetta suihkepullosta ja pyyhi säiliö jokaiselta puolelta huolellisesti.Vessanpönttö on usein sijoitettu kylpyhuoneeseen lähelle seinänviertä ja Säiliön takapinta on usein hankala puhdistaa sijainnin takia.

Älä kuitenkaan tingi takapinnan puhdistuksesta vaikka takapinta on piilossa ja epäpuhtaudet ei ole havaittavissa niin helposti. Takapinalle kertyy ajan kanssa likaa ja pölyä, jotka  muodostavat lämpimässä ja kosteassa erinomaisen kasvualustan erillaisia bakteereille.

HUOM. vessanpöntön puhdistuksessa ei saa käytttää pesunaineita, jotka sisältävät hankausjauheita lian irrottamisen tehostamiseksi. Hankausjauhe vahingoittaa pöntän keraamista pintaa  narmuttamalla altaan pilalle.

wc pöntön etuosa ennen puhdistustawc pöntön etuosa ennen puhdistusta
Ennen puhdistusta
WC pöntön etuosa jälkeen puhdistuksenWC pöntön etuosa jälkeen puhdistuksen
Puhdistuksen jälkeen
WC pöntön takaosan ennen puhdistustaWC pöntön takaosan ennen puhdistusta
Ennen puhdistusta
WC pöntön takaosan ennen puhdistustaWC pöntön takaosan ennen puhdistusta
Puhdistuksen jälkeen
wc pöntön sivuosa ennen puhdistustawc pöntön sivuosa ennen puhdistusta
Ennen puhdistusta
wc pöntön sivuosa jälkeen puhdistuksenwc pöntön sivuosa jälkeen puhdistuksen
Puhdistuksen jälkeen

WC-Kannen ja istuinosan puhdistus

Kun olet saanut pöntön sisäpinnat puhdistettua, voit seuraavaksi pestä  WC istuinen sekä istuimen kannen.  Puhdistukseen tarvitset yleispuhdistusainetta, laadukkaita mikrokuituliinoja sekä hammasharjan.

Mielestäni hyvälaatuisten mikrokuituliinojen käyttö on perusteltua istuinta puhdistaessa, koska laadukkaimmat liinat ovat anti-bakteerisia. Tämä tarkoittaa liinan yksittäisten kuitujen olevan niin hienojakoisia, että ne kykenevät tartumaan bakteerien kokoluokan hiukkasiin ja poistamaan niitä puhdsitettavalta pinnalta.

Vaikka Arizonan yliopiston mikorbiologian professori Chuck Gerba sanoo, että “WC:n istuimella on  noin 50 bakteeria /tuumaa kohden ( 1 tuuma = 2,5cm)  ja olevan yksi kodin puhtaimmista paikoista mitä tulee mikro-organismeihin.”

Professori varmasti tietää mistä puhuu, mutta oman mielenrauhan ja viihtyvyyden takia  suosittelen , että käytät anti-bakteerisia  liinoja istuimen puhdistamiseen varsinkin jos  WC:n käyttäjinä on useampia henkilöitä.

WC:n istuimessa on  2 erillistä osaa, Kansi- ja istuinosa. Aloita puhdistus istuimen alapinnasta.Jos  istuimen alapintaa ei ole puhdistettu usein, voi alapntaan olla kertynyt  erillaista likaa. Suihkuta yleispuhdistusainetta ja pyyhi mikrokuituliinalla pinta huolellisesti puhtaaksi. Hammasharja on osoittautunut  käteväksi lisätyökaluksi hankalien paikkojen puhdistuksessa.

Kun olet saanut  istuimen alapinnan puhdistettua , voit seuraavaksi pyyhkiä istuimen  yläosan  jossa ihokontakti syntyy.,Pyyhi pinta puhtaaksi laadukkaalla mikrokuituliinalla ja suihkuta tarvittaessa yleispuhdistusainetta  pintaan.

WC- istuimen kannen pyyhi samalla tavalla kuin olet pyyhkinyt istuinosan. Se mihin  sinun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota onistuimen ja kannen kiinnikkeiden saranaosaan, jolla kansi on kiinnitetty pönttöön.. Liinalla voi olla hankala päästä puhdistamaan  kiinnityskohdan  ja voit tarvita hammasharjaa avuksi päästäksesi  puhdistamaan kannen saranan ja rungon välit kunnolla.

Pinttyneen WC pöntön puhdistus

WC altaan sisäpinnan pinttynyt lika usein johtuu veden sisältämistä kivennäsiaineista ja metalleista. Kivennäisneet kuten magnesium ja kalkki ja tietyt vedessä esiintyvät metallit kuten rauta ja kupari. Kivennäisaineet kiteytyvät altaan sisäpintaan ja lika ja epäpuhtaudet tarttuvat karheaan pintaan kiinni.

Rautaoksidit värjäävät pöntön sisäpinnan ruskean punaiseksi muodostan ruosteen värisä vanoja. Kuparipitoinen vesi taas värjää altaan pintaan vaaleanvihreitä vanoja.

Kuivuessaan kiteytyneet mineraalit muodostavat kovan kerroksen altaan pintaan, jota et välttämättä saa puhdistettua pelkällä WC harjalla ja tavallisella puhdistusainella.

Sitruunahappo ja WC-pöntön puhdistus

Sitruunahappo on luonossa sitrushedelmissä esintyvä hapan aine jota käytetään yleisesti puhdistuksessa. Sitrunahapon Ph on noin 2 – 2,2 ja on voimakkaasti hapan. Puhdistukseen tarkoitettu sitruunahappo on kemiallisesti valmistettu ja sitä voi ostaa apteekeista ja kaupoista. 

Mihin Sitruunahapon puhdistava teho perustuu?

Sitruunahapon kalkin- ja muiden kivennäisaineiden poiston teho perustuu aineen happamuuteen.

kalkki on emäksinen kivennäisaine ja kun emäksinen kalkki ja hapan sitruunahappo synnyttävät kemiallisen reaktion joutuessaan kosketuksiin toistensa kanssa , jolloin Kalkkisaostuma alkaa liueta  sitrunahapolla terästettyyn veteen.

Sitruunahapon annosteluohje WC-pöntön pesussa

Kapoissa myytävä sitruunahappo on jauhemuodossa , joten sinun on sekoitettava jauhe veteen. Puhdistusteho on paremi jos sekoitat jauheen lämpöiseen veteen. Hyvä sekoitussuhde kalkin ja muiden kivennäöisaineiden poistoon on 3-4 ruokalusikallista sitruunahappo jauhetta (n 50g) sekoitettuna 1 litraan lämmintä vettä.

Etikka ja WC-pönttön puhdistus

Etikka on hapan aine, joka syntyy alkoholin hapettuessa etikkahapoksi. Etikan Ph on noin 3 , joka tekee siitä hyvän kalkinpoistajan.Tavallisen etikan etikkahappo pitoisuus on  3-5% ja väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on n 10%.

Mihin perustuu etikan puhdistusteho WC-pöntön puhdistuksessa?

Etikan, kuten kaikkien muidenkin happojen poistokyky perustuu Happo-emäsreaktioon. Emäksiset kivennäisaineet, kuten kalkki liukenevat happoiseen veteen niin kauan, kunnes neste on saavuttanut tasapainon hapon ja emäksen suhteen.

Etikan annosteluohje WC-pöntön puhdistuksessa

Tehokkaan kalkinpoistajan saat kun teet pesunesteen, jossa on 1 osa etikkaa ja 1 osa vettä.

Coca-colan käyttö WC-pytyn puhdistuksessa

Kokiksen kalkinpoistokyky perustuu  juomassa olevaan sitruunahappoon, joten suosittelen, että  käytät kokiksen sijasta puhdasta sitruunahappoa saostumien poistoon.

Ruokasoodan käyttö WC-pöntön puhdistuksessa

Ruokasooda emäksisenä aineena irrottaa hyvin rasva ja proteiinipohjaisia tahroja, ja soveltuu hyvin sormenjälkien puhdistamiseen WC-pytyn pinnalta.Ruokasooda on hellävarainen puhdistaja eikä vahingoita keraamisia pintoja.  Kalkista ja muista kivennäisaineista syntyneitä tahroja ruokasoodalla ei pysty poistamaan, vaan niitä varten sinun on käytettävä Ph-arvoltaan happamia aineita.

Ruokasoodan annoosteluohje WC-pytyn pesussa

Saat hyvän  lian irrottajan lisäämällä 3 ruokalusikallista ruokasoodaa 1 litraan poesunestettä.. 

Tutustu sisältöihimme

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
Scroll to Top
Call Now Button